Αντοχή της κυβέρνησης στα δύσκολα, αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει

Αντοχή της κυβέρνησης στα δύσκολα, αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει

Η τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll ξεκίνησε με το κύμα κακοκαιρίας «Μήδεια», συνεχίστηκε με δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά να μην έχουν ρεύμα και νερό ενώ αυξάνονταν οι καταγγελίες για τα φαινόμενα παιδεραστίας και βιασμών και ολοκληρώθηκε το βράδυ της ημέρας που η υπουργός Πολιτισμού έδωσε την γνωστή συνέντευξη και είχε ξεσπάσει κύμα καταγγελιών και κριτικών προς τα λεγόμενα της υπουργού. Δεν την λες και εύκολη περίοδο για την κοινωνία και ασφαλώς για την κυβέρνηση.

Στην συγκεκριμένη συγκυρία τα αποτελέσματα της έρευνας προσφέρονται για προβληματισμό. Η κυβέρνηση εμφανίζεται με φθορές της τάξης του 4% σε σχέση με ένα μήνα πριν όσον αφορά στον βαθμό ικανοποίησης από το κυβερνητικό έργο και αντίστοιχη φθορά σημειώνεται στην δημοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον βαθμό ικανοποίησης από το έργο του ως πρωθυπουργός.

Ωστόσο το 42% αποδοχής  του κυβερνητικού έργου και βασικά το 57% για το έργο του πρωθυπουργού, δεν τα λες και άσχημες επιδόσεις. Το ίδιο και το 56.4% δημοφιλία του, όταν ο δεύτερος πολιτικός αρχηγός – η Φώφη Γεννηματά -  συγκεντρώνει το 33.1%. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν στοιχεία μεγάλης αντοχής μιας κυβέρνησης που πέραν των δυσκολιών της συγκυρίας, ολοκληρώνει και  το 40% της θητείας της.

Ποιο είναι το «μυστικό»  αυτής της αντοχής; Από τα στοιχεία προκύπτει ότι είναι το πρόσωπο του πρωθυπουργού που ενισχύει την πολιτική και επικοινωνιακή ισχύ. Άλλο το 42% αποδοχή του κυβερνητικού έργου που δείχνει και προβλήματα και φθορές και άλλο 57% αποδοχή του πρωθυπουργού που δείχνει να λειτουργεί ως αερόστατο για την άνοδο της συνολικής εμπιστοσύνης. Λογικό. Όταν το 78.9% όσων αυτοκαθορίζονται κεντρώοι τον αγκαλιάζουν με εμπιστοσύνη, δημιουργείται μια μεγάλη προστιθέμενη αξία.     

Αν η αντοχή πρωθυπουργού – κυβέρνησης είναι το ένα βασικό εύρημα της έρευνας, το άλλο είναι η πλήρης, συνεχιζόμενη και εντυπωσιακή αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκήσει μια αντιπολιτευτική πολιτική και να αρθρώσει ένα συγκροτημένο, σοβαρό κριτικό και εναλλακτικό πολιτικό λόγο ακόμα και σε συνθήκες - σαν αυτές που πραγματοποιήθηκε η έρευνα -  που να μπορεί να πείσει ακόμα και αυτούς που τώρα προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι υπολείπονται περίπου κατά 30% των ψηφοφόρων του Ιουλίου του 2019.

Όταν μόνο το 12.3% δηλώνει ικανοποιημένο από την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας  βρίσκεται ήδη στην τρίτη θέση της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών σε απόσταση 27.6% από τον Κ. Μητσοτάκη και κινδυνεύει από τον Δ. Κουτσούμπα που υπολείπεται μόνο τέσσερις μονάδες, τότε τι μπορεί να προσδοκάς.

Αντοχή και ένα πολύ ισχυρό χαρτί από την μία, αδυναμία είσπραξης από τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και σε περιόδους που τμήματα της κοινωνίας αμφισβητούν κυβερνητικές επιλογές και μετατροπή του τέως δυνατού σου χαρτιού σε αδύνατο κρίκο, πως η διαφορά στην πρόθεση ψήφου να μην βρίσκεται σε τέτοια ύψη;  

* O Ζαχαρίας Ζούπης είναι υπεύθυνος ερευνών της εταιρείας δημοσκοπήσεων Opinion Poll