8ος χρόνος, ημέρα 2277η
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

Αντίστροφη μέτρηση για τους ανεμβολίαστους από Σεπτέμβριο –«Παράθυρο» για χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους

Αντίστροφη μέτρηση για τους ανεμβολίαστους από Σεπτέμβριο –«Παράθυρο» για χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους
Φωτογραφία αρχείου

Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο των νέων επιδημιολογικών μέτρων βάσει των οποίων θα κινηθεί η χώρα το φθινόπωρο λόγω του ότι η πανδημία επιμένει, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για επιστροφή χρήσης της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

«Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί, κι αυτό είναι άδικο», σημείωσε για τους ανεμβολίαστους ο κ. Οικονόμου. «Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε.

Επιπροσθέτως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντική η πιθανότητα επαναφοράς μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αν το υποδείξουν οι ειδικοί. Ειδικότερα σε σχέση με τους χώρους στους οποίους θα υπάρχει ελεγχόμενη πρόσβαση σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «οι χώροι θα είναι συγκεκριμένοι και θα υπάρχουν κριτήρια. Δεν μπορείς να στερήσεις το δικαίωμα από τον άλλον να πάει να ψωνίσει ή να αγοράσει γάλα», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για ελεύθερη πρόσβαση στα super market.

«Υπάρχουν άλλοι χώροι όμως όπου δυστυχώς δεν διασφαλίζονται διαφορετικά. Αφορούν σε διασκέδαση, χώρους εστίασης, μετακινήσεις», διευκρίνισε ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Εκεί», πρόσθεσε «θα υπάρχει μεγαλύτερη άνεση στους εμβολιασμένους. Και οι υπόλοιποι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση με τεστ με δικά τους έξοδα. Όπως για παράδειγμα για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που θα υποχρεούνται να κάνουν δικά τους τεστ μία ή δύο φορές την εβδομάδα με δικά τους έξοδα».

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξανακλείσει η οικονομία και σημείωσε ότι σε περίπτωση παρεμβάσεων, αυτές θα είναι τοπικές και στοχευμένες.

«Γενικό lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει, δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η οικονομία», όπως ξεκαθάρισε.

Διασκέδαση μόνο για εμβολιασμένους

Καθόσον φαίνεται η διασκέδαση θα εξελιχθεί ενόψει του χειμώνα σε «προνόμιο» σχεδόν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Αυτό που εμμέσως, αλλά σαφώς έχει προαναγγελθεί, και αναμένεται να ισχύσει και επισήμως, είναι πως εστιατόρια, καφέ, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, σινεμά, θέατρα αλλά και γήπεδα θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους στους κλειστούς χώρους τους. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, μόλις ο καιρός γίνει χειμερινός θα δυσκολεύονται πολύ να βρουν τρόπους διασκέδασης. Η εν λόγω απόφαση για τους κλειστούς χώρους εικάζεται πως μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, καθώς αφορά ένα βασικό «αγαθό» όπως η διασκέδαση.

Εκπαίδευση

Όσον αφορά την εκπαίδευση, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, αναμένεται να εφαρμοστούν αυστηροί κανόνες που επίσης θα κάνουν τη ζωή των ανεμβολίαστων δύσκολη. Συγκεκριμένα στα πανεπιστήμια οι καθηγητές πρέπει να έχουν κάνει το εμβόλιο, διαφορετικά θα πρέπει να κάνουν εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα με δικά τους έξοδα.

Επιπλέον, οι φοιτητές θα προσέρχονται στα αμφιθέατρα μόνο εάν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αρνητικό τεστ. Η διαφορά είναι πως στους φοιτητές το τεστ θα παρέχεται δωρεάν από το κράτος. Αντίστοιχοι κανόνες θα ισχύουν και για τα σχολεία υπόψιν. Ειδικότερα, οι καθηγητές οφείλουν να προσέλθουν για μάθημα μόνο εάν είναι εμβολιασμένοι, διαφορετικά θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ, το οποίο θα επιβαρύνει οικονομικά τους ίδιους. Τεστ θα πρέπει να κάνουν, βεβαίως εάν δεν έχουν εμβολιαστεί, και οι μαθητές άνω των 12 ετών. Η διαφορά είναι πως όσοι μαθητές δεν κάνουν το εμβόλιο, θα πρέπει να παρουσιάζουν self test σημειωτέον και όχι εργαστηριακό, το οποίο επίσης θα παρέχεται δωρεάν από το κράτος.

Εργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Παράλληλα, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα όσοι επιλέξουν να μην κάνουν το εμβόλιο θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ, το οποίο θα επιβαρύνει την τσέπη τους.

Επιστροφή της μάσκας

Την ίδια ώρα, ένα από τα μέτρα που αργά ή γρήγορα θα επανέλθει και επισήμως είναι η χρήση μάσκας και σε ανοικτούς χώρους.Αξίζει να επισημανθεί ότι στις 23 Ιουνίου είχε καταργηθεί επισήμως η χρήση της στους εξωτερικούς χώρους με ανακοίνωση της κυβέρνησης. Ήταν μια απόφαση για την οποία υπήρξε κριτική, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν αναιρέθηκε, καθώς εκτός των άλλων οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν θα ισχύει από τα μέσα Σεπτεμβρίου, άρα η χρήση της μάσκας μπορεί να επανέλθει.