ΓΔ: 817,24 2,14 (0,26 %)

Τζίρος: 53,08 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1951η
Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 817,24 2,14 (0,26 %)

Τζίρος: 53,08 εκατ. €   RT

Ανοίγουν Γυμνάσια, Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου - Τι θα ισχύσει για τις «κόκκινες» περιοχές

Ανοίγουν Γυμνάσια, Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου - Τι θα ισχύσει για τις «κόκκινες» περιοχές
Eurokinissi

Στις τάξεις τους για δια ζώσης μαθήματα επιστρέφουν από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της χώρας, όπως ανακοινώθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Μόνη εξαίρεση οι «κόκκινες» περιοχές στις οποίες θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια και οι μαθητές Λυκείου θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση. 

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν της θετικής εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, η οποία ήταν ομόφωνη, όπως είπε η καθηγήτρια Β. Παπαευαγγέλου. Έτσι, μετά  τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά που λειτουργούν από τις 11 Ιανουάριου, και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων που λειτουργούν όλο αυτό το διάστημα, επιστρέφουν στις τάξεις οι μαθητές Γυμνασίων και όλων των τύπων Λυκείων.

Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως διευκρίνισε πως στις «κόκκινες» περιοχές τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, ωστόσο τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές, όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Όπως είπε η κα. Κεραμέως, η επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση γίνεται με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου. Και συγκεκριμένα:

  • υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  • σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • χρήση αντισηπτικών,
  • σχολαστικοί καθαρισμοί,
  • τακτικοί αερισμοί των χώρων,
  • ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
  • σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
  • επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.

Επιπλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η κα Κεραμέως έφερε ως παράδεγμα, πως αυτήν την εβδομάδα έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον Ασπρόπυργο, περιοχή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, και δεν είχαμε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Επίσης έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό. Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

Όσον αφορά φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, η κα Κεραμέως τόνισε πως θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.