Από Σάββατο όλα τα εμβόλια διαθέσιμα για 30 - 34 ετών, διατηρούνται τα όρια ηλικίας για AstraZeneca

Από Σάββατο όλα τα εμβόλια διαθέσιμα για 30 - 34 ετών, διατηρούνται τα όρια ηλικίας για AstraZeneca

Ανοίγει το ερχόμενο Σάββατο 29 Μαΐου η πλατφόρμα με τα ραντεβού για τον εμβολιασμό με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 30-34 ετών, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. 

Ήδη έχουν κλειστεί πάνω από 102.000 ραντεβού μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας με όλα τα εμβόλια στους 35 έως 39 ετών, ανέφερε ο υπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 5.2 εκατ. εμβολιασμούς προσθέτοντας ότι η Επιχείρηση «Ελευθερία» και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», πηγαίνουν πολύ καλά, «κάτι που ξεκάθαρα αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, όπου η Ελλάδα έχει περάσει πλέον στην τρίτη θέση μεταξύ 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data».

Σύμφωνα με τον επταήμενο κυλιόμενο μέσο όρο βρισκόμαστε στα 1.775 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά ημέρα, ενώ η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 37 έτη και ταυτόχρονα συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες, επισήμανε ο υπουργός αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας.

Παρουσιάζοντας τα τελευταία δεδομένα για τον δείκτη θετικότητας, σημείωσε ότι παραμένει σταθερός κάτω του 4%, ενώ τα εβδομαδιαία ενεργά κρούσματα στη χώρα έχουν ανέλθει σε 16.383, υποχωρώντας για πρώτη φορά κάτω από τα 20.000 την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε όλες τις περιφέρειες παρουσιάζεται σταθεροποίηση ή μείωση των κρουσμάτων, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελειώσαμε με την πανδημία». Οι νοσηλευόμενοι είναι 3.047 και παρουσιάζουν σημαντική μείωση, όπως και ο αριθμός νέων εισαγωγών, με μέσο όρο πλέον στις 244 την τελευταία εβδομάδα, πρόσθεσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο αριθμός των εισαγωγών δείχνει επίσης τάση υποχώρησης. Ο μέσος όρος εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα είναι στις 244 εισαγωγές την ημέρα, υποχωρώντας για πρώτη εβδομάδα κάτω από τις 300, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το αν θα ξεκινήσει να γίνεται και το εμβόλιο της Pfizer στους νέους άνω των 16 ετών, καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εγκριθεί η ένδειξη αυτή από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων, τόνισε ότι «από τη στιγμή που θα πάρει έγκριση και για τις νεαρές ηλικίες θα μπει και στο δικό μας σχεδιασμό».

Στην συνέχεια ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε πως πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα προστασίας, ενώ αναφέρθηκε και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα λέγοντας πως η χώρα μας βρίσκεται στην 5η θέση, με 17,62%, στους εμβολιασμούς πληθυσμού στην ΕΕ.

Καμία αλλαγή στα ηλικιακά όρια χορήγησης των εμβολίων

Παράλληλα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε στην ενημέρωση ότι συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το υφιστάμενο πρόγραμμα και ότι δεν αλλάζουν τα ηλικιακή όρια για τη χορήγηση του AstraZeneca.

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, πέντε άνθρωποι εμφάνισαν περιστατικά θρομβώσεων αφότου εμβολιάστηκαν με τον σκεύασμα της AstraZeneca. Πρόκειται για τέσσερις γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και έναν άνδρα 35 ετών, ανέφερε.

Επίσης, δήλωσε ότι συστήνεται ο εμβολιασμός με το ίδιο εμβόλιο στην 1η και 2η δόση, ενώ η αλλαγή προτείνεται μόνο μετά από θρόμβωση.

«Η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί του κινδύνου για θρομβώσεις. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος για περιστατικά θρομβοπενίας είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών, ωστόσο «το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου», τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι στον ΕΟΦ έχουν κατατεθεί περίπου 1500 κίτρινες κάρτες, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης.