Άνοιγμα Γυμνασίων, Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου εισηγούνται οι ειδικοί

Άνοιγμα Γυμνασίων, Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου εισηγούνται οι ειδικοί

Θετική είναι η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας από την 1η Φεβρουαρίου. Στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν το «πράσινο φως» για να ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια.

Το άνοιγμα των χιονοδρομικών και των πρακτορείων του ΟΠΑΠ δεν τέθηκε στη σημερινή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων και αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη Παρασκευή.

H σχετική ενημέρωση για το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Το σκεπτικό βάσει του οποίου προχώρησαν στην εισήγησή τους οι ειδικοί συνδέεται με το γεγονός ότι η λειτουργία των σχολείων, υπό προϋποθέσεις, δεν δείχνει να εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για τη διασπορά του κορονοϊού. Τα σχολεία είναι πιο ελεγχόμενα σε σχέση με άλλες δραστηριότητες, η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η επιτήρηση των χώρων από τους εκπαιδευτικούς, περιορίζει, όσο αυτό είναι δυνατόν, τους κινδύνους, ενώ ένας επιπλέον παράγοντας υπέρ της επαναλειτουργίας τους είναι το γεγονός ότι οι μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου δεν χρειάζονται συνοδό κατά τη μετακίνησή τους προς και από το σχολείο.

Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα θα συνοδευτεί με την ανάγκη τήρησης πρωτοκόλλων, δηλαδή δειγματοληπτικούς ελέγχους για την ανίχνευση του κορωνοϊού, μέτρα για τα διαλείμματα, ενδεχομένως διαφορετικές ώρες προσέλευσης των μαθητών, κ.ό.κ.

Κυβέρνηση και ειδικοί έχουν πάντως την εμπειρία από τη λειτουργία των σχολείων πριν από το δεύτερο lockdown για να δουν τι πήγε λάθος και ποιες διορθωτικές κινήσεις μπορούν να γίνουν, ώστε το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, να γίνει με τις όσο το δυνατόν λιγότερες παρενέργειες για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. 

Το πρωί της Παρασκευής ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είχε προϊδεάσει για το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων, λέγοντας πως το πιο λογικό είναι να ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται προσοχή διότι τα παιδιά αυτών των εκπαιδευτικών βαθμίδων συμπεριφέρονται όπως οι ενήλικες. Ως «απόλυτη προτεραιότητα» χαρακτήρισε την επαναλειτουργία των σχολείων και η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα.