Ανησυχία Πούτιν για τις απόπειρες έξωθεν παρεμβάσεων στη Λευκορωσία

Ανησυχία Πούτιν για τις απόπειρες έξωθεν παρεμβάσεων στη Λευκορωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζήτησε, παραμονή της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις τρέχουσες εξελίξεις στη Λευκορωσία, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις απόπειρες σειράς κρατών να ασκήσουν πιέσεις στην ηγεσία της χώρας και να αποσταθεροποιήσουν με κάθε τρόπο την εσωτερική πολιτική κατάσταση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά τη συνομιλία, η οποία διήρκεσε μίση ώρα, εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον «να μην επιτραπεί ώστε οι εξελίξεις να πάρουν τη μορφή της αντιπαράθεσης».

Από την πλευρά της, πηγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία επικαλείται το πρακτορείο TASS δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν διάφορα ενδεχόμενα συνδρομής του διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία για την ειρηνική επίλυση της κρίσης, μεταξύ των οποίων και τη διαμεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρόεδρος της Ρωσίας συζήτησαν τους καλύτερους τρόπους, ώστε να συμβάλουν στην έναρξη και τη διεξαγωγή του εσωτερικού πολιτικού διαλόγου στη Λευκορωσία για την ειρηνική επίλυση της κρίσης. Ένας από αυτούς περιλαμβάνει την πρόταση της διαμεσολάβησης του ΟΑΣΕ» δήλωσε η πηγή.

«Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρόεδρος της Ρωσίας συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές (για τη Λευκορωσία) μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (στις 19 Αυγούστου)» επισήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι η συνομιλία «διήρκεσε περίπου μισή ώρα». «Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Πούτιν, ο Μισέλ εξέφρασε την ανησυχία της ΕΕ σε σχέση με τις παραβιάσεις στις εκλογές (της 9ης Αυγούστου) για τη χρήση βίας και τις διώξεις και υπογράμμισε το δικαίωμα του λαούς της Λευκορωσίας να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του», κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP