Άν. Μέρκελ: Πιο κοντά σε συμφωνία - Ξεπερνώνται τα εμπόδια

Άν. Μέρκελ: Πιο κοντά σε συμφωνία - Ξεπερνώνται τα εμπόδια

«Χθες το βράδυ μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, επεξεργαστήκαμε ένα πλαίσιο για πιθανή συμφωνία. Αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα, ή τουλάχιστον είναι δυνατή μια συμφωνία» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με το Politico.

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η πρόταση για επιχορήγηση 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπέβαλε η ίδια και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν το Μάιο «ώθησαν τα πράγματα για ένα πραγματικά ουσιαστικό πρόγραμμα σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση». Όπως σημείωσε, «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήταν δυνατόν να συμφωνηθεί ένα σημαντικό ποσοστό των επιχορηγήσεων» μεταξύ των ηγετών της ΕΕ».

«Αυτή είναι η απάντηση που χρειαζόμαστε σε μια εξαιρετική κατάσταση» συνέχισε η Μέρκελ και συμπλήρωσε ότι «ήταν σαφές ότι θα υπήρχαν απίστευτα σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα. Αλλά οι εξαιρετικές καταστάσεις απαιτούν εξαιρετικές προσπάθειες. Τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα και ελπίζω πως το υπόλοιπο χάσμα μπορεί να γεφυρωθεί από εμάς – κάτι που δεν θα είναι εύκολο».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, όπως μετέδωσε το Reuters, πως «υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής».

«Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τα πράγματα προχώρησαν και ένας συμβιβασμός είναι πιθανός», πρόσθεσε. «Αρχίζω την σημερινή ημέρα με μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να καταγραφεί πρόοδος στην σύνοδο».

Από την πλευρά της η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν κάλεσε τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίοι θα καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), να καταλήξουν σε λύση, με την επικεφαλής της Κομισιόν να σημειώνει ότι «τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «μετά από τρεις ημέρες και τρεις νύχτες μαραθωνίου, τώρα εισερχόμαστε στην κρίσιμη φάση, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματικά θέλουν τη συμφωνία. Έδειξαν βούληση να βρουν λύση και χρειαζόμαστε λύση».

Επίσης, η κ. Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική για σήμερα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος» δήλωσε λίγες ώρες πριν την επανέναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, όσον αφορά το αν θα επιτευχθεί συμφωνία.

Ο κ. Κόντε τόνισε πως «χθες τη νύχτα έγινε μια στροφή. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά θα έλεγα ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Δεν αστειευόμαστε, προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση και δεν μπορούμε να αστειευτούμε άλλο. Το οφείλουμε στους πολίτες μας που έχουν πληγεί από τις σοβαρές συνέπειες της κρίσης. Δεν είναι περίοδος κατάλληλη για αμφιταλαντεύσεις».

«Προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση, δεν μπορούμε μόνον να ομφαλοσκοπούμε, ο καθένας μέσα στα εθνικά του όρια», κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων, η Ευρωπαϊκή Ένωση πλησίασε πιο κοντά στη συμφωνία για ένα πακέτο τόνωσης και επανεκκίνησης της οικονομίας, αφού τέσσερις από τις κυβερνήσεις του μπλοκ που ανέκαθεν εναντιώνονταν δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να συμφωνήσουν σε ένα βασικό σημείο της συμφωνίας.

Μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία είναι ικανοποιημένες με τα 390 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης να διατεθούν ως επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα να έρχονται ως δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. 

AP Photo/Francisco Seco, Pool