7ος χρόνος, ημέρα 2155η
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021

Αθ. Εξαδάκτυλος: Αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 50, το 4ο κύμα σφοδρότερο

Αθ. Εξαδάκτυλος: Αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 50, το 4ο κύμα σφοδρότερο
Φωτογραφία αρχείου

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα, επισήμανε νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προειδοποιώντας μάλιστα ότι αν δεν εμβολιαστούν οι 500.000 με 700.000 χιλιάδες πολίτες άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί, το 4ο κύμα θα είναι σφοδρό, ενώ αν εμβολιαστούν θα είναι πιο ήπιο.

«Ήδη συζητάμε παρά πολύ το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες, όπως τους υγειονομικούς», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους μάγειρες, που για να μπορέσουν να εργαστούν πρέπει να έχουν κάνει ορισμένα εμβόλια. 

Επιπροσθέτως ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι ενώ πριν από μερικές εβδομάδες το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών αν των 50 ήταν 35% πλέον έχει πέσει στο 25% και ανέφερε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος να αποτραπεί η σφοδρότητα του τετάρτου κύματος, καθώς όσοι θέλουν μπορούν να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, το μέλος της Επιτροπής των ειδικών έστειλε μήνυμα στον σκληρό πυρήνα των αντιεμβολιαστών να αναλάβουν την ευθύνη τους, λέγοντας ότι πρέπει να γνωρίζουν πως κάποιος μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα απαραίτητο χειρουργείο ή κάποιο θύμα τροχαίου να μη βρίσκει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αν γεμίσουν τα νοσοκομεία με ασθενείς κορονοϊού.

Προειδοποίησε δε ότι με την έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα η νεολαία θα ανοσοποιηθεί με κάποιες τραγικές εξαιρέσεις, αλλά οι μεγαλύτερες ηλικίες θα ταλαιπωρηθούν, και πολλοί θα δώσουν και μάχη.

Παράλληλα, ο πρόεδρος ΠΙΣ υπογράμμισε ότι έκτος από τον εμβολιασμό, άλλη λύση για να μην κολλήσουν όλοι θα ήταν ένα βαρύτατο lockdown αρκετών εβδομάδων.

 Eπίσης, ο κ. Εξαδάκτυλος  είπε ότι από την Tετάρτη θα ανακοινωθούν σχετικές πληροφορίες για το πρόγραμμα εμβολιασμού στο σπίτι με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Τέλος, επιβεβαίωσε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε να γίνεται διενέργεια rapid test και μετά την επιστροφή από τα νησιά, εντούτοις η κυβέρνηση δεν το αποφάσισε γιατί πολλά από τα νησιά αντιμετωπίζουν τεχνικές δυσκολίες. 

Διαβάστε ακόμα:

N. Τζανάκης: Τον Αύγουστο θα φτάσουμε πιθανώς τα 4.000 με 6.000 κρούσματα ημερησίως