Άλμα των μετοχών των Γιουβέντους και Μαν. Γιουνάιτεντ μετά τα σχέδια της Super League

Άλμα των μετοχών των Γιουβέντους και Μαν. Γιουνάιτεντ μετά τα σχέδια της Super League

Οι μετοχές των ποδοσφαιρικών ομάδων Γιουβέντους και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σημειώνουν διψήφια άνοδο μετά την ανακοίνωση για τη δημιουργία κλειστής ευρωπαϊκής λίγκας, της European Super League, αποχωρώντας από τον αντίστοιχο θεσμό της UEFA, το Champions League.

Ειδικότερα, ο τίτλος της Γιουβέντους ενισχύεται κατά 12% καθώς οι μέτοχοι της χαιρέτισαν την κίνηση για ένα αντίπαλο δέος στο Champions League, ενώ άνοδο που έφτασε το 11% σημείωσαν και οι μετοχές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street.

Αντίθετα, πιέσεις δέχθηκε νωρίτερα η μετοχή της BT Group, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions League, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ωστόσο στην πορεία της ημέρας διέγραψε τις απώλειες και πλέον κινείται με οριακή άνοδο.

Αναλυτές της Intesa Sanpaolo εκτιμούν ότι μια προτεινόμενη νέα διοργάνωση θα συγκεντρώσει υψηλότερα τηλεοπτικά δικαιώματα από τα περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ (2,4 δισεκατομμύρια δολάρια) που είχε το Champions League ετησίως στις περιόδους 2018-21, ενώ θα διαμοιραστούν σε μόλις 20 ομάδες.

«Οι πωλήσεις εισιτηρίων, η χορηγία και η εμπορία προϊόντων ενδέχεται να ωφεληθούν επίσης, λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα των αγώνων και το μεγάλο κοινό των συλλόγων αυτών», πρόσθεσαν οι αναλυτές της ιταλικής τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι 12 από τους πλέον ιστορικούς συλλόγους Ευρώπης συμφώνησαν στη δημιουργία μίας νέας διοργάνωσης, η οποία θα λαμβάνει χώρα στο μέσο της εβδομάδας, της Super League και η οποία θα κυβερνάται από τα ιδρυτικά μέλη της.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μίλαν και Ίντερ είναι οι ομάδες που συμμετέχουν ήδη και αναμένονται ακόμα τρεις σύλλογοι να προστεθούν σε αυτά τα μέλη, με τη διοργάνωση να έχει στόχο να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.