Ακάρ: Η δυνατότητα της Τουρκίας ξεπερνά το ανάστημα της Ελλάδας

Ακάρ: Η δυνατότητα της Τουρκίας ξεπερνά το ανάστημα της Ελλάδας

Συνέχεια στην επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας δίνουν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με την εφημερίδα «Turkiye» να προβάλει στο πρωτοσέλιδό της τις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μετά το πέρας της στρατιωτικής άσκησης EFES-2022 και ο οποίος, μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι «η δυνατότητα της Τουρκίας ξεπερνάει το ανάστημα της Ελλάδας». Ενώ διαμήνυσε ότι «πρέπει να ξέρουν (οι Έλληνες) ότι δεν μπορούν να πιέσουν την Τουρκία με δύο ασκήσεις και τρεις συμφωνίες με ορισμένες χώρες». 

«Περιμένουμε να καταλάβουν ότι δεν θα φτάσουν κάπου πραγματοποιώντας επισκέψεις στα νησιά που βρίσκονται πολύ κοντά στην Τουρκία ανάμεσα στα χιλιάδες νησιά που υπάρχουν και να κάνουν προκλητικές ενέργειες, τελετές και ομιλίες. Απαντήσαμε στις άδικες και παράνομες επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΑΜ.

Αναφερθείς στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, επανέλαβε ότι «ξέχασε τις υποσχέσεις που έδωσε στη συνάντησή του με τον Ερντογάν και παραπονέθηκε για την Τουρκία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ».

Ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να απαντά στις «προκλήσεις της Ελλάδας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε ότι «δεν είναι απειλή ότι δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα, ότι δεν θα επιτρέψουμε να παραβιάσουν τα δικαιώματά μας. Αναμένουμε να το καταλάβουν αυτό».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι «είμαστε πραγματικά υπέρ της επίλυσης προβλημάτων με ειρηνικά μέσα και διάλογο εντός του πεδίου εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».

Το καθεστώς των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου είναι και κεντρικό θέμα των τουρκικών πρωτοσέλιδων για ακόμα μια φορά, τα οποία κάνουν λόγο για «στρατιωτική κατοχή» των νησιών και ότι τα νησιά είναι «η πραγματική απειλή» για την Τουρκία.

Ερντογάν: Η άσκηση Efes 2022 ήταν η καλύτερη απάντηση

Την σπουδαιότητα της στρατιωτικής άσκησης Efes 2022 για την Τουρκία τόνισε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα απηύθυνε έκκληση σε πολλές από τις 37 χώρες που συμμετείχαν σε αυτή να μην το πράξουν.

«Η άσκηση ήταν ένα καλό βήμα για να δοθεί η καλύτερη απάντηση», υποστήριξε, επισημαίνοντας πως «έτσι θα πάει από εδώ και πέρα».

«37 χώρες συμμετείχαν στην άσκησή μας και η Ελλάδα κάλεσε περισσότερες από τις μισές να μην συμμετάσχουν. Σχεδόν κανείς δεν άκουσε τις παροτρύνσεις της Ελλάδας και συμμετείχαν όλοι μαζί μας σε εκείνη την άσκηση, ειδικά οι ΗΠΑ», υποστήριξε και επισήμανε: «Έτσι θα πάει από εδώ και πέρα. Με σταθερά βήματα μπροστά. Όλοι θα δουν τι είναι αυτό το έθνος και τι μπορεί να κάνει, όπως είδαν στη χθεσινή άσκηση».