7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Αφγανιστάν: «Σαρώνουν» τις βόρειες επαρχίες οι Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: «Σαρώνουν» τις βόρειες επαρχίες οι Ταλιμπάν
AP Photo/Hamed Sarfarazi

Οι μαχητές Ταλιμπάν ενίσχυσαν σήμερα τον έλεγχό τους στα εδάφη που έχουν καταλάβει στο βόρειο Αφγανιστάν ενώ οι κάτοικοι μένουν κρυμμένοι στα σπίτια τους και ένας φιλοκυβερνητικός στρατιωτικός διοικητής δήλωσε πως θα πολεμήσει μέχρι θανάτου για να υπερασπιστεί τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, τη μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι κάλεσε τους περιφερειακούς ηγέτες της χώρας να υποστηρίξουν την κυβέρνησή του μετά τα κέρδη που πραγματοποίησαν οι Ταλιμπάν και καθώς οι ΗΠΑ δήλωσαν πως εναπόκειται στις δυνάμεις του Γάνι να αμυνθούν.

Στην πόλη Αϊμπάκ, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαμανγκάν στον κύριο δρόμο ανάμεσα στη Μαζάρ-ι-Σαρίφ και την πρωτεύουσα Καμπούλ, οι μαχητές Ταλιμπάν παίρνουν τώρα τον έλεγχο των κυβερνητικών κτιρίων, λένε κάτοικοι.

Τα περισσότερα μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας φαίνεται πως έχουν αποσυρθεί από την πόλη, λένε κάτοικοι.

Οι Ταλιμπάν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει πως οι ισλαμιστές κατέλαβαν τις τελευταίες ημέρες έξι επαρχιακές πρωτεύουσες στο βόρειο, το δυτικό και το νότιο Αφγανιστάν.

Οι αντάρτες είναι σε θέση να προχωρήσουν από διάφορες διευθύνσεις εναντίον της μεγαλύτερης πόλης της περιοχής, της Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Η πτώση της θα κατέφερε συντριπτικό πλήγμα στην κυβέρνηση του Γάνι στην Καμπούλ.

Ο Άτα Μοχάμαντ Νουρ, διοικητής πολιτοφυλακής στο βόρειο Αφγανιστάν, ορκίστηκε να πολεμήσει μέχρι τέλους. «Θα αντισταθώ μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μου. Προτιμώ να πεθάνω με αξιοπρέπεια, παρά να πεθάνω στην απελπισία», έγραψε στο Twitter.

Στην Καμπούλ, συνεργάτες του Γάνι είπαν πως ο αφγανός πρόεδρος ζητεί βοήθεια από περιφερειακές πολιτοφυλακές. Σύμφωνα με τους ίδιους, απηύθυνε επίσης έκκληση στους πολίτες να υπερασπιστούν τη «δημοκρατική διάρθρωση» της χώρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ολοκληρώσουν την αποχώρηση των δυνάμεών τους στο τέλος αυτού του μήνα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους Ταλιμπάν, η οποία περιλαμβάνει την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων με αντάλλαγμα την υπόσχεση των Ταλιμπάν να μην χρησιμοποιηθεί η χώρα για διεθνή τρομοκρατία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι Ταλιμπάν επρόκειτο να επιδιώξουν την ειρήνη με την κυβέρνηση του Γάνι, αλλά οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν υπήρξαν επί μήνες άκαρπες.

Πηγή: Reuters