Άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς με πλήρεις αποδοχές
Στ. Πέτσας

Άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς με πλήρεις αποδοχές

Τα νέα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενώ ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, κάλεσε για ακόμη μια φορά τις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τον συνωστισμό. 

«Στόχος μας να περιορίσουμε την εξάπλωση της επιδημίας για να ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας», τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανέλυσε τα μέτρα.

Ειδικότερα, θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών. Η άδεια θα αφορά τον έναν από τους δύο γονείς, ενώ εάν ο ένας δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. 

Αναλυτικά, θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020.

Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.

Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του. Αυτός ο επιμερισμός είναι δυναμικός και εξελίσσεται.

Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού ταυτοχρόνως. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑΜΕΑ.

Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ’ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται, επίσης, η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση - όπως προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - παρέχει πλήρη υποστήριξη στο σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά τις έκτακτες δαπάνες. Για τον σκοπό αυτό, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας ενισχύθηκε έγκαιρα με 15 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται καινούργιες δαπάνες για προσλήψεις. Ανάλογα με τις εξελίξεις, οι οποίες αποτιμώνται καθημερινά, το Υπουργείο Οικονομικών θα ενισχύσει τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας με όσες επιπλέον πιστώσεις χρειαστεί.

Εξάλλου, όπως τόνισε, οι έκτακτες οικονομικές ανάγκες που προκύπτουν τόσο για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, όσο και για την τόνωση της ρευστότητας και τη διαφύλαξη της απασχόλησης, επιφυλάσσουν σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις. Και οι επιπτώσεις αυτές είναι ανάγκη να εξαιρεθούν από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Ήδη έχει εξαγγείλει:

- την αναστολή, για 4 μήνες, της πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου.

- την αναστολή, επίσης, για 4 μήνες, της πληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων μέχρι το τέλος Μαρτίου.

- την αναστολή, για 3 μήνες, της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, που είναι πληρωτέες έως 31 Μαρτίου.

- επιπλέον, για τη στήριξη της απασχόλησης και τη διευκόλυνση εργαζόμενων και επιχειρήσεων παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας.

- παράλληλα, αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων. Οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή, καθώς και η υπερωριακή απασχόληση κάθε μήνα, θα καταχωρούνται κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου.

Όσον αφορά τα γεγονότα στον Έβρο, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα διεθνούς δικαίου από τον Τούρκο Πρόεδρο, ενώ ανακοίνωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα το briefing θα γίνεται δύο φορές, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός θα συναντάται κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν απαιτείται, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, ενώ στις 17:00 θα έχει σύσκεψη με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκη, με βασικό αντικείμενο την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ιταλία.

Αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Διαβάστε ακόμα:

Διεύρυνση των μέτρων για τις ευπαθείς ομάδες απέναντι στο νέο κορονοϊό

Περιχαρακώνεται η Ελλάδα – Εξαιρετικά επικίνδυνος ο κορονοϊός