Α. Φάουτσι: Χρειάζεται διάταγμα για την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Α. Φάουτσι: Χρειάζεται διάταγμα για την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι υποστήριξε ότι "ίσως είναι αναγκαίο πια" ενα εθνικό διάταγμα για την υποχρεωτική χρήση μάσκας καθώς η χώρα εισέρχεται στον χειμώνα.

Παρότι μέχρι πρότινος ο Φάουτσι δεν ήταν ένθερμος υποστηρικτής του υποχρεωτικού διατάγματος, μιλώντας στο CNN δήλωσε "Ίσως είναι αναγκαίο πια. Ξέρω ότι είναι δύσκολο πρακτικά να εφαρμοστεί αλλά καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα και τα κρούσματα αυξάνονται, η μάσκα είναι υποχρεωτική".

Ο επιφανής γιατρός ο οποίος υποστηρίζει ότι η μάσκα είναι το σημαντικότερο εργαλείο κατά του κορονοϊου, δεν είχε κάνει λόγο για εθνικό διάταγμα. Τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Σεπτέμβριο, κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση είχε πει "Μοιάζει αυταρχικό και το ξέρω. Σε τοπικό επίπεδο όμως οι κυβερνήτες και οι δήμαρχοι μπορούν να κάνουν συστάσεις".

Οι δηλώσεις του Φάουτσι έρχονται αντίθετα στις πρόσφατες αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις του προσωπικού σύμβουλου του Ντόναλντ Τραμπ για τον κορονοϊό, Σκοτ Άτλας ο οποίος ανέφερε εκ νέου ότι η χρήση μάσκας δεν επιβραδύνει τη διασπορά του κορονοϊου στην κοινότητα, αναγκάζοντας το Twitter να διαγράψει τη δημοσίευση για παραπλάνηση του κοινού.

Ο Άτλας, που δεν έχει ειδίκευση στις λοιμώδεις νόσους, έχει επικριθεί διότι υποβαθμίζει τη σημασία της χρήσης μασκών και τάσσεται υπέρ της συλλογικής ανοσίας, ή "ανοσίας της αγέλης". Ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει ότι δεν εφαρμόζει πολιτική με σκοπό τη συλλογική