46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπάιντεν με 279 πλέον εκλέκτορες - Δεν αποδέχεται την ήττα ο Τραμπ

46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπάιντεν με 279 πλέον εκλέκτορες - Δεν αποδέχεται την ήττα ο Τραμπ

Αλλαγή σελίδας στις Ηνωμενες Πολιτείες με τον Τζο Μπαίντεν να είναι πλέον ο οριστικός νικητής των αμερικανικών εκλογών. Συγκεντρώνει ήδη 279 εκλέκτορες μετά και την επικράτηση σε Πενσιλβάνια και Νεβάδα, αριθμός που όταν τελειώσει η καταμέτρηση στις υπόλοιπες πολιτείες ενδέχεται να φτάσει και τους 306. Δεν αποδέχεται την ήττα ο Τραμπ και προαναγγέλει «πόλεμο» στα δικαστήρια.

«Αμερική, είναι τιμή που με επέλέξες να ηγηθώ της υπέροχης χώρας μας. Το έργο μπροστά μας θα είναι δύσκολο, αλλά σας υπόσχομαι αυτό: Θα είμαι Πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς - είτε με ψήφισαν είτε όχι. Θα ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη σας», ήταν η πρώτη δήλωση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ.

Είχε προηγηθεί μια από τις σκληρότερες μάχες στην ιστορία των αμερικάνικων εκλογών και μια επική ανατροπή στην πολιτεία της Πενσιλβάνια, η οποία ανέδειξε τον Τζο Μπάιντεν ως τον 46ο Πρόεδρο των ΗΠΑ. 

Συγκεκριμένα με την νίκη στην Πενσιλβάνια, ο Μπάιντεν κερδίζει 20 επιπλέον εκλέκτορες, φτάνοντας συνολικά στους 273, αφού η διαφορά του με τον Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται από τα μέσα ενημέρωσης μη αναστρέψιμη. Αν κερδίσει Αριζόνα, Νεβάδα και Τζόρτζια θα φτάσει σε μια νίκη με συνολικά 306 εκλέκτορες.

Η εκλογή των Τζο Μπάιντεν - Καμάλα Χάρις σημαίνει ότι οι ΗΠΑ αποκτούν την πρώτη γυναίκα και πρώτη Αφροαμερικανίδα αντιπρόεδρο στην ιστορία τους. 

Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Μπάιντεν θα μιλήσει στις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου τοπική ώρα (03.00 τα ξημερώματα της Κυριακής ώρα Ελλάδας) από την έδρα του στο Ουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ.

Στην Πενσυλβάνια στο 98% της ενσωμάτωσης, ο Μπάιντεν «κλείδωσε» οριστικά τη νίκη με 49,6% έναντι 49,1% του Τραμπ, έχοντας διαφορά 34.414 ψήφων από τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Διαφορά η οποία θεωρείται από τα αμερικανικά ΜΜΕ μη αναστρέψιμη. Τζόρτζια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μπάιντεν έκανε ιστορικό ρεκόρ λαμβάνοντας περισσότερες ψήφους σε απόλυτο αριθμό από κάθε άλλο υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ, φτάνοντας σε αριθμό άνω των 73,5 εκατομμυρίων, έναντι του Τραμπ που πέρασε τα 69,5 εκατομμύρια, ανεβάζοντας και εκείνος τα ποσοστά του σε σχέση με το 2016, όταν και είχε λάβει περί τα 62 εκατ. ψήφους

Η εκλογή Μπάιντεν έρχεται εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και έντονης διαίρεσης, μια ομολογουμένως απο τις δυσκολότερες καμπές στην ιστορία της χώρας. Αργότερα σήμερα ο εκλεγείς πρόεδρος αναμένεται να απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό από το σπίτι του στο Ντελαγουερ.

Με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν να έχει κριθεί ο Τζο Μπάιντεν είναι κοντά στο να μεγαλώσει τον αριθμό των εκλεκτόρων αφού προηγείται σε ακόμα 3 Πολιτείες.

Στην Τζόρτζια μια θεωρούμενη Ρεπουμπλικανική πολιτεία, ο Τζο Μπάιντεν ανέτρεψε την διαφορά, προηγούμενος πια με 7.258 ψήφους. Αν κερδίσει στη συγκεκριμένη πολιτεία θα γίνει ο πρώτος δημοκρατικός υποψήφιος που κάνει κάτι ανάλογο από το 1992 και τον Μπιλ Κλίντον.

Η πολιτεία πάντως της Τζόρτζια θα προχωρήσει σε επανακαταμέτρηση καθώς η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι κάτω του 1%.

Στην πολιτεία της Νεβάδα επίσης επικράτησε ο Μπάιντεν αποσπάωντας 6 εκλέκτορες και δυνητικά μπορεί να φτάσει τους 306 εκλέκτορες, αν κερδίσει σε Αριζόνα και Τζόρτζια.

Στην Αριζόνα, αντίθετα, ο Δημοκρατικός υποψήφιος βλέπει το προβάδισμα του να συρρικνώνεται, όχι όμως τόσο δραστικά και διατηρεί το προβάδισμά του. Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων στην Πολιτεία της Αριζόνας, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με ποσοστό 49,5%, έναντι 48,9% του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Edison Research. Η διαφορά των δύο υποψηφίων έχει πέσει κάτω από τις 30.000 ψήφους.

Αρνείται να δεχθεί τη νίκη Μπάιντεν ο Τραμπ

Ο απερχόμενος πλέον πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να παραδεχθεί την ήττα του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, επιμένοντας ότι εκείνος είναι ο νικητής και συνεχίζοντας να διατυπώνει αναπόδεικτες καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές.

Στην πρώτη του ανάρτηση στο twitter μετά την ανακήρυξη νίκης του Τζο Μπάιντεν, ο Ρεπουμπλικάνος έγραψε με κεφαλαία γράμματα:

«Οι παρατηρητές δεν επιτράπησαν στις αίθουσες καταμέτρησης. Εγώ κέρδισα τις εκλογές, πήρα 71.000.000 νόμιμες ψήφους. Άσχημα πράγματα συνέβησαν που δεν επιτράπηκε στους παρατηρητές μας να τα δουν. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Εκατομμύρια επιστολικά ψηφοδέλτια απεστάλησαν σε ανθρώπους που δεν τα ζήτησαν» 

Το tweet επισημάνθηκε αμέσως από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι ενδεχομένως εμπεριέχει ψευδές περιεχόμενο.

Ο Τραμπ επανήλθε με δεύτερη ανάρτηση: «71.000.000 νόμιμοι ψήφοι. Οι περισσότεροι που συγκέντρωσε ποτέ εν ενεργεία πρόεδρος»,.

Νωρίτερα το επιτελείο Τραμπ επέμενε ότι οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει, κάνοντας λόγο για προσφυγή στα δικαστήρια.

Στη συνέχεια, το επιτελείο του Τραμπ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αγωγή στην Αριζόνα, με την κατηγορία ότι η πιο πυκνοκατοικημένη κομητεία της νοτιοδυτικής πολιτείας απέρριψε λανθασμένα ψήφους ορισμένων ψηφοφόρων την ημέρα των εκλογών.

Όπως αναφέρει το Reuters, η αγωγή κατατέθηκε στο Ανώτερο Δικαστήριο της κομητείας Μαρικόπα.

Λίγο πριν γίνει γνωστό ότι ο Μπάιντεν εκλέγεται νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντ. Τραμπ δήλωσε πως το επιτελείο του θα αρχίσει να προσβάλλει τα αποτελέσματα των εκλογών στα δικαστήρια την ερχόμενη εβδομάδα, επισημαίνοντας πως «οι εκλογές είναι ακόμη πολύ μακριά από το να έχουν τελειώσει».

«Όλοι ξέρουμε γιατί ο Τζο Μπάιντεν βιάζεται να προσποιηθεί ανυπόστατα ότι είναι ο νικητής, και γιατί οι σύμμαχοί του στα ΜΜΕ προσπαθούν τόσο πολύ τον βοηθήσουν: δεν θέλουν να γίνει γνωστή η αλήθεια», ανέφερε σε δήλωσή του.

Ο Τραμπ αμφισβήτησε τα εκλογικά αποτελέσματα, κάνοντας συνεχείς καταγγελίες για νοθεία, με αναρτήσεις στο Twitter:

«Έγιναν άσχημα πράγματα κατά τη διάρκεια εκείνων των ωρών όπου δεν υπήρξε ΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, κακώς και σκληρά. Μπλόκαραν τις πόρτες και τα παράθυρα ήταν καλυμμένα με χοντρό χαρτόνι, έτσι ώστε οι παρατηρητές να μην μπορούσαν να δουν μέσα στα δωμάτια. ΕΓΙΝΑΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ!»

«Δεκάδες χιλιάδες ψήφοι ελήφθησαν παράνομα μετά τις 8 μ.μ. την Τρίτη, την ημέρα των εκλογών, αλλάζοντας εντελώς και εύκολα τα αποτελέσματα στην Πενσυλβάνια και σε ορισμένες άλλες πολιτείες. Ως ξεχωριστό θέμα, εκατοντάδες χιλιάδες ψήφοι καταμετρήθηκαν χωρίς να επιτρέπεται -παρανόμως- η παρακολούθηση της διαδικασίας»

Σε κάθε περίπτωση ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ μπαίνει στην κατηγορία των Τζίμι Κάρτερ και Τζορτζ Μπους του πρεσβυτέρου οι οποίοι εξέτισαν μόνο μια θητεία στην ηγεσία της χώρας.

Η ημερομηνία μεταβίβασης της εξουσίας όπως αναφέρεται στο αμερικανικό Σύνταγμα είναι η 20ή Ιανουαρίου.

Μέχρι τότε οι πολιτείες θα επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους και οι 538 μεγάλοι εκλέκτορες θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο για να ορίσουν επίσημα τον πρόεδρο.

Επικοινωνία Χάρις - Μπάιντεν

Η νέα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κ. Χάρις μοιράστηκε στα κοινωνικά δίκτυα ένα βίντεο από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τζο Μπάιντεν λίγο αφότου ανακηρύχθηκαν νικητές των αμερικανικών εκλογών.

«Τα καταφέραμε», ακούγεται να λέει η Χάρις στο βίντεο. «Τα καταφέραμε Τζο. Θα γίνεις ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Στην πρώτη της δήλωση αφού εξελέγη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η Κάμαλα Χάρις δεσμεύθηκε να «στρωθεί στη δουλειά» χωρίς καθυστέρηση προκειμένου να αποκατασταθεί «η ψυχή της Αμερικής».

«Σε αυτές τις εκλογές επρόκειτο για κάτι πολύ περισσότερο από τον Τζο Μπάιντεν ή από εμένα. Ήταν η ψυχή της Αμερικής και η αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για αυτήν. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Ας στρωθούμε στη δουλειά», έγραψε στο Twitter.
 

Διαβάστε ακόμα:

- Ομπάμα, Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον, Πελόζι, Ρόμνεϊ, Κάρτερ συγχαίρουν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ

Συγχαρητήρια ανάρτηση του ΥΠΕΞ για την εκλογή του Τζο Μπάιντεν

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη για εκλογή Μπάιντεν: «Ένας αληθινός φίλος της Ελλάδας»

Ντ. Τραμπ: Οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει

Συγχαρητήρια μηνύματα από πολλούς ηγέτες διεθνώς στους Τζ. Μπάιντεν και Κ. Χάρις