Ζητείται «γερό στομάχι» για contrarian επενδυτές

Ζητείται «γερό στομάχι» για contrarian επενδυτές

Η άνοδος που έχει μεσολαβήσει από τις 9 Νοεμβρίου έχει αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς και σίγουρα η επιλογή των μετοχών δεν είναι πια περίπατος στον κήπο ένα καλοκαιρινό πρωινό. Τα χαρτιά έχουν ακριβύνει βγαίνοντας από την ζώνη ακραίων υποτιμήσεων και πλέον η συνταγή αγορών οφείλει να λάβει υπόψη της το μέλλον. Το μέλλον ωστόσο δεν συμβαδίζει πάντα με τις επιδιώξεις του κάθε χαρτοφυλακίου καθώς οι μεγαλύτερες αποδόσεις είθισται να καταγράφονται εκεί που απουσιάζει η πλειονότητα του επενδυτικού κοινού. Οι μετοχές των contrarian είναι αυτές που θα πάνε κόντρα στο ρεύμα και την μόδα. Είναι οι μετοχές που έχουν τις πιθανότητες εναντίον τους λόγω της αυξημένης μόχλευσης του ισολογισμού, των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες και της ποιότητας των επενδυτών που έχουν στο μετοχολόγιο τους. Αυτές είναι οι contrarian επιλογές της επόμενης χρονιάς και αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους θα πάνε καλύτερα από τους υπόλοιπους έως το τέλος του 2021:

Το story των τραπεζικών μετοχών

Δεν υπάρχει επενδυτής στο ΧΑ που να μην έχει απαυδήσει με τις τράπεζες λόγω της πολύ ιδιαίτερης εικόνας που παρουσιάζουν στο ταμπλό. Το 2021 θα είναι ένα έτος των τεστ αντοχής και είναι πιθανό να βγάλει κεφαλαιακές ανάγκες που θα οδηγήσουν σε μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις κεφαλαίου σε κάποιες από αυτές.

Όμως ακόμα και έτσι οι τράπεζες έχουν πλέον δημιουργήσει «μαξιλαράκια» κεφαλαιακών αποθεμάτων που μειώνουν σημαντικά το ενδεχόμενο αυτό, ειδικά αν οι συνθήκες της αγοράς δεν ευνοούν μια άνετη άντληση κεφαλαίων.

Οι πρόσφατες ανταλλαγές ελληνικών ομολόγων στην Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα με την επέκταση της διάρκειας του δημιούργησαν ικανοποιητικά κεφαλαιακά αποθέματα ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Τρ. Πειραιώς η οποία θα έχει και το περιθώριο της εξάσκησης των CoCos. Η δε Eurobank μετά την υλοποίηση του Cairo έχει τουλάχιστον ένα δις ευρώ που θα τις εξασφάλιζε την μείωση των NPEs της σε μονοψήφιο ποσοστό. Επομένως ναι μεν τα τεστ αντοχής έχουν κινδύνους από την άλλη υπάρχουν εφεδρείες για μια ομαλή διαχείριση της κατάστασης αν τα πράγματα δυσκολέψουν.

Εμβόλιο για μεταφορές-ξενοδοχεία

Οι μεταφορικές εταιρίες βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα φέτος και μαζί με αυτές και τα διυλιστήρια. Όμως από την άνοιξη και μετά τα πράγματα φαίνεται ότι θα αλλάξουν και θα επιστρέψουν σε ένα αυξημένο βαθμό κανονικότητας. Εμπειρικά μιλώντας η διάθεση πολλών για να ταξιδέψουν το 2021 θα εξαρτηθεί από την επιτυχία των εμβολίων. Αν τα εμβόλια αποδειχθούν ικανά να αναχαιτίσουν την διάδοση τότε τα πρωτόκολλα θα χαλαρώσουν, τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν με καλές πληρότητες, οι μετακινήσεις θα αυξηθούν και η κατανάλωση καυσίμων θα επιστρέψει σε επίπεδα .

Ψυγεία και αναψυκτικά βγαίνουν από την κατάψυξη

Για τους εραστές του ακραίου ρίσκου υπάρχει πάντα και η κατηγορία των… μεγάλων συγκινήσεων. Η αποθήκευση των εμβολίων θα απαιτήσει συνθήκες ψύξης ενώ το σταδιακό άνοιγμα της εστίασης θα δημιουργήσει και πάλι ανάγκες συντήρησης του υπάρχοντος εξοπλισμού.

Η σχέση επίσης που μπορεί να υπάρχει με εμφιαλωτές πελάτες δίνει ένα προβάδισμα παραγγελιών σε ενδεχόμενη αύξηση της ζήτησης και άρα ταχύτερης ανάκαμψης των μεγεθών.

Νέα έργα για τις κατασκευαστικές 

Τέλος, μέσα στο 2021 θα ξεκινήσουν πολλά δημόσια και ιδιωτικά έργα στα οποία οι κατασκευαστικές εταιρίες θα αυξήσουν το αντικείμενο της δραστηριότητας τους. Το γεγονός ότι οι εταιρίες μπορούν να φέρνουν σε πέρας σημαντικούς τζίρους χωρίς να υπάρχει άμεση πίεση από ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις δημιουργεί ικανό χρόνο για αντιστροφή της εικόνας του ισολογισμού.

Τώρα που δημιουργήθηκε λίγο λίπος στα χαρτοφυλάκια αρχίζουν να παρατηρούνται φαινόμενα μεγαλύτερης επιθυμίας στην ανάληψη κινδύνου. Η ενασχόληση με χαρτιά υψηλότερου beta προϋποθέτουν γρήγορα αντανακλαστικά και ένα καλό απόθεμα καταπραϋντικών στομάχου στο φαρμακείο.

Ειδάλλως, υψηλά μερίσματα και ας κερδίσουν άλλοι...

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.