Xρηματιστήριο Αθηνών: Ολική επαναφορά

Xρηματιστήριο Αθηνών: Ολική επαναφορά

Με μικρότερο τζίρο αλλά με σταθερά ανοδικό βηματισμό η χρηματιστηριακή εβδομάδα ολοκληρώθηκε θετικά πάνω από τις 900 μονάδες για πρώτη φορά μετά τις 25 Φεβρουαρίου. Αρωγός των αγοραστικών τάσεων που επικράτησαν στην Αγορά ήταν η δημοσίευση ικανοποιητικών αποτελεσμάτων χρήσης τα οποία συνοδεύονται από ακόμα πιο ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις.

Το κόστος πωληθέντων και ειδικά το κομμάτι που συνδέεται με την ενέργεια παραμένει μια σημαντική εκκρεμότητα που πιθανόν να οδηγήσει σε αναθεωρήσεις, ωστόσο οι διοικήσεις των εταιριών δείχνουν προς το παρόν να έχουν λύσεις αντιστάθμισης ή μετακύλισης του κόστους στην κατανάλωση.

Την ίδια στιγμή πυκνώνει η φημολογία για την ολοκλήρωση εγχειρημάτων εξαγορών με επίκεντρο τον κατασκευαστικό κλάδο και την ενέργεια δημιουργώντας ένα νέο αγοραστικό γύρο προσδοκιών για υψηλότερα τιμήματα. Εάν η φημολογία αυτή όντως έχει αντίκρισμα τότε οι κλάδοι που θα εμπλακούν μπορούν να τύχουν θετικών αναθεωρήσεων όπως συνέβη πέρυσι με τον κλάδο της πληροφορικής μετά τις συμφωνίες εξαγορών σε εταιρίες ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και τεχνολογίας λογισμικού.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών μένοντας πρακτικά μόλις ένα μήνα σε πτωτική αγορά. Η ολική επαναφορά του δείκτη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν είναι από τα πλέον συνήθη φαινόμενα της Ελληνικής Αγοράς καθώς οι δύο διαδοχικές διασπάσεις έγιναν στο ίδιο επίπεδο διαπραγμάτευσης (880 μονάδες) του Γενικού Δείκτη.

Το γεγονός αυτό δείχνει τη δυναμική που έχουν οι αγοραστές οι οποίοι λειτουργούν πιο πληθωρικά σε σχέση με άλλες περιόδους. Η διαγραμματική εικόνα παρά την κάμψη των συναλλαγών είναι αισθητά βελτιωμένη με τον MACD να υποστηρίζει την άνοδο από το μέσον του μήνα και τους δύο κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών να συμπληρώνουν τα σινιάλα αγορών.

Οι ταλαντωτές βρίσκονται στο μέσον του εύρους υποδηλώνοντας σημαντικό ανοδικό περιθώριο για τη συνέχεια το οποίο εντοπίζεται στις 940 μονάδες όπου και εντοπίζεται το καθοδικό χάσμα τιμών εκκίνησης της πτώσης που έφερε το Γενικό Δείκτη στα χαμηλά των 788 μονάδων. Επιμέρους η άνοδος έχει συντελεστεί χωρίς τη συνδρομή της Coca Cola η οποία αποτελεί μια ανοδική εφεδρεία αν και εφόσον συντρέξουν λόγοι που θα ευνοήσουν την αλλαγή κατεύθυνσης της μετοχής. Συμπερασματικά θα αναμέναμε την αγορά να κινηθεί πλάγια την ερχόμενη εβδομάδα δεδομένης της εποχικής σταδιακής μείωσης του ενδιαφέροντος στην περίοδο του Πάσχα.