8ος χρόνος, ημέρα 2388η
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

Εντυπωσιακή ζήτηση για το 30ετές: Ξεπέρασαν τα 26 δισ. οι προσφορές, στο 1,875% το κουπόνι

Ξεπέρασαν τα 26 δισ. οι προσφορές, στο 1,875% το κουπόνι

Με εξαιρετικά ισχυρή συμμετοχή ολοκληρώθηκε η έκδοση του νέου 30ετούς ελληνικού ομολόγου, του οποίου το βιβλίο έκλεισε με τις προσφορές να φτάνουν τα 26,4 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στις 150μ.β πάνω από το mid swap, δηλαδή στο 1,956%, και το κουπόνι στο 1,875%.

Με τον τρόπο αυτό ο ΟΔΔΗΧ κεφαλαιοποίησε το θετικό κλίμα και το δημόσιο θα αντλήσει ποσό της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι χτες ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan and Εθνική Τράπεζα να προχωρήσουν τη διαδικασία.

Η κίνηση του ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε έκδοση μακροπρόθεσμου ομολόγου, το πρώτο μετά την κρίση, αν εξαιρεθεί το swap του ελληνικού δημοσίου – τραπεζών με 30ετές ομόλογο, επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι μακροπρόθεσμοι επενδυτές μπορούν να σηκώσουν το βάρος της έκδοσης καθώς έχει ανακτηθεί σε μεγάλο βαθμό η εμπιστοσύνη προς την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και το Δημόσιο μπορεί να επιδιώξει χαμηλά επιτόκια.

Η προηγούμενη έξοδος στις αγορές του ελληνικού δημοσίου ήταν στα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και εκδόθηκε 10ετές με τις προσφορές να υπερβαίνουν τελικά τα 29 δισ. ευρώ και το δημόσιο να αντλεί 3,5 δισ.ευρώ.

Σημειώνεται, ότι το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου προέβλεπε για εφέτος την άντληση από την αγορά 8 έως 12 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να καλυφθεί άνετα με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ειδικά μετά την επέκταση του προγράμματος πανδημίας PEPP.

Σύμφωνα με την τελική τιμολόγηση που έγινε στις 17:20 ώρα Ελλάδας, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στις 150μ.β πάνω από το mid swap, δηλαδή στο 1,956%, και το κουπόνι στο 1,875%.

Διαβάστε ακόμα:

Το 30ετές ομόλογο είναι η ώρα της αλήθειας για την ελληνική οικονομία

Χρ. Σταϊκούρας: Επιτυχημένη η έκδοση του 30ετους- Αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ