7ος χρόνος, ημέρα 2225η
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

To XA θα ενδιαφερθεί για το Χρηματιστήριο της Κύπρου αν υπάρξει διαγωνισμός

To XA θα ενδιαφερθεί για το Χρηματιστήριο της Κύπρου αν υπάρξει διαγωνισμός

Του Απόστολου Σκουμπούρη

«Παρά τα λεγόμενα περί ιδιωτικοποίησης, δεν έχει υπάρξει ούτε στο παρελθόν ούτε τώρα επίσημη ανακοίνωση για την πώληση του Χρηματιστηρίου Κύπρου από την κυπριακή κυβέρνηση. Άρα, σε κάτι που δεν υφίσταται ακόμη ως πρόταση, δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Αν υπάρξει προκήρυξη, τότε θα το δούμε».

Αυτό απαντούν έγκυροι κύκλοι του ομίλου ΕΧΑΕ στην ερώτηση αν υπάρχει ενδιαφέρον να συμμετάσχει το Χ.Α. ως επενδυτής στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου Κύπρου. Πάντως, το Liberal είναι σε θέση να γνωρίζει ότι – αν και εφόσον τελικώς – υπάρξει προκήρυξη ιδιωτικοποίησης του Χρηματιστηρίου Κύπρου, ο όμιλος ΕΧΑΕ θα εκφράσει ενδιαφέρον και θα καταθέσει πρόταση.

Το τίμημα δεν θεωρείται «απαγορευτικό», ενώ σε μια συγκυρία κυοφορούμενων αλλαγών και εξελίξεων μεταξύ των χρηματιστηρίων της Μεσογείου και της ευρύτερης... Ανατολής, μια τέτοια κίνηση θα αύξανε το εκτόπισμα και το ειδικό βάρος του ελληνικού χρηματιστηρίου, ασχέτως αν το ΧΑΚ - ως χρηματιστηριακή οντότητα – δεν είναι μεγάλη αγορά.

Άλλωστε υπάρχει συνεργασία των δύο αγορών εδώ και 13 χρόνια, από το 2006 όταν και ξεκίνησε η κοινή πλατφόρμα συναλλαγών μεταξύ Χ.Α. και ΧΑΚ, αν δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, δεδομένου ότι το Χρηματιστήριο της μεγαλονήσου είναι εξαιρετικά ρηχό.

Αυτό που θα μπορούσε να φέρει οφέλη και στα δύο χρηματιστήρια, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, είναι το να υπάρξει ευρύτερη συνεργασία και σύμπλευση από πλευράς εισηγμένων εταιρειών, δηλαδή να λειτουργήσει το ΧΑΚ ως... προθάλαμος εταιρειών που θα «μετακομίζουν» - μέσω διπλής εισαγωγής – στο Χ.Α.

Το ΧΑΚ είναι μια μικρή, ακραία περιφερειακή αγορά με «ταβάνι» σε συναλλαγές και εξαιρετικά μικρή εμπορευσιμότητα. Μικρές εταιρείες κάνουν την εισαγωγή τους, καθώς έχει εύκολες διαδικασίες – πολύ πιο εύκολες από το Χ.Α. - οι εταιρείες παίρνουν κωδικό, δηλαδή το ISIN, το «στίγμα» που τις κάνει ορατές σ'' όλα συστήματα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης (Bloomberg, Reuters) και αποκτούν τα χαρακτηριστικά μιας εισηγμένης εταιρείας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Από την άλλη πλευρά, το ΧΑΚ παραμένει μια μικρού βεληνεκούς αγορά. Αυτός είναι και ο λόγος που τελευταία βλέπουμε τάσεις διπλής εισαγωγής με... μετακόμιση εταιρειών από το ΧΑΚ στο Χ.Α. όπως θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα με τις ελληνικές εταιρείες Interlife και R Energy 1.

Ο λόγος εισαγωγής στα χρηματιστήρια είναι το... μεγάλωμα, η ανάπτυξη μεγεθών, η μεγαλύτερη αναγνώριση και η επέκταση. Αυτό γίνεται μέσω άντλησης κεφαλαίων αλλά και της έκλυσης περισσότερων και ισχυρότερων μετόχων. Οι μικρές αγορές, όπως το ΧΑΚ και όπως η (δική μας) Εναλλακτική Αγορά, αυτά δεν τα προσφέρουν όσο οι μεγαλύτερες αγορές.

Αυτός είναι και ο λόγος που δύο (ίσως και μια τρίτη) εταιρείες της ΕΝ.Α., οι Entersoft και η Epsilon Net – όπως έχει γράψει πρόσφατα το Liberal – ετοιμάζονται για διαγραφή από αυτή την αγορά, με παράλληλη εισαγωγή μέσω κανονικής δημόσιας εγγραφής στη μεγάλη Αγορά του Χ.Α.

Το ΧΑΚ έρχεται για roadshow στην Ελλάδα

Συνδυαστικά με όλα τα παραπάνω, έχει ενδιαφέρον ότι τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα λάβει χώρα εκδήλωση παρουσίασης των εισηγμένων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Κύπρου. Πρόκειται για την εκδήλωση με τίτλο «Roadshow - Αθήνα 2019 του ΧΑΚ» όπου – στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο Χρηματιστηρίου Αθηνών και Λευκωσίας – θα γίνει εκδήλωση προώθησης και ενίσχυσης του ρόλου του ΧΑΚ στην ευρύτερη αγορά. Θα γίνει ενημέρωση θεσμικών επενδυτών και συντελεστών της ελληνικής αγοράς, με στόχο την προσπάθεια διεθνοποίησης των Κυπριακών Εισηγμένων Εταιρειών.

Εταιρείες του ΧΑΚ θα κάνουν στοχευμένες παρουσιάσεις σε Έλληνες θεσμικούς, στελέχη επενδυτικών εταιρειών, διαχειριστές και αναλυτές, εκπροσώπους αμοιβαίων επενδυτικών κεφαλαίων και ταμείων, καθώς και στελεχών ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών.

Είναι η πρώτη φορά που το ΧΑΚ θα κάνει τέτοια κίνηση εξωστρέφειας, με τους ιθύνοντες να στοχεύουν στη διεύρυνση των προοπτικών των εισηγμένων και στην προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων διεθνών επενδυτών. Δεδομένου ότι για πρώτη φορά βγαίνει εκτός Κύπρου το ΧΑΚ, κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν να υπάρξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο θέμα της ιδιωτικοποίησης, κάτι που δεν έγινε τα περασμένα πολλά χρόνια, παρ'' ότι υπήρχαν οι ανεπίσημες ανακοινώσεις.

Αρκετές ελληνικές εταιρείες στο ΧΑΚ

Αρκετές είναι οι ελληνικές εταιρείες που τα τελευταία χρόνια έκαναν την εισαγωγή τους στο ΧΑΚ , εκμεταλλευόμενες το πιο ευέλικτο νομικό πλαίσιο και τις λιγότερες απαιτήσεις έναντι του Χ.Α.

Τη στιγμή που το ελληνικό χρηματιστήριο βιώνει μια... αντιστροφή της υπερβολής και της άναρχης «ανάπτυξης» του ''99, χάνοντας διαρκώς καλές εταιρείες χωρίς να αντικαθίστανται από νέες καλές εισαγωγές, το ΧΑΚ, μέσω του ευέλικτου νομικού πλαισίου, καταφέρνει και έλκει μικρές ελληνικές εταιρείες, που κάνουν την εισαγωγή τους, μπαίνοντας στον παγκόσμιο «χάρτη» των funds και των διεθνών επενδυτών.

Χωρίς δημόσια εγγραφή, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση για το free float και απαίτηση για μεγάλο αριθμό επενδυτών, το ΧΑΚ έχει υιοθετήσει ένα ευέλικτο νομικό καθεστώς που κινείται προς το αγγλοσαξονικό δίκαιο, καταφέρνοντας να έχει κερδοφόρα και αναπτυσσόμενη τη Νέα του Χρηματιστηριακή Αγορά.

Η ΝΕΑ του ΧΑΚ το 2011 αριθμούσε μόλις 13 εταιρείες, ενώ πλέον, έχει συνολικά 37 εισηγμένες δίνοντας ένα διαβατήριο στην αυξανομένη ανάγκη εταιρειών να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματιστηριακή αγορά, προκειμένου στη συνέχεια να μπορέσουν να αντλήσουν κεφάλαια από επενδυτικά ταμεία.

Υπεύθυνος για την εισαγωγή της μεγάλης πλειονότητας των ελληνικών εταιρειών στο ΧΑΚ (έχοντας εισάγει και κάποιες κυπριακές) είναι ο κ. Βασίλης Μάργαρης, Εντεταλμένος Σύμβουλος της Capital Markets Experts A.E. Ο κ. Μάργαρης διετέλεσε επί σχεδόν δέκα χρόνια Γενικός Διευθυντής του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ενώ γνωρίζει άριστα το «μωσαϊκό» και τα χαρακτηριστικά των χρηματιστηρίων σε Βαλκάνια και όλη τη ΝΑ Ευρώπη.

Η Capital Markets έχει κάνει την εισαγωγή αρκετών ελληνικών εταιρειών στο ΧΑΚ μεταξύ των οποίων οι Ιnterlife AΑEΓΑ, Alfa Ζύμη AEBE (Αθ. Κουκουτάρης), ΑΙΧΜΗ Συμβούλων Α.Ε., Δ.&Σ. Αναστόπουλος Α.Ε., Κ. Κουιμτζής Α.Ε και First Advisory and Holdings.

Αύριο η νέα εισαγωγή στο ΧΑΚ

Αύριο Παρασκευή εισάγεται νέα εταιρεία στο ΧΑΚ από την Capital Markets Experts AE. Πρόκειται για την ΙQ GMC Intensive Quality Global Medical Group Pltd (IQ GMC) η οποία έχει προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενός εκατομμυρίου ευρώ και θα εισάγει προς διαπραγμάτευση στο ταμπλό του ΧΑΚ 1.002.000 κοινές μετοχές, ονομαστικής αξίας ενός ευρώ.

Η IQ GMC ελέγχει μέσω θυγατρικής της, την ελληνική IQ Dermatology Care Ε.Π.Ε., η οποία και αποτελεί την πρώτη της συμμετοχή στο χώρο των ιατρικών υπηρεσιών, ενώ ήδη έχει αναπτύξει μια εκτεταμένη έρευνα για τις αντίστοιχες προοπτικές της αγγλικής αγοράς.

Η IQ GMC, αποτελεί τη 11η εταιρεία, η οποία εισάγεται με σύμβουλο την Capital Markets Experts (CAMEX), γεγονός που την καθιστά μακράν την πρώτη εταιρεία σε εισαγωγές στην κυπριακή ΝΕΑ, ενώ παραμένει σταθερά ο μεγαλύτερος nominated advisor της αγοράς με εννέα ενεργές εταιρείες στο ταμπλό. Παράλληλα, ήδη εξετάζεται από τις υπηρεσίες του ΧΑΚ η 12η αίτηση εισαγωγής με σύμβουλο την CAMEX, η οποία αφορά τη μεγαλύτερη σε τζίρο ελληνική φαρμακαποθήκη με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα.