Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μπαίνει στην ψηφιακή εποχή των κρυπτονομισμάτων με τη Bakkt

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μπαίνει στην ψηφιακή εποχή των κρυπτονομισμάτων με τη Bakkt

Δύο από τις πιο πετυχημένες επενδυτικές «κλάσεις» της προηγούμενης χρονιάς, τα κρυπτονομίσματα και τα SPAC βρήκαν τρόπο να συνδυαστούν. Την Παρασκευή που μας πέρασε, η εταιρεία ειδικού σκοπού VPC Impact Acquisition Holdings (VIH NASDAQ), ανακοίνωσε πως θα απορροφήσει την εταιρεία Bakkt.

Η Bakkt ιδρύθηκε το 2018 από την Intercontinental Exchanges (ICE NYSE) που είναι η ιδιοκτήτρια του ομώνυμου χρηματιστηρίου εμπορευμάτων και του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Η Bakkt είναι η προσπάθεια της ICE να εισέλθει στον χώρο των ψηφιακής οικονομίας και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Ξεκίνησε με την δημιουργία χρηματιστηρίου προθεσμιακών συναλλαγών σε Bitcoin, το φθινόπωρο του 2019. Η κίνηση αυτή δεν έχει φέρει ακόμα τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά αυτό μάλλον δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία.

Η επιτυχία της εταιρείας θα εξαρτηθεί κατά πάσα πιθανότητα από το πόσο δημοφιλής θα αποδειχθεί η εφαρμογή Bakkt App, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει εμπορικά τον Μάρτιο και αυτή την στιγμή βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο καθώς δοκιμάζεται από 400.000 περίπου εθελοντές/χρήστες. Η Bakkt App φιλοδοξεί να δώσει την δυνατότητα στους χρήστες της να διαχειρίζονται με ευχέρεια και ασφάλεια όλα τα ψηφιακά περιουσιακά τους στοιχεία από το κινητό τηλέφωνο ή τον υπολογιστή τους.

Οι χρήστες θα μπορούν να πραγματοποιούν αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων με ελάχιστο ή μηδενικό κόστος και η εφαρμογή θα «φροντίζει» για την ασφαλή αποθήκευσή τους (το όνομα της εφαρμογής παραπέμπει σε αυτό καθώς προφέρεται όπως το «backed up»).

Παράλληλα, θα μπορούν να συνδυάζουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία που εκφράζονται σε ψηφιακή μορφή, όπως π.χ. πόντοι που έχει μαζέψει ένας καταναλωτής κατά τις αγορές του από διάφορα καταστήματα, κάρτες δώρων, κ.λ.π. και να τα χρησιμοποιούν για αγορές αγαθών ή υπηρεσιών με την χρήση της virtual κάρτας Bakkt από όποιες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα συστήματα Apple Pay ή Google Pay.

Είναι φανερό πως η εταιρεία θέλει να προσφέρει μία ολοκληρωμένη υπηρεσία διαχείρισης των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων των καταναλωτών, βασιζόμενη στην ευκολία χρήσης της εφαρμογής και στην αίσθηση ασφάλειας απέναντι στους κινδύνους που σχετίζονται με την αποθήκευση των περιουσιακών στοιχείων αλλά και των προσωπικών δεδομένων.

Σε αυτή την προσπάθειά της φυσικά θα βρει πολλούς ανταγωνιστές, από διάφορες μεριές, τράπεζες, εταιρείες τεχνολογίας και όχι μόνον. Αν η κυκλοφορία της εφαρμογής στεφθεί από επιτυχία και πλησιάσει σε εύλογο χρονικό διάστημα τους 30 εκατομμύρια χρήστες, θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα στην καθιέρωσή της ως μίας από τις βασικές επιλογές στον χώρο της ψηφιακής οικονομίας.

Παρά την αβεβαιότητα σχετικά με την επιτυχία του βασικού προϊόντος της Bakkt, η χρηματιστηριακή αγορά υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την σχετική είδηση. Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου η μετοχή της VIH σημείωσε κατακόρυφη άνοδο μέσα στην χρηματιστηριακή συνεδρίαση και από τα 10,5 δολάρια έφθασε μέχρι τα 17.

Στην χθεσινή συνεδρίαση χάθηκε ένα μέρος των κερδών και η μετοχή έκλεισε στα 15 δολάρια. Βέβαια, η μεγάλη άνοδος της Παρασκευής και η διόρθωση της Δευτέρας έχουν άμεση σχέση με το γεγονός ότι οι επενδυτές αμέσως είδαν την μετοχή της VIH σαν έμμεσο τρόπο συμμετοχής στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, καθώς το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει αυτή την εποχή για το Bitcoin κάνει πολλούς επενδυτές να ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις πιο οικείες σε αυτούς, που να έχουν ίσως την μορφή μετοχής.

Στην τιμή των 15 δολαρίων (χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής της VIH), και με την προϋπόθεση πως η διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά και η Bakkt θα απορροφηθεί από την VPC Impact Acquisition Holdings, η νέα εταιρεία θα πάρει το όνομα της Bakkt και θα διαπραγματεύεται πλέον στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με άγνωστο ακόμα σύμβολο.

Η οικονομική της κατάσταση θα είναι αρκετά ισχυρή καθώς θα ενισχυθεί με περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια που είναι αυτή την στιγμή εξαιρετικά χρήσιμα για την ανάπτυξη και την προώθηση της εφαρμογής Bakkt App. Αν λάβουμε υπόψη μας τον αριθμό των μετοχών που θα έχει η εταιρεία μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης, η χρηματιστηριακή της αξία θα ξεπερνάει τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτό θα πρέπει να έχει στο νου του ο υποψήφιος επενδυτής.

Το μέλλον της επένδυσης στην Bakkt είναι φανερό πως εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το πως θα υποδεχθούν οι καταναλωτές την κυκλοφορία της Bakkt App. Αν πιαστεί ή ξεπεραστεί ο στόχος των 30 εκατομμυρίων χρηστών, είναι πολύ πιθανόν να δούμε εξαιρετικές επιδόσεις από την μετοχή. Μέχρι τότε όμως, και παρά το ότι αυτό δεν είναι λογικό, δεν αποκλείεται οι διακυμάνσεις της τιμής της μετοχής της VIH να εξαρτώνται μέχρις ενός σημείο από τις μεταβολές στην τιμή του Bitcoin και την κατάσταση των κρυπτο-αγορών.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.