Τι φέρνει η επόμενη μέρα μετά τη μεγαλύτερη αλλαγή κώδικα του Bitcoin από το 2017

Τι φέρνει η επόμενη μέρα μετά τη μεγαλύτερη αλλαγή κώδικα του Bitcoin από το 2017

Η κοινότητα του Bitcoin πλέον είναι έτοιμη να ενσωματώσει την σημαντικότερη αναβάθμιση του κώδικα από το 2017. Η αναβάθμιση, γνωστή ως Taproot, εστιάζεται στο απόρρητο. Το Taproot.Watch , το οποίο καταγράφει την μακροχρόνια προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η υποστήριξη από την κοινότητα miners του Bitcoin, κατέγραψε επαρκή αριθμό υποστηρικτικών σε τουλάχιστον 1.815 block επιβεβαίωσης- το οποίο επιτεύχθηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις παραμέτρους που καθορίζονται από το "Speedy Trial"- την διαδικασία για την ενσωμάτωση αλλαγών στον κώδικα του Bitcoin, ορίζει πως τουλάχιστον το 90% των μπλοκ σε περίοδο 2 εβδομάδων να "σηματοδοτήσει" την υποστήριξή τους για την αναβάθμιση, τότε η διαδικασία ενεργοποίησης μπορεί να ξεκινήσει. Για να είμαστε πιο ακριβείς: 1.815 από τα 2.016 μπλοκ που εξορύσσονται εντός μιας περιόδου πρέπει να περιλαμβάνουν κωδικοποιημένες πληροφορίες που δείχνει ότι ο miner που εξόρυξε αυτό το μπλοκ είναι υπέρ της αναβάθμισης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, στο block συναλλαγών 687284, επιτεύχθηκε αυτό το σημείο αναφοράς. Μέχρι τη λήξη της περιόδου δυσκολίας την Κυριακή, είναι πιθανό ότι το Taproot θα έχει κλειδωθεί με πάνω από το 99% των μπλοκ να σηματοδοτεί αποφασιστικά υπέρ της αναβάθμισης.

Η ενσωμάτωση της αναβάθμισης Taproot αντιπροσωπεύει την πρώτη σημαντική αναβάθμιση στον κώδικα του Bitcoin μετά την υποστήριξη του Segregated Witness το 2017. Η πλήρης ενεργοποίηση του Taproot έχει οριστεί για το μπλοκ δικτύου 709.632, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου 2021.

Η Taproot από καιρό απολαμβάνει υποστήριξη μεταξύ των χρηστών του bitcoin υπόσχοντας αυξημένο απόρρητο, καλύτερη ασφάλεια, αλλά και ενισχυμένη αποτελεσματικότητα.

Οποιαδήποτε αλλαγή στον κώδικα του Bitcoin απαιτεί συναίνεση, δεν υπάρχει κανένα άτομο ή οντότητα «υπεύθυνη» που μπορεί να κάνει μονομερώς αυτές τις αλλαγές. Η επίτευξη αυτής της συναίνεσης μπορεί μερικές φορές να είναι ακόμη πιο περίπλοκη από τη σύνταξη του κώδικα. Στην περίπτωση της αναβάθμισης Taproot, το Speedy Trial, που επινοήθηκε από τους προγραμματιστές  David Harding και Russell O'Connor, ήταν η λύση που έλαβε την περισσότερη υποστήριξη από την κοινότητα.

Η επόμενη φάση ενεργοποίησης διαρκεί τουλάχιστον 5 μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι miners και οι κόμβοι θα έχουν πολλές ευκαιρίες να ενημερώσουν το λογισμικό τους στο Bitcoin Core 0.21.1, τη νεότερη έκδοση του Bitcoin Core που περιέχει λογική ενεργοποίησης για το soft fork Taproot (και μερικές άλλες βελτιώσεις).

Τέλος, τον Νοέμβριο, όταν το Bitcoin φτάσει σε ένα καθορισμένο "ύψος μπλοκ" (μπλοκ Bitcoin 709.632), το Taproot θα ενεργοποιηθεί. Δηλαδή, οι Προτάσεις βελτίωσης Bitcoin (BIP) που σχετίζονται με το Taproot και περιέχονται στο Bitcoin Core 0.21.1, θα ξεκινήσουν αυτόματα. Σε αυτό το σημείο, όλοι οι αναβαθμισμένοι κόμβοι και συσκευές θα μπορούν να αναγνωρίζουν και να δέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας αυτό το αναβαθμισμένο πρωτόκολλο.

Μακροπρόθεσμα, οι βελτιώσεις κωδικοποίησης του Taproot θα μεταφραστούν σε μια καλύτερη εμπειρία για τους χρήστες του bitcoin από την άποψη της συνολικής απόδοσης, καθώς και βελτιώσεις απορρήτου σε τεχνολογία πολλαπλών υπογραφών (multisig), λογισμικό απορρήτου και ακόμη και τεχνολογίες όπως το Lightning Network.

Η Κυριακή κλείνει με άνοδο 0.7% για το BTC και τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα. Φαίνεται πως στο ανταλλακτήριο Bitfinex, που σχετίζεται κυρίως με επενδυτές - φάλαινες της πρώτης περιόδου της ιστορίας του Bitcoin, κάποιοι σχηματίζουν υψηλή θέση short. Tην Παρασκευή 7500 BTC θέσεις short τοποθετήθηκαν, σε αντίθεση με μόνο 1500 BTC θέσεις long.

Tην τελευταία περίοδο παρατηρούμε αυξημένο αριθμό BTC που κατατίθενται στα ανταλλακτήρια, και περιορισμένο όγκο συναλλαγών. Εάν δούμε πτώση τις επόμενες ημέρες αυτό πιθανώς να οφείλεται στο Bitfinex, και το ερώτημα είναι εάν σχετίζεται επίσης με επενδύσεις που κατέχει το stablecoin Tether. Τα περισσότερα ανταλλακτήρια σύμφωνα με δεδομένα από το CryptoQuant, κατάφεραν να εξισορροπήσουν τις προηγούμενες θέσεις, με μόνη εξαίρεση το Bitfinex στο οποίο αυξάνονται οι καταθέσεις, αλλά δεν παρατηρείται άνοδος των αναλήψεων- που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όγκο πωλήσεων που θα επηρεάσει αρνητικά την τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin.