7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Τι φέρνει η αναβάθμιση EIP-1559 στο Ethereum και ποιες ευκαιρίες δημιουργεί

Τι φέρνει η αναβάθμιση EIP-1559 στο Ethereum και ποιες ευκαιρίες δημιουργεί

Από σήμερα Πέμπτη ξεκινά η εφαρμογή της πρότασης βελτίωσης του Ethereum της EIP-1559 και η τιμή διαπραγμάτευσης του $ETH έχει ξεκάθαρα αρχίσει να το τιμολογεί, ενισχυόμενη κατά 57% τις τελευταίες 12 ημέρες συναλλαγών.

Η αποκατάσταση από την πρόσφατη πτώση που προκλήθηκε στις αγορές της Ασίας αναμένεται να βρει υποστήριξη γύρω από το επίπεδο ισορροπίας στα $2.300 - 2.400 για το ETH/USD.

Εάν το Ethereum διατηρήσει επιτυχώς το παραπάνω επίπεδο, αναμένουμε ανοδική δυναμική και λόγω της επερχόμενης αναβάθμισης του αλγορίθμου σε Proof of Stake που εισάγει το Ethereum 2.0, η οποία μπορεί να ξεπεράσει τα προηγούμενα υψηλά όλων των εποχών. Διαφορετικά, θα επιστρέψουμε σε μια εκτεταμένη ενοποίηση προς το παρόν.

Το Ethereum πάντως διαπραγματεύεται προς το παρόν με έκπτωση τουλάχιστον 40% από τα υψηλά των $4,356.99 που είχε πιάσει 3 μήνες νωρίτερα στις 12 Μαΐου 2021.

Το πολυαναμενόμενο hard fork «London» του Ethereum περιλαμβάνει πέντε αναβαθμίσεις - προσαρμογές του τέλους συναλλαγών στο Ethereum (EIP-1559 και EIP-3198), την αποτελεσματική αφαίρεση των «gas tokens» (EIP-3529) που είχαν δημιουργήσει αρρυθμίες και τέλη συναλλαγών, που ξεπέρασαν ακόμα και τα $200 για απλές συναλλαγές, μεταξύ άλλων βοηθητικών/προπαρασκευαστικών αλλαγών (EIP-3554 και EIP-3541).

Ενώ μερικές από αυτές τις αναβαθμίσεις είναι καθαρά τεχνικές, ειδικά το EIP-1559 έχει συζητηθεί ευρέως στην κοινότητα και θα έχει επίδραση στη μελλοντική έκδοση νέων $ETH από το πρωτόκολλο. Κατά συνέπεια αναμένεται να καταστήσει το $ΕΤΗ πιο πολύτιμο - ενώ θα αναλύσουμε παρακάτω πώς αναμένεται να επηρεάσει την τιμή διαπραγμάτευσης του $ΕΤΗ. 

EIP-1559: Αλλαγή της αγοράς τελών ETH

Το EIP-1559 δημιουργήθηκε το 2019, καθώς οι ανεπάρκειες στο υπάρχον μοντέλο του τέλους συναλλαγών στο δίκτυο είχαν γίνει ήδη εμφανείς.

Με κάθε συναλλαγή στο Ethereum, ο χρήστης περιλαμβάνει ένα «τέλος αερίου» (ανάλογα με τη συγκεκριμένη συναλλαγή, μια «κανονική» συναλλαγή ETH χρησιμοποιεί 21.000 μονάδες «αερίου», όπως ονομάζεται η μονάδα που μετρά τη χρήση υπολογιστικής ισχύος στο δίκτυο του ψηφιακού νομίσματος).

Η τιμή του αερίου εκφράζεται σε GWei (ή ένα δισεκατομμυριοστό του ETH). Ωστόσο, οι τιμές του αερίου είναι ακόμη πιο ασταθείς από την τιμή των κρυπτονομισμάτων σε δολάρια ΗΠΑ, και ως εκ τούτου, οι συναλλαγές μπορεί να εκτοξευθούν σε περιόδους υψηλής ζήτησης εάν η τιμή του αερίου οριστεί πολύ χαμηλά.

Οι χρήστες και τα πορτοφόλια πρέπει να καθορίσουν τι τιμή αερίου θα πληρώσουν με βάση τις ιστορικές τιμές, γεγονός που οδηγεί σε πολέμους προσφορών και πιθανώς υπερπληρωμών για τη διεκπεραίωση συναλλαγών. 

Το EIP-1559 αλλάζει αυτή τη δυναμική.

Αντ' αυτού, ένα BaseFee για το αέριο θα ορίζεται από το πρωτόκολλο σε κάθε μπλοκ, ανάλογα με το πόσο ζήτηση/ γεμάτα ήταν τα τελευταία μπλοκ. Ο χρήστης απλώς πληρώνει το BaseFee, συν ένα επιπρόσθετο “φιλοδώρημα” για τους miners για συναλλαγές με προτεραιότητα, για να διασφαλίσει ότι η συναλλαγή θα συμπεριληφθεί γρήγορα στην αλυσίδα.

Εάν τα μπλοκ είναι γεμάτα για μεγάλο χρονικό διάστημα (> 5 λεπτά), τότε το BaseFee θα αυξηθεί για να περιορίσει την αυξημένη ζήτηση χώρου για τα μπλοκ συναλλαγών. 

Πώς επηρεάζει την τιμή διαπραγμάτευσης του $ΕΤΗ;

Το BaseFee δεν θα πηγαίνει στους miners, αλλά θα καίγεται - αυτό γίνεται για να αποφευχθούν κάποιες επιθέσεις στο δίκτυο - ωστόσο αλλάζει επίσης τη δυναμική προσφοράς του ETH. Η καύση μέρους των τελών συναλλαγής που καταβάλλονται στο Ethereum ενδέχεται να προσθέσει αποπληθωριστική πίεση στη συνολική προσφορά, εάν η ζήτηση για συναλλαγές στο δίκτυο παραμείνει υψηλή.

Επί του παρόντος, ο ετήσιος πληθωρισμός του $ΕΤΗ ανέρχεται περίπου στο 4,2%. Σε ένα σενάριο του EIP-1559 με το ήμισυ των συνολικών τελών να καίγονται (τα υπόλοιπα πηγαίνουν ως «φιλοδωρήματα» στους miners για συναλλαγές υψηλής προτεραιότητας), αυτός ο αριθμός θα υποχωρήσει στο 3,8% ή αναμένεται να μειωθεί έως και 2% σε εποχές υψηλής ζήτησης για συναλλαγές στο δίκτυο όπως το καλοκαίρι του 2020. 

Η αναβάθμιση υπό το όνομα της βρετανικής πρωτεύουσας του Ethereum είναι σίγουρα ένα από τα πιο αναμενόμενα hard forks. Θα φέρει διάφορες βελτιώσεις στην εμπειρία χρήστη του Ethereum, αλλά και θα δημιουργήσει μια σύνδεση μεταξύ της δραστηριότητας πρωτοκόλλου (και την επιτυχία αυτού) και της προσφοράς του κρυπτονομίσματος του πρωτοκόλλου.

Η αναβάθμιση αυτή προσφέρει στο Ether μια νέα προσφορά αξίας, αυτή της αποπληθωριστικής πολιτικής στα μάτια των επενδυτών- μια αφήγηση που περιορίζεται μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό στο bitcoin. Αυτό σημαίνει ότι πλέον μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών που είχαν ενδιαφέρον αποκλειστικά για το BTC - καθώς το $ΕΤΗ είναι και παραγωγικό κρυπτονόμισμα. 

Σύμφωνα με προσομοιώσεις που διενεργήθηκαν από την Dune Analytics, η αναβάθμιση θα είχε κάψει περισσότερα από 2,9 εκατομμύρια νομίσματα $ΕΤΗ σε περίοδο 365 ημερών αν εφαρμοζόταν πριν από ένα χρόνο, που θα ξεπερνούσε το 70% της καθαρής μείωσης της αύξησης της προσφοράς. Η αξία αυτών των νομισμάτων ανέρχονται σε $7,3 δισ. με την τρέχουσα τιμή διαπραγμάτευσης του $ΕΤΗ. 

Παρόλο αυτά οι επενδυτές προς το παρόν έχουν ανοιχτές οριακά υψηλότερες θέσεις short στις αγορές futures - πιθανώς θεωρώντας πως η αύξηση λόγω της αναβάθμισης έχει ήδη τιμολογηθεί και πιθανώς η αγορά να ακολουθήσει διόρθωση.