Τι είναι οι WallStreetBets, τι ακριβώς κάνουν και πως διαταράσσουν το σύστημα;

Τι είναι οι WallStreetBets, τι ακριβώς κάνουν και πως διαταράσσουν το σύστημα;

Η κοινότητα των #WallStreetBets, διακρίνεται από ένα διάχυτο αντισυστημισμό, απέναντι στο υπάρχον οικονομικό και πολιτικό σύστημα, το σύστημα της εκπαίδευσης, το περιβάλλον των «boomers», όπως χαρακτηρίζουν τους γονείς τους. Θεωρούν ότι η αμερικανική κοινωνία τους έχει θέσει στο περιθώριο και επιθυμούν με κάθε τρόπο να πάρουν την εκδίκηση τους.

Το δίκτυο #WallStreetBets του Reddit, αποτελεί ένα διαδικτυακό χρηματιστηριακό καφενείο το οποίο φιλοξενεί πάνω από 4,5 εκατ. θαμώνες.

Σε αυτό το καφενείο συμμετέχουν επενδυτές και traders μικρής ηλικίας, που κινούνται στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης μέσα από χρηματιστηριακές πλατφόρμες, που ακολουθούν πολιτική μηδενικών προμηθειών, όπως για παράδειγμα είναι η Robinhood. Δηλαδή οι traders, δεν χρεώνονται με την γνωστή σε όλους μας, προμήθεια του χρηματιστηριακού πινακιδίου.

Επομένως συμμετέχουν ανέξοδα σε ένα «παιχνίδι», τύπου playstation, όπου αντί για πίστες έχουν το ταμπλό του χρηματιστηρίου, αντί για όπλα έχουν μετοχές και αντί για εχθρικά ανθρωπάκια έχουν απέναντι τους, άλλους επενδυτές.

To moto, αυτής της χρηματιστηριακής κοινότητας είναι το περίφημο YOLO, δηλαδή «You Only Live Once», που στα ελληνικά μεταφράζεται ως ζούμε μόνο μια φορά. Σε αυτήν την κοινότητα συμμετέχουν από έμπειροι και οξυδερκείς traders, μέχρι αδαείς και άσχετοι χρηματιστηριακοί νεοσσοί, που επιθυμούν να αλλάξουν εν μια νυκτί το οικονομικό επίπεδο της ζωής τους.

Η κοινότητα των #WallStreetBets, διακρίνεται από ένα διάχυτο αντισυστημισμό, απέναντι στο υπάρχον οικονομικό και πολιτικό σύστημα, το σύστημα της εκπαίδευσης, το περιβάλλον των «boomers», όπως χαρακτηρίζουν τους γονείς τους. Θεωρούν ότι η αμερικανική κοινωνία τους έχει θέσει στο περιθώριο και επιθυμούν με κάθε τρόπο να πάρουν την εκδίκηση τους.

Και αυτό θέλουν να το επιτύχουν με δυο τρόπους. Ο ένας είναι κερδίζοντας χρήματα από τις χρηματιστηριακές αγορές και ο δεύτερος είναι καταστρέφοντας το κατεστημένο της Wall Street.

Οι χρήστες του #WallStreetBets αποφάσισαν να κινηθούν συντονισμένα στα χρηματιστήρια κάνοντας την ακόλουθη απλή σκέψη.

Βρήκαν κάποιες μετοχές που στην παρούσα φάση, όχι μόνο βρίσκονται στο επενδυτικό περιθώριο, αλλά είναι μετοχές τις οποίες σημαντικοί επενδυτές έχουν ποντάρει στην πτώση τους. Δηλαδή έχουν πάρει θέσεις «short».

Οι χρήστες του #WallStreetBets, παίρνουν ξαφνικά «θέσεις long», δηλαδή προβαίνουν σε βίαιες αγορές μετοχών. Οι τιμές των μετοχών ανεβαίνουν απότομα. Οι «short θέσεις» αρχίζουν να γίνονται ζημιογόνες και οι θεσμικοί επενδυτές σπεύδουν να αγοράσουν τις μετοχές, που έχουν πωλήσει για να κλείσουν τις θέσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι τιμές των μετοχών αυξάνονται ακόμα περισσότερο.

Οι στόχοι των χρηστών σε αυτή τη φάση είναι η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Gamestop (NYSE:GME), η αλυσίδα θεατρικών αιθουσών AMC Entertainment (NYSE:AMC) και η εταιρεία κινητών τηλεφώνων Blackberry (NYSE:BB)

Είναι αυτό που κάνουν οι χρήστες του #WallStreetBets, παράνομο;

Φυσικά και όχι. Παρόμοιες τακτικές χρησιμοποιούν μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές, θεσμικοί επενδυτές και Hedge Funds. To short selling, είναι απολύτως νόμιμο και το ίδιο συμβαίνει με το short squeezing. Είναι μέρος των κλασσικών χρηματιστηριακών μαχών, ανάμεσα σε επενδυτικές ομάδες με διαφορετικά συμφέροντα και εκτιμήσεις.

Παίζει ρόλο το γεγονός ότι η GameStop(NYSE:GME) είναι μια μισοξεχασμένη μη κερδοφόρα μετοχή;

Απολύτως κανένα. Αφού η μετοχή παραμένει εισηγμένη στο NYSE, καθένας μπορεί να αγοράσει ή να πωλήσει τις μετοχές της.

Υπάρχει περίπτωση οι traders του #WallStreetBets, να κατηγορηθούν για χειραγώγηση της μετοχής;

Δύσκολο. Διότι στη Νέα Υόρκη, υπάρχει δεκάδες εκπομπές σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια που παρουσιάζουν, αναλύουν και συστήνουν μετοχές.

Αφού οι ίδιες πρακτικές, χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα χρηματιστήρια, για ποιο ακριβώς λόγο, «το χρηματιστηριακό κατεστημένο της Wall Street» και οι παραδοσιακοί ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές έχουν στραφεί κατά αυτού του ιδιότυπου ακτιβισμού;

Οι traders του #WallStreetBets, είναι η γενιά του internet. Γεννήθηκε στο Reddit, μεγάλωσε μέσα στα βιντεάκια του YouTube, απλώθηκε μέσω του TikTok και του Twitter. Είναι ένα κίνημα 4,5 εκατ. μελών, που τα «βάζουν με το σύστημα», τα «βάζουν με το κατεστημένο», χρησιμοποιώντας ίδια περίπου εργαλεία και σχετικά παραπλήσιες μεθόδους. Είναι ένα κίνημα που δεν ελέγχεται. Ένα κίνημα στο οποίο κυριαρχεί το θυμικό. Ένα κίνημα που από πίσω του δεν διαθέτει ούτε την τεχνογνωσία, ούτε τα αναγκαία κεφάλαια για την μακροημέρευση του. Δεν γνωρίζουμε, το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει πιο βαθιά τις εξελίξεις, πέρα από το να πειράζει τις ισορροπίες σε κάποιες περιφεριακές μετοχές.

Πάντως η αίσθηση που έχει η κοινότητα του #WallStreetBets, ότι οι μετοχές ακολουθούν μόνο ανοδική πορεία, σύντομα θα διαψευσθεί. Πότε; Όταν όλοι αυτοί οι traders, αποφασίσουν να πάρουν τα κέρδη τους, δηλαδή να κλείσουν τις θέσεις τους. Και τότε θα παιχτεί το γνωστό παιχνίδι του μουτζούρη.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.