Τεράστιο ενδιαφέρον για το 10ετές

Τεράστιο ενδιαφέρον για το 10ετές

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου 10ετούς ελληνικού ομολόγου, το πρώτο για το 2021 με στόχο την άντληση ποσού 2,5 με 3 δισ. ευρώ.

Το αρχικό επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στις 110 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (περίπου στο 0,2%), ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον υπήρξε τεράστιο με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ και είναι δεδομένο ότι το τελικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί αρκετά κάτω από το 0,9%, έως ακόμα και το 0,75%.

Το ποσό άντλησης δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά αναμένεται να κυμανθεί ανάμεσα στα 2,5 με 3 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι χτες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε εντολή σε αναδόχους να προχωρήσουν σε έκδοση δεκαετούς ομολόγου, λήξης τον Ιούνιο του 2031. Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura and Eurobank.

Όπως έγραφε άλλωστε το liberal στις 8 Ιανουαρίου, το Ελληνικό Δημόσιο θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ που επικρατεί στην αγορά ομολόγων «ελέω ΕΚΤ» αλλά και να πάρει ένα μερίδιο από την πίτα των νέων εκδόσεων που θα πραγματοποιηθούν εντός του Ιανουαρίου.

Γενικότερα, η Ελλάδα υπολογίζεται ότι για να καλύψει φέτος το έλλειμμά του προϋπολογισμού (περίπου 6,5% του ΑΕΠ) και τις υπόλοιπες ανάγκες της θα χρειαστεί να αντλήσει από τις αγορές έως 12 δισ. ευρώ το 2021.