ΓΔ: 923,98 -3,31 (-0,36 %)

Τζίρος: 15,89 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2053η
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 923,98 -3,31 (-0,36 %)

Τζίρος: 15,89 εκατ. €   RT

Συνεδριάσεις που φέρνουν τον κόσμο στα...γήπεδα και στο Χρηματιστήριο

Βλέπουμε τις 1.000 μονάδες και μιλάμε με δέος λες και πρόκειται για κάποιο άφθαστο επίπεδο τιμών μόνο και μόνο επειδή έχει τέσσερα ψηφία. Το γεγονός ότι οι επενδυτές σήμερα κέρδισαν είναι μια μεγάλη ανάσα αισιοδοξίας για τη συνέχεια. Και επειδή οι Αγορές είναι 90% ψυχολογία έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε καλύτερες μέρες μπροστά μας.

Συνεδριάσεις που φέρνουν τον κόσμο στα...γήπεδα και στο Χρηματιστήριο

Σπορ και θέαμα: Ήταν λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής όταν ξεκλείδωσε η ουρά των πωλήσεων της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς ικανοποιώντας προσφορά 40 εκατ. μετοχών που ήταν σε αναμονή ως εκείνη την ώρα.

Για όσους έχουν ζήσει τα γεγονότα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τα τελευταία 10 χρόνια το συναίσθημα της στιγμής ήταν ισοδύναμο με το γκολ του Δέλλα στον ημιτελικό του Euro του 2004. Όχι άδικα. Η εγχώρια επενδυτική κοινότητα έχει περάσει -κυριολεκτικά- από σαράντα κύματα, έχει υποστεί ήττες τη στιγμή που άλλες αγορές έκαναν πάρτι, ακόμα και όταν εισηγμένες εταιρίες ανακοίνωναν σπουδαία νέα περνούσαν απαρατήρητες.

Η εκτίμηση της εξέλιξης της τιμής μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ είχε μέτριες προσδοκίες, καθώς ήταν αναμενόμενο οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές να κατοχυρώσουν μέρος από τα γρήγορα κέρδη. Το ζητούμενο στην πρώτη συνεδρίαση μετά την εισαγωγή των μετοχών ήταν να υπάρξει διαπραγμάτευση, ή δυνατόν σε κάποιο εύρος με απόκλιση στο κλείσιμο από το χαμηλό ημέρας.

Διότι μπορεί μεν η απόδοση να ήταν σπουδαία, το κλείδωμα όμως της τιμής χωρίς πολλές πράξεις θα δημιουργούσε επιφυλακτικότητα στη συνέχεια. Η πορεία της ημέρας έδειξε ότι στη μετοχή μπήκαν «δυνατά χέρια», επενδυτές που δεν καταλαβαίνουν από συνωστισμούς σε επίπεδα τιμών και που σίγουρα ξέρουν να δημιουργούν κλίμα για τη συνέχεια.

Έχουμε ζήσει καταστάσεις που αδυνατούμε να εξηγήσουμε στους πελάτες μας, έχουμε εξαντλήσει ψυχικά αποθέματα στο GREXIT του 2012, στις ανακεφαλαιοποίησεις του 2013, στα Capital Controls και τις ανακεφαλαιοποιήσεις του 2015, στη Follie – Folli, στην πανδημία του 2020 που σίγουρα έχουν αφήσει κάποια κουσούρια συντηρητικότητας.

Βλέπουμε τις 1.000 μονάδες και μιλάμε με δέος λες και πρόκειται για κάποιο άφθαστο επίπεδο τιμών μόνο και μόνο επειδή έχει τέσσερα ψηφία. Το γεγονός ότι οι επενδυτές σήμερα κέρδισαν ή έχουν πλέον αρκετό αέρα υπεραξίας στα χαρτοφυλάκια τους είναι μια μεγάλη ανάσα αισιοδοξίας για τη συνέχεια. Και επειδή οι Αγορές είναι 90% ψυχολογία έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε καλύτερες μέρες μπροστά μας.

Και κάτι τελευταίο για τους μικρόψυχους: Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να έχασε σήμερα σε μονάδες, η αξία της κεφαλαιοποίησης όμως αυξήθηκε τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.