Σταθερότητα και χαμηλός τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σταθερότητα και χαμηλός τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σταθερότητα και... ψυχραιμία επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να ακολουθήσει το τέμπο των ευρωαγορών μιας και η εγχώρια ειδησεογραφία ακόμα κινείται σε ρυθμούς... καλοκαιρινούς.

Το βλέμμα των επενδυτών είναι κυρίως στραμμένο στην Ιταλία, όπου η κυβερνητική κρίση έχει οδηγήσει στο δίλημμα κυβέρνηση συνεργασίας ή τεχνοκρατών ή εκλογές τον Οκτώβριο. Φυσικά το ενδεχόμενο μιας ακόμα εκλογικής αναμέτρησης δεν είναι και το καλύτερο δυνατό για τις Βρυξέλλες, οι οποίες επιδιώκουν να λύσουν τον «πονοκέφαλο» του ιταλικού προϋπολογισμού το συντομότερο δυνατό.

Στο εσωτερικό, σήμερα αναμένεται η απόφαση του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) για το ξεμπλοκάρισμα του Ελληνικού. Ενόψει και της συζήτησης με τους εταίρους για τα πλεονάσματα, η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει δείγματα γραφής για την πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, γι'' αυτό και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη μεθαυριανή συνεδρίαση του ΚΑΣ, το οποίο καλείται να αποφανθεί ποια θα είναι τα όρια παρέμβασης της αρχαιολογίας στο Ελληνικό με βάση τον αρχαιολογικό νόμο και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Στα ταμπλό ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,19% στις 830 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 28 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 11 εκατ. τεμάχια.

Ο Large Cap σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,16%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 0,2%.

Από τα blue chips τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της MIG με 1,66%, της ΔΕΗ 1,39%, του ΟΛΠ 0,86%.

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ 1,99%, της ΓΕΚ Τέρνα 1,43%, της Jumbo 1,41%, της Aegean 0,99%.

Στις τράπεζες, ανοδικά κινείται η Πειραιώς με 2,98%, η Eurobank με 2,06%, η Alpha με 1,92% και η ΕΤΕ με 1,65%.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Ακίνητης Περιουσίας (+2,40%) και των Πρώτων Υλών (+1,64%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-2,13%) και των Τηλεπικοινωνιών (-0,83%).

Ανοδικά κινούνται 49 μετοχές, 33 πτωτικά και 17 παραμένουν σταθερές.

Στη χτεσινή συνεδρίαση, οι επενδυτές, έδειξαν να κινούνται ώστε να κατοχυρώσουν κέρδη, και προς το παρόν δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αναλάβουν ρίσκα, όπως αποδεικνύεται από τους χαμηλούς τζίρους των 45,5 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η αγορά δείχνει να κινείται και εν αναμονή της αναβάθμισης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας (από ουδέτερες σε θετικές) από την Moody''s την προσεχή Παρασκευή. Σημειώνεται ότι ο οίκος  αναμένεται να διατηρήσει την βαθμολογία Β1 για την Ελλάδα. Το επόμενο διάστημα εκθέσεις για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της αναμένονται επίσης από τη J.P Morgan, τη Morgan Stanley, τη Goldman Sachs, οι οποίες επίσης αναμένονται θετικές για την Ελλάδα στο ευρύτερο πλαίσιο όμως της διεθνούς αβεβαιότητας.