Ρεκόρ ζήτησης φυσικού χρυσού στις ΗΠΑ - Τι κρύβεται πίσω από τις ασυνήθιστα υψηλές αγορές

Ρεκόρ ζήτησης φυσικού χρυσού στις ΗΠΑ - Τι κρύβεται πίσω από τις ασυνήθιστα υψηλές αγορές

Το βουβό συντηρητικό υπόγειο ρεύμα της αγοράς χρυσού και ασημιού σε φυσική μορφή, υπό την μορφή American Eagle Coins που εκδίδει το US Mint, στις ΗΠΑ διαρκώς αυξάνεται. Μπορεί σε απόλυτο αγοραστικό μέγεθος να υπολείπεται των χρηματιστηριακών τζίρων και των συναλλαγών στα ανταλλακτήρια των κρυπτονομισμάτων, όμως αντιπροσωπεύει το αίσθημα αβεβαιότητας και καταγράφει την ψυχική καταπόνηση, την έλλειψη σιγουριάς και την ανησυχία για το αύριο.

Παρ’ όλο που η τιμή του χρυσού, κινήθηκε μέσα στο Ιανουάριο σε ένα στενό εύρος τιμών από τα $1.810/oz μέχρι τα $1.870/oz, στις ΗΠΑ παρατηρήθηκε μια ισχυρή ζήτηση και μια σημαντική συναλλακτική κίνηση στο χώρο του φυσικού χρυσού και ασημιού και ειδικότερα στα χρυσά και ασημένια νομίσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το U.S. Mint, μέσα στον Ιανουάριο του 2021, αγοράστηκαν περισσότερες από 220.000 ουγγιές υπό μορφή χρυσών νομισμάτων American Eagle. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020, η αύξηση είναι της τάξης του +267%, καθώς κατά τη διάρκεια του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου έτους, είχαν αγοραστεί 60.000 ουγγιές σε χρυσά νομίσματα. Είναι η μεγαλύτερη ζήτηση σε χρυσά νομίσματα American Eagle, από το 2013. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το American Eagle στις ΗΠΑ, έχει τη ίδια βαρύτητα με τη Αγγλική χρυσή λίρα στη Ελλάδα, η ζήτηση για την οποία είχε εκτιναχθεί λίγο πριν και αμέσως μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. 

Αύξηση της ζήτησης, αλλά σε μικρότερη έκταση παρατηρήθηκε και στα ασημένια νομίσματα American Eagle, με τον όγκο των συναλλαγών να ξεπεράσει τις 4.775.000 ουγγιές, που αποτελεί ρεκόρ από τον Ιανουάριο του 2017. Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 που είχαν αγοραστεί 3.846.000 ουγγιές, τον Ιανουάριο του 2021 καταγράφηκε άνοδος της τάξης του +24,15%.

Το U.S. Mint δήλωσε, ότι βρίσκεται αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή ζήτηση σε φυσικό χρυσό και φυσικό ασήμι, από την πλευρά των Αμερικανών μικροεπενδυτών. Μια υπερβολική ζήτηση που δεν αδυνατεί να καλυφθεί από τη προσφορά. Και καθώς η αύξηση της ζήτησης μέσα στο 2021, δείχνει ότι θα υπερβεί την αντίστοιχη του 2020, που ήταν σε ετήσια βάση στο +455% για τα χρυσά και στο +101% για τα αργυρά American Eagle, έναντι του 2019, ο επίσημος εκδότης αυτών των νομισμάτων, θα βρεθεί χωρίς απόθεμα.

Το U.S. Mint που έχει το αποκλειστικό δικαίωμα έκδοσης νομισμάτων, έχει προγραμματίσει να κυκλοφορήσει νέα νομίσματα, τον Ιούνιο του 2021, ακολουθώντας την πάγια πολιτική του, να διαθέτει νομίσματα τη εποχή που υπάρχει ζήτηση, που ιστορικά είναι οι περίοδοι με Δημοκρατικούς προέδρους στο Λευκό Οίκο. Όμως η υπερβάλλουσα ζήτηση πιθανό να ανατρέψει τα σχέδια του.

Η υιοθέτηση του νέου πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ύψους $1.9 τρισ., που αναμένεται να στηρίξει όχι μόνο ανέργους, αλλά και εργαζόμενους, που αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, μαζί με τα επόμενα πακέτα, όπως είναι το «New Green Deal» για την πράσινη ανάπτυξη και το «Forgiving Student Debt» για το κούρεμα των φοιτητικών δανείων, προβληματίζουν ιδιαίτερα τους πολίτες στις ΗΠΑ.

Ο κρυφός πληθωρισμός που απεικονίζεται όχι μόνο στις τιμές των τροφίμων, αλλά και στα απίστευτα υπερτιμημένα περιουσιακά στοιχεία, από μετοχές και ομόλογα μέχρι κατοικίες, καθιστά τη φυσική μορφή του χρυσού και του ασημιού, μια πρώτης τάξεως ασπίδα ασφαλείας για την καταιγίδα που πολλοί εκτιμούν πως αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.