Πτώση άνω του 2% στη Wall μετά τις ανακοινώσεις της Fed

Πτώση άνω του 2% στη Wall μετά τις ανακοινώσεις της Fed

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς εν μέσω του γενικευμένου κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές, και μετά τα απαισιόδοξα μηνύματα που έστειλε σήμερα η Fed για την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια στο 0% με 0,25% και το μηνιαίο ρυθμό αγοράς ομολόγων στα 120 δισ. δολάρια, καθώς βλέπει επιβράδυνση της ανάκαμψης.

«Οι οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά αβέβαιες», δήλωσε ο επικεφαλής της Fed Τζέρομ Πάουελ προκαλώντας περεταίρω ρευστοποιήσεις στη Wall Street.

«Η νέα έξαρση της πανδημίας προκαλεί μεγάλη δυσκολία σε εκατομμύρια Αμερικανούς και επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», σημείωσε.

Σε αυτό το κλίμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 633 μονάδες ή 2,05% στις 30.303 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 υποχώρησε 98,85 μονάδες ή 2,57% στις 3.750 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε κατά 355 μονάδες ή 2,61% στις 13.270 μονάδες.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν σήμερα τις μεγαλύτερες ενδοσυνεδριακές απώλειες μετά από τρεις μήνες.

Στις μετοχές τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι 3M (+5,6%) και Walgreens Boots (+4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι  Boeing (-4,7%) και Walt Disney (-4,3%).

Στο εταιρικό μέτωπο η Microsoft ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα β’ τριμήνου καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,03 δολ. και τα έσοδα στα 43,08 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στο 1,64 δολ. και έσοδα στα 40,18 δισ. δολάρια. 

Τέλος, στα μακροοικονομικά της ημέρας, οι νέες παραγγελίες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Δεκέμβριο από τον Νοέμβριο, συμπληρώνοντας οκτώ διαδοχικούς μήνες ανόδου, ωστόσο έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που σε έρευνα της WSJ εκτιμούσαν άνοδο της τάξεως του 0,8%.