Προσοχή στη φούσκα: Ο Elon Musk «παίζει» με τις αγορές και το Dogecoin κερδίζει 14.000%

Προσοχή στη φούσκα: Ο Elon Musk «παίζει» με τις αγορές και το Dogecoin κερδίζει 14.000%

Αν είχατε επενδύσει 1.000 δολάρια στο Dogecoin στις αρχές του 2021, τώρα η επένδυσή σας θα είχε αποφέρει περίπου 100.000 ευρώ. Απίστευτο κι όμως αληθινό! Μη βιάζεστε όμως να βάλετε όλες τις οικονομίες σας στο ψηφιακό νόμισμα.

Η έκρηξη του Dogecoin υπό την… καθοδήγηση του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ οφείλεται σε λόγους που δεν θυμίζουν σε τίποτα ένα asset που μπορεί να μακροημερεύσει και να παραμείνει στα ύψη αλλά περισσότερο μια φούσκα που όταν σκάσει θα προκαλέσει μεγάλο πόνο.

Καλώς ήρθατε στο νέο περιβάλλον των αγορών όπου δεν κυριαρχούν τα θεμελιώδη αλλά η φήμη, όπως αυτή χτίζεται – και γκρεμίζεται - μέσα από τα social media.

Η υπόθεση του Dogecoin μοιάζει με πείραμα που θα αποτελεί για χρόνια θέμα συζήτησης στον επενδυτικό κόσμο. Πως γίνεται ένα ψηφιακό νόμισμα που αποτελεί κάτι σαν αντιγραφή του Litecoin και κατ’ επέκταση του Bitcoin, που δεν έχει κάποια ιδιαίτερη περγαμηνή ή κάτι διαφορετικό να προσφέρει στο δυσνόητο για τους πολλούς νέο σύμπαν των κρυπτονομισμάτων, να κερδίζει 14.000% μέσα σε λίγους μήνες προκαλώντας φρενίτιδα στις αγορές;

Η απάντηση έχει… ονοματεπώνυμο: Ίλον Μασκ. Κάθε φορά που ο Μασκ τουιτάρει κάτι και αφήνει υπονοούμενο για άνοδο της τιμής του Dogecoin, οι «επενδυτές του διαδικτύου» τρέχουν να προλάβουν να αγοράσουν πριν την εκτόξευση.

«Στο φεγγάρι», όπως είναι το σλόγκαν που χρησιμοποιούν πολλοί φαν του Dogecoin. Και όταν η τιμή του υποχωρεί με κίνδυνο να χαθούν περιουσίες, ένα απλό «HODL» (που στην αργκό των κρυπτονομισμάτων σημαίνει δεν πουλάω) από τον Μασκ, αρκεί για να μην πουλήσει κανείς. Γιατί να πουλήσουν άλλωστε όταν ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη στέλνει σήμα ότι δεν θα αφήσει το… στοίχημα στην τύχη του;

Άνω του 25% η χθεσινή άνοδος του Dogecoin, σχεδόν ανυπολόγιστη από την αρχή του έτους. Σύμφωνα με το Coindesk, η τιμή του Dogecoin από τα 0,004741 δολάρια την Πρωτοχρονιά του 2021 εκτοξεύθηκε χθες έως στα 0,696495 δολάρια με συνολικά κέρδη άνω του 14.500%.

Ο «Κύρος Γρανάζης» της εποχής μας έχει βαλθεί να κάνει άνω κάτω τις αγορές με όχημα το Dogecoin ή απλώς κάνει για άλλη μία φορά… την πλάκα του.

Δεν εξηγείται αλλιώς η εμμονή του Μασκ με το συγκεκριμένο asset, για το οποίο αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ξεκίνησε ως φάρσα, ως κρυπτονόμισμα-παρωδία που είχε σκοπό να σατιρίσει τη μανία που επικρατούσε γύρω από τα ψηφιακά νομίσματα. Τη μανία που σήμερα προκαλεί το ίδιο…

Ίσως αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που ο Μασκ ασχολείται τόσο πολύ με το Dogecoin σε σημείο να αυτοαποκαλείται «Dogefather». Είναι άλλωστε γνωστός για την πολλές φορές αντισυμβατική του συμπεριφορά και την αντιδραστική διάθεση.

Να πούμε εδώ ότι από τότε που δημιουργήθηκε το Dogecoin μέχρι σήμερα το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι το στηρίζει ο Μασκ και άλλοι δισεκατομμυριούχοι χωρίς να έχουν κάποιο συγκεκριμένο λόγο, σαν να διεξάγουν ένα πείραμα για το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η αξία ενός asset με μόνο όπλο τη φήμη μέσω των social media.

Φαίνεται, μάλιστα, ότι το συγκεκριμένο σίριαλ θα έχει και νέα επεισόδια καθώς το Σάββατο 8 Μαΐου, ο Μασκ θα παρουσιάσει το διάσημο σόου του αμερικανικού δικτύου NBC, Saturday Night Live.

Τις τελευταίες ημέρες δεκάδες χιλιάδες επενδυτές αναζητούν τρόπους να αγοράσουν Dogecoin, πιστεύοντας ότι ο Μασκ θα χρησιμοποιήσει το βήμα της εκπομπής για να του δώσει νέα ώθηση, αφού ο ίδιος αφήνει υπονοούμενα μέσω του αγαπημένου του twitter.

Ενδεχομένως ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX θέλει να αποδείξει ότι ζούμε σε μία εποχή που οι αποτιμήσεις μπορούν να φτάσουν στα ύψη γιατί απλά το θέλει ο κόσμος και όχι με βάση θεμελιώδη οικονομικά ή άλλα κριτήρια.

Όμως αυτός είναι ο ορισμός της «φούσκας» και το θέμα είναι ότι εκατομμύρια ερασιτέχνες επενδυτές προσπαθούν να πιαστούν από ένα tweet του Μασκ και… του κάθε Μασκ (ο Μαρκ Κιούμπαν είναι επίσης υποστηρικτής του Dogecoin), για να βγάλουν εύκολο κέρδος, σε μία φάμπρικα που στο τέλος της ημέρας κινδυνεύει να αφήσει πίσω της συντρίμμια.

Μ' αυτά και μ' αυτά, η τιμή του Dogecoin ξεπέρασε χθες τα 0,65 δολάρια και η συνολική του κεφαλαιοποίηση τα 87 δισ. δολάρια, γεγονός που το καθιστά το 4ο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, μετά το Bitcoin των 1 τρισ. δολαρίων, το πολύ ανεβασμένο τελευταία Ethereum των 390 δισ. δολαρίων και το Binance Coin των περίπου 100 δισ. δολαρίων.

«Συνεχίστε να είστε φτωχοί», απαντούν σε όσους προειδοποιούν για «φούσκα», οι φαν του Dogecoin, δεκάδες χιλιάδες «επενδυτές του διαδικτύου», άνθρωποι που στην πλειονότητά τους γνώρισαν για πρώτη φορά τον κόσμο των αγορών μέσα στην πανδημία.

Επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν τις οικονομίες τους γιατί έχουν παρασυρθεί από το κύμα των meme stocks και meme cryptos, μετοχών και κρυπτονομισμάτων που γίνονται viral, γιατί… έτσι!