Πάνω από τα 1.800 δολάρια ο χρυσός για πρώτη φορά μετά το 2011

Πάνω από τα 1.800 δολάρια ο χρυσός για πρώτη φορά μετά το 2011

Το φράγμα των 1.800 δολαρίων/ουγγιά ξεπέρασε για πρώτη φορά από το 2011 ο χρυσός, καθώς οι επενδυτές επιλέγουν το ασφαλές καταφύγιο του πολύτιμου μετάλλου, βάζοντας πλώρη για την κορυφή των 1.920 δολαρίων, τη στιγμή που η ανησυχία μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως εντείνεται ακόμα περισσότερο.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου κατέγραψε νέα άνοδο σήμερα και τελικά έκλεισε στα 1.820 δολάρια/ουγγιά, ξεπερνώντας τα 1.800 δολάρια για πρώτη φορά τα τελευταία σχεδόν 9 χρόνια, καθώς η τελευταία φορά που το πολύτιμο μέταλλο είχε βρεθεί σε αντίστοιχα επίπεδα ήταν τον Νοέμβριο του 2011.

Η τιμή του χρυσού έφτασε στα νέα υψηλά μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται στις ΗΠΑ, καθώς οι επιβεβαιωμένες λοιμώξεις στις 50 Πολιτείες έχουν ξεπεράσει πλέον τα 3 εκατ. ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 130.000, ενώ την Τετάρτη οι νέες λοιμώξεις ξεπέρασαν τις 60.000, αριθμός ρεκόρ από το ξέσπασμα της κρίσης.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες υποχρέωσε σήμερα τον επικεφαλής επιδημιολόγο του Λευκού Οίκου,  Άντονι Φάουτσι να προειδοποιήσει ότι η χώρα «βρίσκεται βουλιαγμένη μέχρι το γόνατο στο πρώτο κύμα της πανδημίας», τονίζοντας ότι αντίθετα με την Ευρώπη «δεν κάναμε τα βασικά και τώρα τα κρούσματα εκτοξεύονται και πάλι».

Επιβεβαιώνοντας το ρόλο του «καταφυγίου», ο χρυσός συγκαταλέγεται στις επενδύσεις που εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις μέσα στο 2020, έχοντας ενισχυθεί κατά 16%.

Μάλιστα, όπως είχε δηλώσει στο αμερικανικό δίκτυο CNBC στις αρχές Ιουλίου ο τεχνικός αναλυτής της Bank of America, Πολ Σιάνα, η ανοδική κίνηση του χρυσού που έπιασε τα υψηλά του 2012 διασπώντας την αντίσταση των 1.800 δολαρίων, ανοίγει τον δρόμο για την κορυφή των 1.920,70 δολαρίων, την οποία και κατέγραψε το 2011.

Ο Σιάνα εκτιμά ότι θα μπορούσαμε να δούμε νέο ιστορικό ρεκόρ στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου και το κύμα που μπορεί να οδηγήσει τις τιμές πάνω από τα 2.000 δολάρια βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Διαβάστε ακόμα: 

Γιατί οι ειδικοί «βλέπουν» τον χρυσό σε νέα ιστορικά υψηλά