7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Οι τιμές του πετρελαίου θα εκτοξευτούν πριν καταρρεύσουν

Οι τιμές του πετρελαίου θα εκτοξευτούν πριν καταρρεύσουν

Πριν λίγες ημέρες σε ανάλυση της στήλης των λόγων που επιδρούν θετικά στην τιμή του πετρελαίου εξηγήσαμε ότι ένας από τους παράγοντες που επιδρούν  θετικά σε μακροπρόθεσμη βάση, είναι το γεγονός ότι τρισεκατομμύρια δολάρια κατευθύνονται πλέον διεθνώς για τη μετάβαση σε πράσινες μορφές ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή οι δαπάνες για επενδύσεις για εξόρυξη πετρελαίου μειώνονται.

Όμως η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι εφικτή από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό σημαίνει ότι για πολύ καιρό ακόμα χρειαζόμαστε τα ορυκτά καύσιμα. 

Κατά ένα ειρωνικό τρόπο λοιπόν, η  ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας είναι αυτή που θα υποστηρίξει περαιτέρω τις πετρελαϊκές τιμές, καθώς μειώνονται οι δαπάνες για εξόρυξη πετρελαίου, συντηρώντας τις ελλείψεις εφοδιασμού και τις υψηλότερες τιμές καυσίμων.

Η μείωση ακριβώς των δαπανών ορυκτών καυσίμων είναι ήδη τόσο μεγάλη, που σε βάθος χρόνου πιθανότατα οι εταιρείες ενέργειας να μην μπορούν να τροφοδοτήσουν τον κόσμο με τις  απαιτούμενες ποσότητες πετρελαίου και να καλύπτουν τα κενά προσφοράς έγκαιρα.

Την άποψη αυτή ενστερνίζονται πλέον ανοικτά και οι παράγοντες της αγοράς. Ο διευθύνων σύμβουλος της Vitol για παράδειγμα, του μεγαλύτερου ανεξάρτητου έμπορου πετρελαίου στον κόσμο, μίλησε πρόσφατα για την αυξημένη πιθανότητα έλλειψης εφοδιασμού με πετρέλαιο την επόμενη δεκαετία.

Ο Russell Hardy αναμένει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να κορυφωθεί το 2030, ενώ μόλις μετά από μια δεκαετία, το 2040 θα αρχίσει η ζήτηση να αποκλιμακώνεται γενναία, καθώς θα έχει επιτευχθεί η απανθρακοποίηση της βιομηχανίας και ο κόσμος πλέον θα έχει θέσει τις βάσεις να απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο.

Πριν το 2040 όμως και καθώς η ζήτηση για πετρέλαιο θα παραμένει σε αξιοσημείωτα επίπεδα, η αυξανόμενη αναντιστοιχία μεταξύ ζήτησης και δαπανών για την εξόρυξη πετρελαίου θα επιφέρει ένα σοβαρό έλλειμμα κατά την περίοδο 2025-2035.

Με τη σειρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε πρόσφατη έκθεση του, τοποθετεί το μακρινό 2050 ως έτος – ορόσημο κατά το οποίο  ο παγκόσμιος εφοδιασμός με πετρέλαιο θα έχει  μειωθεί κατά 76%.

Προκειμένου ο Οργανισμός να στρέψει τον προσανατολισμό στις πράσινες μορφές ενέργειας, δεν περιλαμβάνει πλέον στα προαπαιτούμενα νέες επενδύσεις στους τομείς φυσικού αερίου και πετρελαίου, κάτι που ενισχύει την άποψη ότι πιθανότατα τα επόμενα χρόνια να βιώσουμε σοβαρές ελλείψεις προσφοράς πετρελαίου και των προϊόντων του, μιας και σύμφωνα με τη S&P Global Platts Analytics, η παγκόσμια κατανάλωση  πριν αρχίσει να μειώνεται,  θα συνεχίσει να αυξάνεται έως ότου φτάσει στο ορόσημο των 113,5 εκατομμυρίων b/d στα τέλη της δεκαετίας του 2030.

Καθώς ήδη τα αποθεματικά έχουν πάρει την κατιούσα- έχουμε περάσει από 15 χρόνια ζωής αποθεματικών σε 10 χρόνια αποθεματικών – κατανοούμε ότι η πενιχρή προσφορά πριν η ζήτηση πάρει την κατιούσα θα οδηγήσει  σε αύξηση των τιμών. Εκτός και αν  οι πετρελαϊκοί κολοσσοί και οι διεθνείς οργανισμοί κατανοήσουν ότι «παν μέτρον άριστον» και μειώσουν τις επενδύσεις σε έργα εξόρυξης πετρελαίου με εκείνο τον ρυθμό που δε θα οδηγήσει σε ανισορροπία την αγορά.

(σ.σ :Περισσότερα για τη βραχυπρόθεσμη πορεία των τιμών και την τεχνική εικόνα του πετρελαίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ). https://www.liberal.gr/market/oi-5-1-logoi-pou-tha-ektinaxoun-to-petrelaio-pano-apo-ta-80-dolaria-to-bareli/384978

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.