Οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών παίρνουν στη σκυτάλη στις αγορές

Οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών παίρνουν στη σκυτάλη στις αγορές

Η νέα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν με μια συνέντευξη της στο CNN, εξασφάλισε το ανοδικό ντεμπούτο της εβδομάδας. Η Γέλεν απηύθυνε έκκληση στο Κογκρέσο να περάσει το σχέδιο δημοσιονομικής τόνωσης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων,  υποστηρίζοντας πως αν το πράξει, τότε οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στην πλήρη απασχόληση ως το 2022.

Έτσι, μετά την πρόσφατη τεχνική ανάσα, οι αγορές ξεκίνησαν πάλι για τον δρόμο της δόξας με  νέα ιστορικά υψηλά για τον γερμανικό δείκτη DΑΧ, αλλά και για τους δείκτες της Wall Street. Η μόνη παραφωνία εξακολουθεί να παραμένει η εκκωφαντική αναστροφή του δείκτη σχετικής ισχύος, μια λεπτομέρεια που προς το παρόν κρατάμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, προκειμένου τα αντανακλαστικά μας να διατηρούνται σε εγρήγορση.

Την παράσταση βέβαια της χτεσινής ημέρας δεν έκλεψαν τα νέα ιστορικά υψηλά των δεικτών, αλλά η τιμή του bitcoin, το οποίο εκτινάχτηκε σε νέο ιστορικό μετά την εντυπωσιακά όσον αφορά την χρονική στιγμή, ανακοίνωση της Tesla, ότι αγόρασε bitcoin αξίας 1,5 δισ. δολαρίων και εφεξής θα δέχεται το κρυπτονόμισμα ως μέσο πληρωμής για τα προϊόντα της.

Την χτεσινή παράσταση των αγορών όμως δεν την έκλεψαν μόνο τα κρυπτονομίσματα. Βλέπετε η χτεσινή άνοδος στην Wall Street δεν είχε  πρωταγωνίστριες  τις τεχνολογικές εταιρείες όπως συνήθως, αλλά....τους πετρελαϊκούς κολοσσούς που τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα.

Με τις  περικοπές προσφοράς από τους βασικούς παραγωγούς και τις ελπίδες για γενναία μέτρα οικονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ, συνεπικουρούμενες ταυτόχρονα  από το αδύναμο δολάριο, οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν πάνω από τα  60 δολάρια/βαρέλι για το brent και τα 57,50 δολαρια/βαρέλι  για το αμερικανικό αργό, προσεγγίζοντας ταχύτατα τον στόχο των 62 -63 δολαρίων.   

Ως έναν μεγάλο βαθμό, ενορχηστρωτής του τελευταίου σκέλους της  κίνησης αυτής είναι τα μεγάλα hedge funds.  Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εντοπίσει ότι η πτώση της ζήτησης εξαιτίας της πανδημίας  έχει περιορίσει τις επενδύσεις των πετρελαϊκών- ένα κομμάτι των οποίων το κατευθύνουν στο project της πράσινης μετάβασης- καθιστώντας μειωμένη την ικανότητα τους  ν’ αυξήσουν άμεσα την παραγωγή πετρελαίου σε μια μελλοντική απότομη άνοδο της ζήτησης.

Οι περιορισμοί στην προσφορά αρχίζουν να γίνονται πολυποίκιλτοι λοιπόν, οδηγώντας ολοένα και περισσότερους αναλυτές και διαχειριστές στην εκτίμηση ότι σε συνδυασμό με την αισιοδοξία ότι οι εμβολιασμοί θα επαναφέρουν εως το τρίτο τρίμηνο του 2021 ένα σημαντικό μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, οι πετρελαϊκές τιμές θα καταφέρουν να σταθεροποιηθούν πάνω από το τείχος των 63,60 δολαρίων/βαρέλι.

Και επειδή η στήλη παραδοσιακά αγαπάει τη «μεγάλη εικόνα», να αναφέρουμε ότι ένα τέτοιo σενάριο θ’ ανοίξει σε βάθος χρόνου το διάγραμμα για νέα επίπεδα, πέριξ των 74 δολαρίων/βαρέλι. 

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επαληθευθεί η αισιοδοξία ότι η ανοσία της αγέλης και πιθανότατα μια αποτελεσματική θεραπεία, θ’ αποτελέσουν σύντομα μια εντυπωσιακή γραμμή άμυνας απέναντι στη νόσο.

Όσον αφορά την τεχνική εικόνα, το momentum διατηρείται άθικτο μέχρι την γραμμή τάσης του ωριαίου διαγράμματος στα 56 δολάρια/βαρέλι, ενώ οι μακροπρόθεσμοι δεν θορυβούνται μέχρι και τη ζώνη των 44,50 -47,30 δολαρίων/βαρέλι.

Είναι κατανοητό, ότι διακυμάνσεις μπορεί να υπάρξουν, καθώς  το πετρέλαιο έχει ακόμα τις συμπληγάδες της πανδημίας μπροστά του και σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ),  η πλήρη ανάκαμψη της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης μπορεί να «τραβήξει» ακόμα και  έως το 2025.
 

Η πιθανότητα για ένα  turnaround story των πετρελαϊκών

Τιμές άνω των 70 δολαρίων θα δώσουν νέα πνοή στους ανεξάρτητους παραγωγούς πετρελαίου, οι οποίοι θα χρειαστούν όμως χρόνο για να αυξήσουν την παραγωγή.

Είναι ενδεικτικό ότι ο  ρυθμός ανάκαμψης της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, προβλέπεται να είναι εξαιρετικά  αργός και θα χρειαστεί σύμφωνα με τη διάμεσο των αναλυτών δύο χρόνια για να φτάσει το ρεκόρ του 2019, ήτοι τα 12,25 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι στους πρώτους 11 μήνες της πανδημίας η  παγκόσμια παραγωγή αργού και των προϊόντων του μειώθηκε κατά 8% . Αν σκεφτεί κανείς ότι λόγω των μεταλλάξεων η εξάπλωση της πανδημίας επιταχύνεται, τα νούμερα αυτά θα επιδεινωθούν πριν βελτιωθούν.

Τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα έχουν κρατήσει την παραγωγή πετρελαίου της Λατινικής Αμερικής χαμηλά, συνθέτουν ένα πολύ ενδιαφέρον τοπίο για τον μαύρο χρυσό, το οποίο  σιγά σιγά αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότεροι Hedge Fund Managers, αυξάνοντας τη θέση τους όχι μόνο στο πετρέλαιο αλλά και στις ταλαιπωρημένες μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών όπως της Exxon Mobil και της Chevron,  της  ConocoPhillips, της BP, της  Royal Dutch Shell, κ.α.  

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.