Οι ένδοξες ημέρες της πληροφορικής είναι ακόμα μπροστά

Οι ένδοξες ημέρες της πληροφορικής είναι ακόμα μπροστά

Το πρώτο δείγμα γραφής των αποτελεσμάτων των εταιριών πληροφορικής για τα μεγέθη του 2021 ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακό. Για την Epsilon Net και την Entersoft μετά από ένα δεύτερο και τρίτο τρίμηνο τα οποία χαρακτηρίστηκαν από εποχικότητα το τέταρτο τρίμηνο εκτόξευσε δραστηριότητα, κερδοφορία και ταμείο. Ειδικά στον τομέα της ρευστότητας, η μετάφραση της λειτουργικής κερδοφορίας σε ταμειακά διαθέσιμα ήταν για σεμινάριο λογιστικής διαχείρισης. Και αναφερόμαστε σε δύο εταιρίες που μόλις πριν από δύο χρόνια έκαναν το μεγάλο - όπως αποδείχθηκε - βήμα της μετάταξης από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου δικαιώνοντας όσους πίστεψαν την προοπτική του κλάδου.

Τα μεγέθη της Epsilon Net έσπασαν τα κοντέρ αφού στο δ’ τρίμηνο η εταιρία έκανε το τζίρο που έκανε όλο το 2020! Συγκεκριμένα στο δ’ τρίμηνο της χρονιάς η εταιρία εμφάνισε τζίρο 21,9 εκατ. ευρώ έναντι 21,7 εκατ. ευρώ σε όλη την προηγούμενη χρήση. Τα κέρδη δε που κατέβασε στο τρίμηνο ήταν 5,3 εκατ. ευρώ έναντι 3,3 σε όλο το 2020. Μάλιστα στα μεγέθη του 2021 η εταιρία δεν έχει προβεί σε πλήρη ενοποίηση των πρόσφατων εξαγορών της γεγονός που θα την είχε βοηθήσει να δείξει ακόμα μεγαλύτερες επιδόσεις: Η Epsilon SingularLogic στα μεγέθη του Ομίλου αφορά μόνο τους 10 μήνες του έτους, της Technolife 7 μήνες (εξαγορά Ιούνιος 2021), της iQom 4 μήνες (εξαγορά Σεπτέμβριος 2021), της PCS 2 μήνες (εξαγορά Νοέμβριος 2021), ενώ η πρόσφατα εξαγορασθείσα CSA Pharmakon δεν συμμετέχει καθόλου στα αποτελέσματα του 2021 (εξαγορά Ιανουάριος 2022).

Η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει με ταμείο 5,5 εκατ. ευρώ έναντι 3,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021 παρά τις εξαγορές γεγονός που εξασφαλίζει άπλετο χώρο για κινήσεις συγκέντρωσης. Για το 2022 η εταιρία περιμένει αύξηση στον κύκλο εργασιών τουλάχιστον 50% (75 εκατ. ευρώ) το οποίο μεταφράζεται σε λειτουργικά κέρδη 25 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία 15,7 εκατ. ευρώ (+46%) με την κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στα 283 εκατ. ευρώ. Η ανακοίνωση του μερίσματος θα έρθει σε δεύτερο χρόνο λίγο πριν την τακτική γενική συνέλευση.

H Entersoft παρουσίασε αύξηση εσόδων 45% εκ των οποίων η μισή αύξηση αποδίδεται στις εξαγορές της Optimum και Wedia με τον επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα των εσόδων να βρίσκεται στο 60%. Εκτός από τις ελληνικές δραστηριότητες η Entersoft έχει και διεθνή παρουσία, κυρίως στη Ρουμανία από την οποία πραγματοποιεί το 7% των εσόδων της. To καθαρό ταμείο τέλος αυξήθηκε από τα 7,3 εκατ. ευρώ στα 8,1 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021 αποτέλεσμα της διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης (εισπραξιμότητα στις 102 ημέρες από 128 το 2021). Στην τηλεδιάσκεψη που παρακολούθησαν και αρκετοί ξένοι επενδυτές η διοίκηση υποστήριξε ότι θα συνεχίσει την αναζήτηση ευκαιριών, κυρίως από το εξωτερικό ενώ ο στόχος των λειτουργικών περιθωρίων είναι να παραμείνουν στο 35% επίπεδο το οποίο είναι από τα υψηλότερα του κλάδου.

Για το 2022 η αύξηση της δραστηριότητας από οργανική δράση αναμένεται με πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις να προσεγγίσει το 20% «κατεβάζοντας» 10 εκατ. ευρώ στα λειτουργικά κέρδη και 6,5 εκατ. ευρώ στα καθαρά κέρδη. Η τρέχουσα αποτίμηση της εταιρίας να βρίσκεται στα 144 εκατ. ευρώ ενώ το μέρισμα που θα διανείμει είναι 9 λεπτά ανά μετοχή αυξημένο κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.

Ο κλάδος δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο, οι τρεις πυλώνες ανάπτυξης βρίσκονται στο κοντινό μέλλον (ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, Αναπτυξιακός Νόμος) και η αγορά έχει καθαρίσει από παθογενείς καταστάσεις του παρελθόντος. Μάλιστα διαπιστώνεται ότι οι εταιρίες δεν κινούνται στη λογική άλλων εποχών που η συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς του Δημοσίου εξασφάλιζε μεν ένα καλό ανεκτέλεστο, είχε ωστόσο επισφαλή τρόπο και απροσδιόριστο χρόνο εξόφλησης.

Επομένως οι τζίροι μπορούν να θεωρηθούν υγιείς, τα λειτουργικά περιθώρια άκρως ικανοποιητικά και οι «δυνατές» συγκινήσεις έρχονται στις χρήσεις 2023 -2025. Οι αποτιμήσεις πάντως δεν είναι χαμηλές, οι λόγοι της επιχειρηματικής αξίας είναι σε υψηλά διψήφια νούμερα ακόμα και με τα μεγέθη του 2021 ωστόσο και η ανάπτυξη των εταιριών δεν είναι αμελητέα. Το δε ανθηρό ταμείο υπόσχεται προσθήκες που μπορούν αλλάξουν άρδην την εικόνα του ισολογισμού. Και αυτό ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό από μεγάλα ελληνικά και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια.