Ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει περαιτέρω μέτρα στήριξης της αγοράς

Ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει περαιτέρω μέτρα στήριξης της αγοράς

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί τους ξεκίνησαν σήμερα συναντήσεις προκειμένου να εξετάσουν περεταίρω δράσεις για την στήριξη της αγοράς πετρελαίου το 2021, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας ασκεί πιέσεις στη ζήτηση και τις τιμές.

Ο ΟΠΕΚ+ αναμενόταν να αυξήσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο χαλάρωσης των περικοπών ρεκόρ της παραγωγής, ωστόσο, με τις τιμές να φθίνουν, ο Οργανισμός εξετάζει τώρα αναβολή της χαλάρωσης ή και περαιτέρω περικοπές.

Μία επιλογή που φαίνεται να κερδίζει έδαφος μεταξύ των μελών είναι η διατήρηση των περικοπών παραγωγής κατά 7,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως για άλλους τρεις με έξι μήνες, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Αυτή την εβδομάδα δύο επιτροπές του ΟΠΕΚ+ θα έχουν τηλεδιασκέψεις. Η Αλγερία, που προεδρεύει του ΟΠΕΚ, στηρίζει την παράταση των περικοπών που βρίσκονται σε ισχύ και Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας, δήλωσε ότι η συμφωνία του ΟΠΕΚ+ μπορεί να «προσαρμοστεί» αν υπάρξει ανάγκη.

Άλλες επιλογές, που θεωρούνται λιγότερο πιθανές από τις πηγές, είναι να προχωρήσει ο Οργανισμός στην προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής ή να επιβάλει περαιτέρω περικοπές.

Η τιμή του πετρελαίου διαμορφωνόταν χαμηλότερα από τα 44 δολάρια το βαρέλι σήμερα.