7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

O Musk, ο Soros, και η απειλή για τις αγορές κρυπτονομισμάτων

O Musk, ο Soros, και η απειλή για τις αγορές κρυπτονομισμάτων

Η είδηση της ημέρας που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, φυσικά δεν είναι άλλη από το πράσινο φως των επενδυτικών κεφαλαίων του George Soros να τοποθετούνται στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Το Soros Hedge Fund έχει υπό τη διαχείριση του περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία, ενώ συνήθως επενδύει σε κρατικά ομόλογα και κινητές αξίες.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα, θα επενδύσει όντως ο Soros στο Bitcoin και σε άλλα ψηφιακά νομίσματα ;

Τον Μάρτιο, το επενδυτικό κεφάλαιο συμμετείχε με αύξηση κεφαλαίου 53 εκατομμυρίων δολαρίων, μαζί με την S&P Global και την CPA.com στον πάροχο δεδομένων για ψηφιακά νομίσματα Lukka.

Το Soros Fund Management, το family office του δισεκατομμυριούχου επενδυτή George Soros, έλαβε εσωτερική άδεια για την επένδυση σε bitcoin - οπότε πλέον διαφοροποιείται από την ασαφή εικόνα που ήθελαν να επενδύει σε startup και εταιρείες του οικοσυστήματος. Πλέον η αδειοδότηση μιλάει ξεκάθαρα για επενδύσεις σε Bitcoin.

Η έγκριση δόθηκε από την Dawn Fitzpatrick, διευθυντή επενδύσεων του Soros Fund Management και θα μπορούσε ενδεχομένως να ισχύει και για άλλα κρυπτονομίσματα πέρα από το Bitcoin, ανέφεραν οι πηγές.

Η συμμετοχή του Soros, δεν είναι μόνο σημαντική λόγω του μεγέθους της, αλλά και για την επιρροή και επιτυχημένη πορεία - αλλά και αντίληψη για τα μακροοικονομικά. Από την άλλη πλευρά είναι γνωστή η επιμονή του Soros, αλλά και η δυνατότητα του να τα βάζει ακόμα και με Κεντρικές Τράπεζες. Είναι γνωστή η πίεση και κερδοσκοπική του πολιτική εναντίον της βρετανικής λίρας τη μαύρη Τετάρτη του Σεπτεμβρίου του 1992. Οπότε σε αυτό το επίπεδο δεν μπορούμε λοιπόν να προεξοφλήσουμε ότι ο Soros θα λάβει θέση long στις επενδύσεις του στα crypto, καθώς μπορεί να συμμετέχει με θέσεις short.

Επιπλέον, η πρόσφατη του επένδυση, δείχνει βολική για να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις χιλιάδων επενδυτών, καθώς το Lukka διασυνδέεται και καταγράφει δεδομένα των επενδυτών από σχεδόν το σύνολο των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων.

Ταυτόχρονα τον Μάρτιο, η Fitzpatrick είπε στην εκπομπή «Front Row» του Bloomberg ότι το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα βρίσκονται σε «σημείο καμπής» και η εταιρεία πραγματοποιεί επενδύσεις σε εταιρείες που παρέχουν υποδομή για τις αγορές κρυπτονομισμάτων, όπως ανταλλακτήρια, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και θεματοφύλακες.

Τέλος, στις αρχές Μαρτίου, το Soros Hedge Fund και η Morgan Stanley συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου 200 εκατομμυρίων δολαρίων της NYDIG, μια εταιρεία διαχείρισης ψηφιακών νομισμάτων. Μόλις σήμερα, η NYDIG ανακοίνωσε συνεργασίες με πέντε μεγάλους τραπεζικούς εταίρους, Alkami, FIS, Fiserv, NCR και Q2, για να φέρει το bitcoin πιο κοντά στους επενδυτές.

Από την άλλη πλευρά ο Elon Musk, συνεχίζει τον χαβά του πολιορκώντας το $DOGE. Παρά την επίμονη προσπάθεια του και το χιούμορ που εναποθέτει, δε δείχνει να μπορεί να επηρεάσει πλέον σημαντικά τις αγορές με αποτέλεσμα η τιμή του $DOGE να σημειώνει συνεχή διόρθωση- ωστόσο καλά κρατεί για ένα κρυπτονόμισμα χωρίς ομάδα προγραμματιστών να το συντηρούν.

Δεν το έκρυψε και ο ίδιος ο Elon, ανεβάζοντας ένα meme, από την θρυλική εταιρεία ο Νονός- γράφοντας πως έρχεσαι σε εμένα την ώρα της εκτέλεσης, ενώ ο κώδικας δεν λειτουργεί σωστά…Είναι υπονοούμενο για τις πρόσφατες αναφορές του στην αναβάθμιση του κώδικα του $DOGE ή αναφέρεται σε κάτι άλλο;

Από την άλλη πλευρά ο οίκος αξιολόγησης Fitch, βλέπει κινδύνους από την ταχεία ανάπτυξη της έκδοσης stablecoin η οποία θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις ακόμα και στη λειτουργία των βραχυπρόθεσμων πιστωτικών αγορών.

Ο Fitch σημείωσε ότι το Tether, ο μεγαλύτερος εκδότης stablecoin με μερίδιο αγοράς άνω του 50%, είχε αυξήσει τα συνολικά stablecoin στα 62,8 δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Tether ανακοίνωσε ότι διατηρούσε μόνο το 26,2% των αποθεματικών της σε μετρητά, καταπιστευτικές καταθέσεις, και χρεόγραφα, με 49,6% σε εμπορικό χαρτί (CP), ένα είδος βραχυπρόθεσμου εταιρικού χρέους. Η έκθεση του Fitch υποδηλώνει ότι πιθανή αναταραχή θα μπορούσε επίσης να έχει επιπτώσεις στις παραδοσιακές αγορές, και όχι μόνο στις αγορές των κρυπτονομισμάτων. «Μια ξαφνική μαζική εξαργύρωση του USDT θα μπορούσε να επηρεάσει τη σταθερότητα των βραχυπρόθεσμων πιστωτικών αγορών, εάν συμβεί κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ευρύτερης πίεσης πώλησης στην αγορά CP», ανέφερε η έκθεση. "Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι συμμετοχές της σε CP ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες από εκείνες των περισσότερων αμοιβαίων κεφαλαίων της αγοράς χρήματος στις ΗΠΑ", καθώς και στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.