Νέο ράλι ανόδου στο Χρηματιστήριο - Στο +12,4% το διήμερο

Νέο ράλι ανόδου στο Χρηματιστήριο - Στο +12,4% το διήμερο

Τη θεαματική επάνοδο των διεθνών δεικτών που δείχνουν να προεξοφλούν την αρχή του τέλος της εξάπλωσης του κορονοϊού ακολούθησε για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει πάνω από τις 600 μονάδες με άνοδο 3,63% και αυξημένο τζίρο στα 75,4 εκατ. ευρώ.

Αν και το απόγεμα μειώθηκαν κάπως τα αρχικά κέρδη από το πρωινό ράλι των ευρωπαϊκών δεικτών, εντούτοις το ελληνικό χρηματιστήριο κράτησε την πλειονότητα των κερδών του παρ’ ότι έκλεισε χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας, καθώς υπάρχουν σημαντικά βραχυχρόνια κέρδη ύστερα από το διήμερο ράλι.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 600 μονάδες για πρώτη φορά εδώ και ένα μήνα, έχοντας χάσει αυτά τα επίπεδα από τις 11 Μαρτίου. Σήμερα έκλεισε στις 607,73 μονάδες με άνοδο 3,63%, ενώ έφτασε έως το υψηλό των 613,74 μονάδων (+4,65%).

Σε επίπεδο διημέρου, ο Γενικός Δείκτης έχει αθροιστικά κέρδη 12,39%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 13,56%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 16,15%. Συνολικά, η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. το διήμερο της αντίδρασης ενισχύθηκε κατά 4,3 δισ. ευρώ.

Ο δρόμος είναι μακρύς και εξαιρετικά δύσκολος, όπως μαρτυρούν τα νέα στοιχεία από την Ισπανία που έδειξαν νέα αύξηση των θανάτων από τον ιό ύστερα από 4ήμερο μείωσης, αλλά και τα στοιχεία από τη Μ. Βρετανία όπου οι θάνατοι από τον ιό ξεπέρασαν τους 800!

Οι αγορές και οι οικονομίες θα βρουν μπροστά τους έναν πραγματικό… Γολγοθά, όταν ανοίξει ξανά το σύστημα και επαναλειτουργήσει η παραγωγή, οι μεταφορές και μπει εκ νέου μπροστά η επιχειρηματικότητα, όμως, σ’ αυτή τη φάση, δείχνουν να βλέπουν το πρώτο φως στο τούνελ και την αρχή του τέλους για την άρση των μέτρων καραντίνας εντός του επόμενου διαστήματος.

To τελευταίο διήμερο καταγράφεται η πρώτη πειστική «επιστροφή» των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών από τότε που ξεκίνησε η κρίση του κορονοϊού, εν μέσω βάσιμων προσδοκιών ότι η πανδημία του κορονοϊού είναι κοντά στην κορύφωσή της, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση.

Μολονότι ίσως είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή και οριστικά συμπεράσματα, οι αγορές που πάντα «τρέχουν» πιο μπροστά από τις εξελίξεις στην οικονομία, αρχίζουν να προεξοφλούν καλύτερες ημέρες, κάτι που από μόνο του οδηγεί σε εύλογη κίνηση ανοδικής διόρθωσης πρότερων ακροτήτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι καταγράφηκε και γενικευμένη αντίδραση στα εμπορεύματα και σε όλα σχεδόν τα μέταλλα, με φόντο τις προσδοκίες για σταδιακή άρση του γενικευμένου lockdown και επαναλειτουργία της οικονομίας.

Πρόκειται για μια εξέλιξη άκρως καθοριστική και κομβική για την παγκόσμια οικονομία, που όλο το προηγούμενο διάσημα βίωσε το μεγαλύτερο «κλείδωμα» της ιστορίας της, με διακοπή αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των κρατών, «πάγωμα» του διεθνούς εμπορίου, ισχυρούς κλυδωνισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα και αναστολή της βιομηχανικής παραγωγής.

Θυμίζουμε πως οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους, ενώ και τα ναυπηγία είχαν παγώσει το «χτίσιμο» νέων πλοίων, με ό,τι συνεπάγονταν αυτό για τη μηδενική απορρόφηση μετάλλων και άλλων προϊόντων από αυτές.

Στις χώρες που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από τον ιό, όπως Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, υπάρχουν δεκάδες παραγωγικές βιομηχανίες που απορροφούν μέταλλα και ορυκτά, όπως και δεκάδες αυτοκινητοβιομηχανίες. Άρα, μια αλλαγή και μια διαφοροποίηση από το απόλυτο… τίποτα που βρίσκονται τώρα, λειτουργεί θετικά για τα εμπορεύματα.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο που είχε πληγεί τα μέγιστα όλο το προηγούμενο διάστημα χάνοντας 22,5% το Μάρτιο και συνολικά 39% το πρώτο τρίμηνο του 2020, εύλογα καλύπτει μέρος του χαμένου εδάφους.

Παράλληλα, λίαν θετικό είναι το γεγονός ότι καταγράφηκε σήμερα σημαντική αύξηση της αξίας συναλλαγών που έφτασε στα 75,4 εκατ. ευρώ, με μόλις 3,87 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα. Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή ο τζίρος ήταν μόλις στα 39,95 εκατ. ευρώ, ενώ χθες (σε έντονα ανοδική συνεδρίαση) αυξήθηκε στα 61,6 εκατ. ευρώ.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα για το Πάσχα των Καθολικών και μολονότι οι ημέρες είναι… ιδιάζουσες, σε κάθε περίπτωση τέτοιο καιρό οι συναλλαγές εύλογα μειώνονται.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.491,57 μονάδες με άνοδο 4,35%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 354,60 μονάδες με άνοδο 6,61%, ενώ χθες κέρδισε 8,95%. Στη μεγάλη αποτίμηση ξεχώρισαν με άνοδο άνω του 10% οι Εθνική και Ελλάκτωρ, ενώ σημαντικά κέρδη είχαν μετοχές όπως Viohalco, Coca Cola HBC, Fourlis, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Eurobank, Πειραιώς, Aegean Airlines, Alpha Bank, ΔΕΗ κ.α., ενώ αρνητικά έκλεισαν μόνο οι ΟΤΕ και Σαράντης.

Στον Mid Cap, κέρδη 13,72% είχε η Quest Συμμετοχών, η Intralot +10,34%, ενώ σημαντική άνοδο είχαν οι AVAX, Intracom Holdings, Κέκροπας, Intrakat, MIG, Cenergy Holdings, Πλαστικά Θράκης Κρι Κρι και Profile. Στο σύνολο της αγοράς, 86 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 36 που υποχώρησαν.