Ανοδικά η Wall Street παρά την πολιτική αντιπαράθεση

Ανοδικά η Wall Street παρά την πολιτική αντιπαράθεση

Σε θετικούς ρυθμούς κινείται η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να δείχνουν ότι δεν ανησυχούν για ενδεχόμενους κλυδωνισμούς μετά την είδηση ότι ξεκινά επίσημη έρευνα με το ερώτημα της καθαίρεσης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με το αν επιδίωξε τη βοήθεια της Ουκρανίας για να δυσφημίσει τον Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ανακοινώνοντας χτες την απόφαση η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ο πρόεδρος πρέπει να λογοδοτήσει. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Ωστόσο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,52% και κινείται στις 26.942 μονάδες, ενώ και οι άλλοι δύο δείκτες διέγραψαν τις αρχικές απώλειες και συγκεκριμένα ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,26% στις 2.974 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,33% κινούμενος στις 8.020 μονάδες.

Όσον αφορά το μέτωπο της παραπομπής Τραμπ, οι Δημοκρατικοί που έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναμένεται να στηρίξουν την πρόταση για στις κατηγορίες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να πιέσει τον Ουκρανό ομόλογό του να του δώσει στοιχεία κατά του Τζο Μπάιντεν.

Συγεκριμένα, ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται ότι άσκησε πιέσεις στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι προκειμένου να ξεκινήσει το Κίεβο έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, του δεύτερου γιου του Δημοκρατικού πολιτικού, ο οποίος εργαζόταν από το 2014 για έναν ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του ωστόσο, ο Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι ενέκρινε τη δημοσιοποίηση της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάτι που πραγματοποιήθηκε σήμερα, λίγο μετά την εκκίνηση της συνεδρίασης.

Στο αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της συνομιλίας των δυο ηγετών φαίνεται ότι ο Τραμπ ζήτησε από τον Ζελένσκι να συνεργαστεί με τον δικηγόρο του Ρούντολφ Τζουλιάνι και τον Γενικό Εισαγγελέα Ουίλλιαμ Μπάρ για τις δραστηριότητες του γιου του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζό Μπάιντεν στην χώρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει πάντως χτες την έρευνα «ανοησίες» στο πλαίσιο ενός «κυνηγιού μαγισσών».

Αντίβαρο στο αρνητικό κλίμα από τις πολιτικές εντάσεις αποτελεί η Nike που βλέπει τη μετοχή της να καταγράφει μεγάλα κέρδη 5%, έπειτα από τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε.

Ειδικότερα, η αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών παρουσίασε κέρδη 1,4 δισ. δολάρια για το πρώτο τρίμηνο χρήσης ή 86 cents ανά μετοχή, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι είχε 1,1 δισ. δολάρια ή 67 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Παράλληλα, ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι ανέμεναν ότι τα κέρδη της θα διαμορφώνονταν στα 71 cents ανά μετοχή, σε ερώτηση της FactSet.

Ανοδικά κινείται και η μετοχή της Philip Morris, με τον τίτλο της να ενισχύεται κατά 5,7% αφότου ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το σχέδιο συγχώνευσης με την Altria Group.