Μια καταιγίδα σκόνης ανατρέπει την βραχυπρόθεσμη εικόνα του πετρελαίου

Μια καταιγίδα σκόνης ανατρέπει την βραχυπρόθεσμη εικόνα του πετρελαίου

Ενώ χτες είχαμε σαφέστατα καθοδικό τεχνικό σήμα για τις τιμές του πετρελαίου, ο από μηχανής Θεός εμφανίστηκε μέσα από την εικόνα ενός  τεράστιου containership -μακρύτερο ακόμα και από τον Πύργο του Άιφελ- που προσάραξε στην Διώρυγα του Σουέζ απειλώντας  να μπλοκάρει για ημέρες τη μεγαλύτερη σε κίνηση πλωτή οδό παγκοσμίως. Μια οδό ζωτικής σημασίας όχι μόνο  για τη μεταφορά του πετρελαίου,  αλλά και όλων των εμπορευμάτων. 

Για να μιλήσουμε με αριθμούς, το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, το 8% του υγροποιημένου φυσικού αερίου και 1 εκατ. βαρέλια διέρχονται ημερησίως από το κανάλι του Σουέζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Bloomberg, το Ever Given λόγω κακής ορατότητας εξαιτίας μιας καταιγίδας σκόνης σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, εξόκειλε στο νότιο τμήμα του καναλιού στην Αίγυπτο, μπλοκάροντας δεκάδες πλοία που προσπαθούν να διέλθουν μεταξύ της Ερυθράς Θάλασσας και της Μεσογείου.

Αν πράγματι το κανάλι μπλοκάρει για ημέρες, αυτό σημαίνει ότι ένας σημαντικός όγκος αργού πετρελαίου και λοιπών εμπορευμάτων θα παραμείνει εγκλωβισμένος, ενώ πολλά πλοία θα πρέπει να αλλάξουν δρόμο, παρακάμπτοντας το κανάλι του Σουέζ και κάνοντας τον κύκλο γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Βέβαια αυτό σημαίνει ένα δρομολόγιο από την Ασία προς στην Ευρώπη θα καθυστερήσει έως και δύο εβδομάδες, οδηγώντας σε σημαντικά πρόσθετα κόστη καθώς τινάζει στον αέρα τα χρονοδιαγράμματα και δημιουργεί φυσικά ένα extra πρόβλημα στις ήδη προβληματικές εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ως εκ τούτου, οι τιμές του πετρελαίου επανακάμπτουν σήμερα αποκαθιστώντας τον 50άρη στο ημερήσιο διάγραμμα. Όσο λοιπόν διακρατούνται τα 51,90 δολάρια/βαρέλι για το Βrent και τα 58.90 δολάρια/βαρέλι για το αμερικανικό αργό, το πετρέλαιο μπορεί να κινηθεί υψηλότερα προς τα 65.20 και 62 δολάρια/βαρέλι αντίστοιχα. Αντίθετα, αν χαθούν εκ νέου, τότε επανερχόμαστε στη χτεσινή τεχνική εικόνα.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.