Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές

Aπώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η νευρικότητα «κερδίζει» τους επενδυτές μετά και το παγκόσμιο sell-off που προκλήθηκε από τις αποδόσεις των ομολόγων.

Σήμερα η απόδοση του 30ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από το 2% για πρώτη φορά, ενώ χθες σημείωσε ιστορικό χαμηλό στο 2,02%, πολύ πιο χαμηλά από το προηγούμενο επίπεδο του στο 2,0889% που σημειώθηκε το 2016 αμέσως μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Χθες η Wall Street κατέγραψε ισχυρές απώλειες με τον Dow Jones να χάνει 800 μονάδες, στη χειρότερη μέρα του για το 2019, καθώς τα αρνητικά στοιχεία στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ δημιούργησαν νέες ανησυχίες για οικονομική ύφεση.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στις ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από αυτήν του διετούς τίτλου, σε ένα σπάνιο φαινόμενο που ωστόσο αποτελεί δείκτη για επερχόμενες υφέσεις. Η απόδοση του 10ετούς μειώθηκε στο 1,623% κάτω από του 2ετούς που κινήθηκε στο 1,634%. Ουσιαστικά αυτό δείχνει πως οι επενδυτές κερδίζουν περισσότερο αν δανείσουν τις ΗΠΑ με βάθος διετίας παρά δεκαετίας.

Παράλληλα, οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, δεσμεύθηκε την Τετάρτη για πιθανή εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας, με την ανθρωπιστική επίλυση διαμαρτυριών που διαταράσσουν το Χονγκ Κονγκ.

Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,29%, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,70% στις 11.412 μονάδες, ο γαλλικός CAC κατέγραψε απώλειες 0,27% στις 5.236 μονάδες και στη Βρετανία ο FTSE κινήθηκαν καθοδικά με απώλειες 1,13% στις 7.767 μονάδες, με τις πετρελαϊκές μετοχές να ηγούνται των απωλειών λόγω της μείωσης των τιμών του αργού.

Υπενθυμίζεται πως η γερμανική οικονομία σημείωσε συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο του 2019 βάζοντας τέλος σε μια «χρυσή δεκαετία» και ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης οδηγείται σε ύφεση. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, καθώς το εξωτερικό εμπόριο επιβράδυνε την ανάπτυξη παρά την ισχυρή εγχώρια κατανάλωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis.

Σημειώνεται, πως οι αγορές στην Ιταλία, την Αυστρία και την Ελλάδα είναι κλειστές λόγω αργίας.