Κέρδη στην Wall παρά την γενικευμένη αναταραχή στις ΗΠΑ

Κέρδη στην Wall παρά την γενικευμένη αναταραχή στις ΗΠΑ

Ανοδικά κινούνται την Τρίτη οι κυριότερες δείκτες στην Wall Street, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στην επανεκκίνηση της οικονομίας των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα η χώρα κλυδωνίζεται από τις γενικευμένες ταραχές με αφορμή την δολοφονία του Τζ. Φλόιντ από άντρα της αστυνομίας στην Μινεάπολη.

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 171 μονάδων ή 0,67% και διαμορφώνεται στις 25.646 μονάδες, ενώ κέρδη 0,28% σημειώνει και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που βρίσκεται στις 3.063 μονάδες.

Στον αντίποδα, οριακές απώλειες 0,01% καταγράφει ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος βρίσκεται στις 9.550 μονάδες.

Στο ταμπλό, ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, με τις American Airlines, United Airlines και Southwest να ενισχύονται άνω του 3%, ενώ οι μετοχές των Gap και Kohl's καταγράφουν άνοδο 2,7% και 1,9% αντίστοιχα, καθώς η επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων αρχίζει και γίνεται αισθητή σε μία σειρά από τομείς της κοινωνικής ζωής.

Παράλληλα, θετικά αποτιμάται από τους επενδυτές και η νέα άνοδος των τιμών του αργού, εν αναμονή μίας ακόμη κρίσιμης τηλεδιάσκεψης των κρατών-μελών του OPEC και των συμμάχων τους, με μία νέα μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου να έχει τεθεί επί τάπητος.

To θετικό κλίμα στην αγορά μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας σκιάζουν, ωστόσο, οι ταραχές που βρίσκονται σε εξέλιξη για όγδοη συνεχόμενη ημέρα μετά την δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στην Μινεάπολη την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο τουλάχιστον δέκα ανθρώπων, εκατοντάδες τραυματίες και περισσότερες από 5.000 συλλήψεις.

Η ήδη έκρυθμη κατάσταση, με τουλάχιστον 40 πόλεις να έχουν κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας, δυναμιτίζεται ακόμα περισσότερο από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής του στρατού στην επιβολή της τάξης, ενώ με μήνυμά του προς τους Κυβερνήτες των 50 Πολιτειών, τους κάλεσε να επιδείξουν πυγμή στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας, απείλησε να στείλει τον στρατό στις πόλεις και τις πολιτείες που θα αρνηθούν να υπακούσουν την εντολή του προς τους δημάρχους και τους κυβερνήτες να αναπτύξουν «συντριπτικές» δυνάμεις των υπηρεσιών επιβολής της τάξης για να ανακτηθεί η κρατική «κυριαρχία στους δρόμους».

«Αν οποιαδήποτε πόλη ή πολιτεία αρνηθεί να προχωρήσει στις ενέργειες αυτές, τότε θα αναπτύξω τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα επιλύσω τάχιστα το πρόβλημα γι’ αυτές», προειδοποίησε ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου.