Κέρδη για το αργό πριν την συνεδρίαση του OPEC+ για νέα μείωση παραγωγής

Κέρδη για το αργό πριν την συνεδρίαση του OPEC+ για νέα μείωση παραγωγής

Ανοδικά κινούνται την Τρίτη οι τιμές του αργού, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση των κρατών μελών του OPEC+, στην οποία θα συζητηθεί μία ενδεχόμενη νέα μείωση της παραγωγής με στόχο την στήριξη των τιμών, που κατρακύλησαν εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουλίου του αμερικανικού West Texas Intermediate καταγράφει κέρδη 2,34% ή 0,84 δολαρίων/βαρέλι και διαμορφώνεται στα 36,28 δολάρια ανά βαρέλι.

Παρόμοια εικόνα και για το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουλίου του ευρωπαϊκού αργού τύπου Brent, το οποίο διαμορφώνεται στα 39,28 δολάρια/βαρέλι, ενισχυμένο κατά 2,51% ή 96 σεντς ανά βαρέλι.

Υπενθυμίζεται, πως εξαιτίας της πρωτοφανούς μείωσης της ζήτησης του εμπορεύματος εν μέσω των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν από εκατοντάδες κυβερνήσεις ανά την υφήλιο, οι χώρες - μέλη του OPEC συμφώνησαν τον Απρίλιο στην μείωση της ημερήσιας παραγωγής αργού κατά 10 εκατ. βαρέλια τον Μάιο και τον Ιούνιο, αριθμός που αντιστοιχούσε σχεδόν στο 10% της παγκόσμιας ημερήσιας παραγωγής.

Πλέον, τα κράτη - μέλη του OPEC και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν το ενδεχόμενο η μείωση της παραγωγής του αργού να επεκταθεί και στους δύο επόμενους μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο), ενώ αναλυτές θεωρούν πιθανό να αποφασιστεί η μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια.

Στις πιέσεις για νέα μείωση της παραγωγής πρωτοστατεί η Σαουδική Αραβία, ενώ η τηλεδιάσκεψη του Οργανισμού αναμένεται να λάβει χώρα την Πέμπτη 4 Ιουνίου.