Καλώς ήρθατε στον κόσμο των Crypto - Όχι του Elon Musk, τον πραγματικό...

Καλώς ήρθατε στον κόσμο των Crypto - Όχι του Elon Musk, τον πραγματικό...

Πριν λίγες ημέρες ο Elon Musk, είχε προϊδεάσει τις αγορές προσθέτοντας στα κοινωνικά του δίκτυα το hashtag #Bitcoin, δηλώνοντας ότι ήταν κάτι αναπόφευκτο. Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον χώρο αναμέναμε ανά πάσα στιγμή τα νέα, αυτό που δεν περιμέναμε ότι ήταν το μέγεθος της επένδυσης. Χθες λάβαμε την απάντηση, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία Tesla ανακοίνωσε την αγορά Bitcoin αξίας $1,5 δισ. - δίνοντας ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στο ψηφιακό νόμισμα. Αυτό το ποσό αντιπροσωπεύει το 15% των αποθεματικών της εταιρείας.

Αντίδραση της αγοράς στην ανακοίνωση πως η Tesla αγόρασε $1.5 δισ. αξίας Bitcoin

Πηγή: Δεδομένα από Bookmap

Αν και αυτό είναι μια αφορμή για πανηγυρισμούς, οι επενδυτές αυτό που πρέπει να σκεφτούν είναι τώρα «ποια θα είναι η επόμενη κίνηση;». Είδαμε το Bitcoin να ανεβαίνει από τα $4000 τον Μάρτιο στα $40.000+ τον Ιανουάριο του 2021, το Ethereum από τα $100 στα $1700, και δεκάδες πρότζεκτ χαμηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνουν αποδόσεις που αγγίζουν ακόμα και το 1000%.

Παρόλο που τα νέα είναι εξαιρετικό γεγονός για τους κατόχους Bitcoin, αυτό αποτελεί τρομακτική είδηση για τον υπόλοιπο κόσμο όπως επισήμανε και ο Brooks- πρώην διαχειριστής του γραφείου ελέγχου του νομίσματος (δολαρίου). H συνολική κυκλοφορία του δολαρίου αυξήθηκε κατά 25% από την αρχή της πανδημίας και θα φτάσει τουλάχιστον στο 40% στο τέλος των μέτρων. Αυτό οδηγεί θεσμικούς επενδυτές να επενδύουν στο Bitcoin.

Δεδομένης της δημοσιότητας που απολαμβάνουν τα κρυπτονομίσματα με κάθε σημαντικό γεγονός, ολοένα και περισσότεροι αρχάριοι επενδυτές σκέφτονται τώρα τι;

Αρκετοί επιπόλαιοι θα διαθέσουν τα κεφάλαια τους σε κρυπτονομίσματα που δημιουργήθηκαν ως παρωδία, όπως το Dogecoin, επειδή ο Elon Musk αναφερόταν συχνά σε αυτό στα κοινωνικά δίκτυα. Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Elon Musk, μήπως αγοράσει $DOGE;

Εάν και δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί -ο γράφων παρόλο που δεν θα επένδυε στο συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα- δεν είναι απίθανο να δούμε υψηλές αποδόσεις ακόμα και στο $DOGE το επόμενο διάστημα.

  Ωστόσο εάν κάτι έχουμε μάθει από όσους έχουμε εμπειρία στις αγορές κρυπτονομισμάτων, και έχουμε βιώσει κόκκινες αγορές ακόμα και για συνεχόμενα χρόνια, αυτό είναι να λέμε χτίστε το portfolio σας με κρυπτονομίσματα που ανταποκρίνονται στο επενδυτικό σας value proposition. Αυτό διαφέρει για τον καθένα, και οι λόγοι μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικοί, ωστόσο ας κάνουμε μια ομαδοποίηση πιθανών επιλογών;

Bitcoin: Για όσους θεωρούν ότι το μεγαλύτερο ψηφιακό κρυπτονόμισμα μπορεί να αποτελέσει λύση στο πληθωρισμό λόγω του περιορισμένου αριθμού κυκλοφορίας που ποτέ δεν μπορεί να ξεπεράσει τα $21 εκατομμύρια $BTC. 

Σε ψηφιακά νομίσματα δημοσίων δικτύων blockchain για όσους θεωρούν τους αποκεντρωμένους υπερυπολογιστές και τις εφαρμογές που χτίζονται σε αυτά ως τον διάδοχο του Web 2. 0  Μερικά από αυτά είναι το Ethereum, NEAR Protocol, Polkadot, Cardano ή σε νέα πρωτόκολλα που δεν έχουν λανσάρει ακόμα το προϊόν τους όπως το ParaState. .

Στο Monero και το Incognito για όσους είναι υπέρμαχοι των ανώνυμων συναλλαγών. 

Σε κρυπτονομίσματα της αποκεντρωμένης οικονομίας όπως το Maker, Yearn Finance, Aave, Rubic και άλλα.

Σε κρυπτονομίσματα που δημιουργούν οικονομίες κλίμακος για την εμπορευσιμότητα  ανώνυμων δεδομένων όπως το Quadrant Protocol.

Πραγματικά υπάρχουν χιλιάδες συνδυασμοί και τουλάχιστον 5000 διαπραγματεύσιμα κρυπτονομίσματα, οπότε χτίστε το portfolio σας με κρυπτονομίσματα που πιστεύετε βαθιά είτε στην ιδεολογία είτε στις προοπτικές αυτών μακροπρόθεσμα.

Ωστόσο, ας δούμε μακροπρόθεσμα τις συγκυρίες που καθιστούν το Bitcoin ακόμα και σήμερα αγοραστική ευκαιρία:

-Σύμφωνα με την πολιτική του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής η βασική πολιτική θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, κυρίως με νέων προγραμμάτων χρηματοπιστωτικής χαλάρωσης και την διανομή επιδομάτων. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει το value proposition του Bitcoin ως επένδυση στον αναμενόμενο πληθωρισμό. 

-Η νέα υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen έχει εκφράσει ουδέτερη στάση αναφορικά με τις αγορές κρυπτονομισμάτων. Μπορεί η ουδέτερη στάση απέναντι στο Bitcoin να μην βοηθήσει, ωστόσο οι επιλογές της σίγουρα θα βοηθήσει πολλούς επενδυτές να βρουν διέξοδο στο Bitcoin. Αντίστοιχα ο νέος πρόεδρος της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε άρθρο του ανέφερε πως τα κρυπτονομίσματα αποτελούν καταλύτες για σημαντικές αλλαγές.

-Το 2020 ήταν η χρονιά που θεσμικοί επενδυτές τοποθετήθηκαν στο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα. Ο CIO του της Guggenheim Partners θεωρεί πως το Bitcoin μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα $400.000. Αφορμή από όσα έχουν γίνει γνωστά για να τοποθετηθεί ο Elon Musk, αποτέλεσε ο CEO της Microstrategy, της πρώτης εισηγμένης που τοποθέτησε το σύνολο των αποθεματικών της στο Bitcoin.

Μια εβδομάδα νωρίτερα η εταιρεία φιλοξένησε συνέδριο που είχε την συμμετοχή 1400 στελεχών ανώτατης βαθμίδας εταιρειών, αναφορικά με το Bitcoin. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους επόμενους μήνες ο αριθμός των εταιρειών που θα αποφασίσουν να επενδύσουν τα αποθεματικά τους στο Bitcoin.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.