JPMorgan: Αύξηση 27,9% των κερδών εταιρειών στην Ελλάδα - Θετική αποτίμηση του ΧΑ

JPMorgan: Αύξηση 27,9% των κερδών εταιρειών στην Ελλάδα - Θετική αποτίμηση του ΧΑ

Αύξηση των κερδών των εταιρειών του MSCI Ελλάδας κατά 27,9% φέτος, 11,8% το 2022 και 11,1% το 2023 προβλέπει η JP Morgan, έπειτα από τη συρρίκνωση 6,2% του δείκτη πέρυσι. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η αγορά της Αθήνας εμφανίζει P/E 72,4 με βάση τα εκτιμώμενα εταιρικά κέρδη του 2021, 64,8 για το 2022 και 58,3 για το 2023.

Ειδικότερα, η μερισματική απόδοση στην Ελλάδα υπολογίζεται στο 1,3%, ενώ οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου «έλκονται» γενικότερα από τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς θεωρούν πως οι αγορές της έχουν μεγαλύτερη έκθεση στις μετοχές αξίας και θα επωφεληθούν από την επενδυτική στροφή. 

Την ίδια στιγμή επισημαίνει πως στην Ελλάδα, όπως και στις περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης, το κόστος δανεισμού παραμένει χαμηλό και η χρηματοδότηση μέσω δανεισμού είναι πιο εύκολη και συμφέρουσα για τις επιχειρήσεις. 

Σε ό,τι αφορά δε τις θετικές επιπτώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, η έκθεση επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή περιφέρεια θα είναι πιο ωφελημένη από τις βόρειες χώρες, με τις θετικές επιπτώσεις στη χώρα μας να είναι περισσότερες από τη Γερμανία και την Πορτογαλία.

Σχετικά με τις προτιμήσεις της JPMorgan σε μετοχές, εμφανίζεται θετική για τον τραπεζικό κλάδο και επιφυλακτική για τις εταιρείες τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο οι οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και οι δείκτες των χρηματιστηρίων είναι περισσότερο συνυφασμένοι με τον τραπεζικό κλάδο, συγκριτικά με τον πυρήνα της ευρωζώνης. 

Τέλος, ο γνωστός επενδυτικός οίκος αναφέρει πως τα διεθνή χρηματιστήρια θα εισέλθουν σε κατάσταση συσσώρευσης, με τον S&P 500 να κινείται γύρω από το επίπεδο των 4.000 μονάδων.