Μικτά πρόσημα μετά τις δηλώσεις Τραμπ για την Κίνα

Μικτά πρόσημα μετά τις δηλώσεις Τραμπ για την Κίνα

Μικτά πρόσημα διαδέχτηκαν τα αρχικά κέρδη των βασικών ευρωπαϊκών δεικτών, καθώς οι αναφορές του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τις εξελίξεις στις σινοαμερικανικές διαπραγματεύσεις για το εμπόριο και η πιθανή μετακύληση μίας συμφωνίας με την Κίνα μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 έφεραν ανησυχία και απαισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών.

Πιο αναλυτικά, ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου από το Λονδίνο, ανέφερε πως «Δεν έχω προθεσμία, όχι. Κατά κάποιο τρόπο νομίζω ότι είναι καλύτερο να περιμένουμε μέχρι μετά τις εκλογές, με την Κίνα», δήλωσε ο Τραμπ μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Αλλά εάν θέλουν να συνάψουν μια συμφωνία τώρα, θα δούμε κατά πόσο θα είναι σωστή η συμφωνία, πρέπει να είναι σωστή», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα συναφθεί μόνο εάν το θελήσει το ίδιος, αν και πιστεύει ότι τα πάει πολύ καλά στις συνομιλίες. «Τα πάω πολύ καλά σε ό,τι αφορά μια συμφωνία με την Κίνα, εάν θέλω να την πετύχω», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

«Δεν νομίζω ότι εξαρτάται από το εάν θέλουν εκείνοι να το πετύχουν, το θέμα είναι εάν θέλω εγώ να επιτευχθεί. Θα δούμε τι θα γίνει». Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει ορίσει προθεσμία για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα και ότι είναι ίσως καλύτερα να περιμένει μέχρι μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2020.

Υπενθυμίζεται, επιπλέον, πως χτες ο Αμερικάνος πρόεδρος Ντ. Τραμπ ανακοίνωσε νέους δασμούς για εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τη Βραζιλία και την Αργεντινή προς τις ΗΠΑ, αυξάνοντας περαιτέρω τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις.

Επιπλέον, ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι η Αμερική θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς έως και 100% σε ορισμένα γαλλικά προϊόντα. Αυτό οφείλεται στην απόφαση της Γαλλίας να επιβάλει φόρο στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες (GAFA).

Σ'' αυτό το πλαίσιο οι μετοχές των γαλλικών εταιρειών με είδη πολυτελείας υποχωρούν με τις Kering, Hermes και LVMH να χάνουν πάνω από 1%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει οριακές απώλειες 0,07% και βρίσκεται στις 400,68 μονάδες.

Στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει κέρδη 0,40% στις 13.016,31 μονάδες, ενώ στο Παρίσι, μετά την επίθεση Τραμπ σε Μακρόν, ο δείκτης CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,46% στις 5.760,20 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει πτώση 1,04%% και βρίσκεται στις 7.209,86 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια κέρδη σημειώνουν τόσο ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB κατά 0.57% στις 22.857.61 μονάδες όσο και ο ισπανικός IBEX 35 με κέρδη 0,44% στις 9.198 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας UniCredit καταγράφει άνοδο 1,1% αφότου το ίδρυμα ανακοίνωσε ότι φέτος θα προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών της και σε περικοπή του 9% του εργατικού της δυναμικού στο πλαίσιο ενός νέου σχεδίου έως το 2023 για μείωση του κόστους κατά 1 δισ. ευρώ στη δυτική Ευρώπη.