«Καλύτερα η συμφωνία με την Κίνα να γίνει μετά τις εκλογές του 2020»

Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2019, 13:15
-A +A
«Καλύτερα η συμφωνία με την Κίνα να γίνει μετά τις εκλογές του 2020»

Να περιμένει μέχρι να τελειώσουν οι εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ σκέφτεται ο αμερικάνος πρόεδρος για να συνάψει μια συμφωνία για το εμπόριο με την Κίνα, παρότι - όπως και ο ίδιος ανέφερε - οι Κινέζοι εταίροι επιθυμούν να κλείσει η συμφωνία άμεσα.

«Δεν έχω προθεσμία, όχι. Κατά κάποιο τρόπο νομίζω ότι είναι καλύτερο να περιμένουμε μέχρι μετά τις εκλογές, με την Κίνα», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αλλά εάν θέλουν να συνάψουν μια συμφωνία τώρα, θα δούμε κατά πόσο θα είναι σωστή η συμφωνία, πρέπει να είναι σωστή». 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα συναφθεί μόνο εάν το θελήσει το ίδιος, αν και πιστεύει ότι τα πάει πολύ καλά στις συνομιλίες. «Τα πάω πολύ καλά σε ό,τι αφορά μια συμφωνία με την Κίνα, εάν θέλω να την πετύχω», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

«Δεν νομίζω ότι εξαρτάται από το εάν θέλουν εκείνοι να το πετύχουν, το θέμα είναι εάν θέλω εγώ να επιτευχθεί. Θα δούμε τι θα γίνει». Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει ορίσει προθεσμία για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα και ότι είναι ίσως καλύτερα να περιμένει μέχρι μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2020.

Υποχωρούν οι δείκτες

Απώλειες σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street μετά τα σχόλια Τραμπ για την εμπορική συμφωνία, τα οποία επανέφεραν την απαισιοδοξία των επενδυτών για επίλυση της κατάστασης.

Τα futures του S&P 500 υποχώρησαν σε χαμηλό σχεδόν οκτώ εβδομάδων, μετά και την είδηση των δασμών στην Κίνα αλλά και των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο για εισαγωγές από την Αργεντινή και τη Βραζιλία.

Οι ανησυχίες επεκτάθηκαν και στην Ευρώπη, όπου οι μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση σε δύο μήνες. Το δολάριο κατέρρευσε έναντι των περισσότερων μεγάλων νομισμάτων, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο.

 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα