Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές με φόντο την Fed και τον κορονοϊό

Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές με φόντο την Fed και τον κορονοϊό

Βουτιά άνω του 4% κατέγραψε σήμερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, στον απόηχο των «αναιμικών» προβλέψεων που δημοσιοποίησε χτες η Fed για τις προοπτικές ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, καθώς και των φόβων για αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού που θα μπορούσε να «παγώσει» ξανά την οικονομική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα ο Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στις 353,07 μονάδες, έχοντας χάσει 15,08 μονάδες ή 4,1%, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να «βυθίζονται» κατά 6,9% και όλους τους κλάδους του σε αρνητικό πρόσημο.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 4,47% στις 11.970 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 4,71% υποχωρώντας στις 4.815 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που έχασε 4% και έκλεισε στις 6.076 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα παρουσίασε και η ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου στο Μιλάνο ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 4,8% και ολοκλήρωσε στις 18.806 μονάδες, ενώ στην Μαδρίτη ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση 5% κλείνοντας στις 7.278 μονάδες.

Στις σημαντικότερες κινήσεις της ημέρας, η μετοχή της Lufthansa κατέγραψε απώλειες 9%, αφότου ανακοίνωσε πάνω από 20.000 απολύσεις έναντι των 10.000 των αρχικών εκτιμήσεων, ενώ αντίστοιχα ο στόλος της πρόκειται να μειωθεί κατά 100 αεροσκάφη.

Η Renault είδε τον τίτλο της να βυθίζεται κατά 14%, αφότου ο CEO της δήλωσε στο γαλλικό κοινοβούλιο ότι το ενδεχόμενο περαιτέρω ταμειακής ενίσχυσης της επιχείρησης από το γαλλικό κράτος «δεν βρίσκεται στο τραπέζι» ως επιλογή.

Αντίθετα, η Unilever ήταν από τις λίγες εταιρείες που είδαν τους τίτλους τους να κινούνται σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας άνοδο 0,5%, έπειτα από την ανακοίνωση των σχεδίων της για δομικές αλλαγές στην διοίκηση της.

Σημειώνεται ότι χτες, Τετάρτη, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, τόνισε πως «η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η οικονομία παραμένει ιδιαίτερα αβέβαιη», προκαλώντας την ανησυχία των επενδυτών που είχαν αρχίσει να πιστεύουν πως τα χειρότερα για την αγορά μετά το lockdown είχαν παρέλθει. 

«Δεν έχουμε σκεφτεί να αυξήσουμε τα επιτόκια. Δεν έχουμε καν σκεφτεί να αρχίσουμε να εξετάζουμε την αύξηση των επιτοκίων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Fed, σημειώνοντας ότι «αυτό που σκεφτόμαστε είναι πώς θα παρέχουμε στήριξη στην οικονομία. Θεωρούμε ότι αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο». Παράλληλα, ο ίδιος εκτίμησε πως η ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ κατά το 2020 θα ανέλθει στο 6,5%, ενώ η ανάπτυξη που θα έρθει το επόμενο έτος αναμένεται στο 5%.