Νέα «βουτιά» στη Wall - Ισχυρές απώλειες για τον Dow

Νέα «βουτιά» στη Wall - Ισχυρές απώλειες για τον Dow

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν και σήμερα οι δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί άνω των 300 μονάδων, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν ανήσυχοι την όξυνση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας. 

Ειδικότερα, ο Dow Jones χάνει 317 μονάδες υποχωρώντας κατά 1,22 %, ο S&P 500 διολισθαίνει κατά 15 μονάδες ή 0,54% και ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 11 μονάδων ή 0,14%.

Οι δείκτες υποχώρησαν καθώς τα αμερικανικά ομόλογα καταγράφουν ράλι και οι αποδόσεις βυθίζονται, στον απόηχο της μεγαλύτερης των προσδοκιών μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες της Ινδίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Ταϊλάνδης. Οι κινήσεις υπογραμμίζουν τις ανησυχίες για μια παγκόσμια ύφεση στον απόηχο της διεύρυνσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν την προοπτική ενός νομισματικού πολέμου καθώς οι κεντρικές τράπεζες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για τη μείωση των επιτοκίων τους. 

Η εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας σπρώχνει τους επενδυτές σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως ο χρυσός η τιμή του οποίου ξεπέρασε σήμερα το επίπεδο των 1.500 δολαρίων για πρώτη φορά από το 2013. Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα η κεντρική τράπεζα της Κίνας επέτρεψε στην ισοτιμία του γουάν να πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό της για περισσότερο από μια δεκαετία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, διαρρηγνύοντας το ψυχολογικό φράγμα των 7 γουάν ανά δολάριο.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο ολοένα και περισσότερα κεφάλαια τοποθετούνται στα γερμανικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί νωρίτερα σε νέο ιστορικό χαμηλό στο -0,58%, με την πτώση από τις αρχές του έτους να φθάνει τις 82 μονάδες βάσης.

Οι τραπεζικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων αυτές των JP Morgan Chase και Bank of America, είναι οι αρνητικοί πρωταγωνιστές της σημερινής συνεδρίασης με τη μετοχή της JP Morgan να υποχωρεί 2,8%, ενώ της Bank of America 3,3%.

Η μετοχή της Disney επίσης υποχωρεί κατά 5,26% μετά την ανακοίνωση ασθενέστερων από τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το προηγούμενο τρίμηνο. Τα αποτελέσματα της Disney επιβαρύνθηκαν από τις αυξανόμενες απώλειες σε υπηρεσίες streaming όπως το Hulu, το ESPN + και το Disney +.