7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Η παλιά καραβάνα της Σοφοκλέους και ο βιαστικός γιος που τίναξε τη μπάνκα στον αέρα

Το ερώτημα είναι το κατά πόσο η τάση της νέας γενιάς επενδυτών που εδώ και ένα χρόνο κερδίζουν εύκολα λεφτά στα χρηματιστήρια χωρίς μελέτη, μπορούν να κυριαρχήσει. Θα πάψουν οι αγορές να στηρίζονται στα θεμελιώδη μεγέθη; Θα αποτελούν ένα ξεχωριστό οικοσύστημα καταγραφής κερδών και υπεραξιών, βασισμένο πάνω στο φαντασιακό, στην ψυχολογία και στην προσδοκία, μακριά από τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας;

Η παλιά καραβάνα της Σοφοκλέους και ο βιαστικός γιος που τίναξε τη μπάνκα στον αέρα

Συζητώντας χθες με πελάτη, για την εκτίμηση της πορείας της  μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς με βάση το εξαιρετικό άρθρο του Σίμου Μαυρουδή με τίτλο «Τι να περιμένουμε από τη μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς μετά την ΑΜΚ», προσπαθούσαμε να ερμηνεύσουμε και μετά να συνθέσουμε τα τέσσερα διαφορετικά σημεία αναφοράς, για τον προσδιορισμό της τιμής της.

Σύμφωνα με το άρθρο, το πρώτο σημείο αναφοράς είναι η τιμή στην οποία έγινε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, που είναι στα 1,15 ευρώ.

Το δεύτερο σημείο αναφοράς είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή, που βρίσκεται στα 2,38 ευρώ.

Το τρίτο σημείο αναφοράς είναι η τιμή του παραγώγου λήξεως Ιουνίου 2021, που είναι στα 1,46 ευρώ.

Και το τέταρτο σημείο αναφοράς είναι ο συνδυασμός που προκύπτει από την τιμή της ΑΜΚ από την τιμή κτήσης των παλαιών μετοχών προ της αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία κατ’ ελάχιστον βρίσκεται στα 1,26 ευρώ.

Ο συγκεκριμένος πελάτης είναι παλιά καραβάνα της Σοφοκλέους, έχει γρήγορα αντανακλαστικά και πορεύεται επιτυχώς στις αγορές αναζητώντας πάντα «την αξία» πίσω από τους μετοχικούς τίτλους. Οπότε η προσπάθεια μας να υπολογίσουμε την τιμή που ενδεχομένως θα βρει μια πρώτη ισορροπία, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, μετά από την έναρξη διαπραγμάτευσης και των νέων μετοχών, είχε μεγάλο ενδιαφέρον.

Στη συζήτηση, από ένα σημείο και μετά συμμετείχε και ο υιός του, που μας κοίταζε σαν να ήμασταν από άλλο πλανήτη, καθώς προσπαθούσαμε να υπολογίσουμε τα σενάρια της επόμενης ημέρας.

Ο νέος αυτός, άρχισε να κινείται στις αγορές μέσα στο μίνι κραχ του Μαρτίου του 2020. Ξεκινώντας με ένα αρχικό κεφάλαιο της τάξης των 25.000 ευρώ, μέσα σε ένα χρόνο έχει καταφέρει το χαρτοφυλάκιο του να έχει συνολική αποτίμηση κοντά στα 120.000 ευρώ. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι οι ποσοστιαίες αποδόσεις του χαρτοφυλακίου του υιού, ξεπερνούν κατά πολύ τις αποδόσεις του πατέρα.

Σύμφωνα με τον υιό του πελάτη μου, εμείς οι «παλαιοί» τα κάνουμε όλα λάθος, εκτιμώντας ότι οι οικονομικές σταθερές με βάση τις οποίες πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, είναι ήδη ξεπερασμένες.

Υποστήριξε ότι οι επενδυτές σήμερα, δεν μπορούν πλέον να περιμένουν να διαβάσουν λογιστικές καταστάσεις και ισολογισμούς, να μελετούν κλάδους και να σχεδιάζουν τις επενδυτικές τους κινήσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Και αυτό διότι απρόβλεπτα γεγονότα, έρχονται να ανατρέψουν τους μακρινούς σχεδιασμούς. «Άλλωστε η ζωή είναι μικρή, και ό, τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει γρήγορα».

Ο νεαρός αυτός, είναι ένας από τα εκατομμύρια νέων σε όλο τον κόσμο που απολαμβάνουν εδώ και 12 μήνες, το Ελντοράντο των αγορών. Με μέτρια προς μικρά χαρτοφυλάκια, έχουν επιτύχει αποδόσεις, που σπάνια καταγράφονται στην επαγγελματική διαχείριση χαρτοφυλακίων.

Αυτή η νέα γενιά πιστεύει ότι δίνει τον δικό της αντισυστημικό αγώνα μέσα στις αγορές. Εκτιμά ότι τα χρηματιστήρια είναι κάτι σαν την «Άγρια Δύση», που κυριαρχεί η χειραγώγηση, η σύγκρουση συμφερόντων και η άνιση αντιμετώπιση ανάμεσα στους μεγάλους και στους μικρούς παίκτες. Οπότε οι νέοι αυτοί επιλέγουν τον ρόλο του μοναχικού και αδέσμευτου καβαλάρη.

Οι νέοι αυτοί πιστεύουν ότι είναι προτιμότερες οι ευέλικτες τακτικές κερδοσκοπικές κινήσεις, από τις στιβαρές θεσμικές επενδυτικές επιλογές.

Έτσι ομνύουν στην ψυχολογία, στο trend, στο momentum και στη δυναμική συγκεκριμένων επενδυτικών και κερδοσκοπικών εργαλείων και προϊόντων. για τα οποία είναι δύσκολο να αποτιμηθεί η αξία τους.

«Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις. Οι γνώσεις, προκαλούν ενστάσεις, οι ενστάσεις προκαλούν αντιστάσεις, που μπλοκάρουν τη ροή των εξελίξεων. Εμείς ακολουθούμε τη ροή των πραγμάτων, με την αφοσίωση που απαιτεί η πλήρης και επαγγελματικού τύπου απασχόληση με τις αγορές», κατέληξε ο νεαρός φίλος, εγκαταλείποντας τη συζήτηση.

Ο πελάτης, μου εκμυστηρεύτηκε ότι περιμένει πώς και πώς, να χάσει ο υιός του τα κεφάλαια του, να συνέλθει και να γυρίσει πίσω στη δουλειά που έχει εγκαταλείψει. Ίσως, ενδόμυχα, να επιθυμεί να αναγκαστεί ο υιός του, να αναγνωρίσει τόσο το δίκιο, όσο και την αυθεντία του πατρός.

Το γενικότερο ερώτημα για τους επενδυτές και τις αγορές, είναι το κατά πόσο αυτή η τάση και αυτή η δυναμική, μπορούν να κυριαρχήσουν.

Το κατά πόσο οι αγορές θα πάψουν να στηρίζονται στα θεμελιώδη μεγέθη και θα αποτελούν ένα ξεχωριστό οικοσύστημα καταγραφής κερδών και υπεραξιών, βασισμένο πάνω στο φαντασιακό, στην ψυχολογία και στην προσδοκία, μακριά από τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.