Η νόμιμη βιομηχανία κάνναβης πλησιάζει στην ενηλικίωσή της

Η νόμιμη βιομηχανία κάνναβης πλησιάζει στην ενηλικίωσή της

Οι μετοχές των εταιρειών που ασχολούνται με την παραγωγή και διανομή νόμιμων προϊόντων που έχουν σχέση με την μαριχουάνα, ή κάνναβη όπως πολύ συχνά αποκαλείται στην Ελλάδα, ήρθαν ξαφνικά στο χρηματιστηριακό προσκήνιο μετά τις αρχές του 2017. Πολλές εταιρείες, οι περισσότερες από αυτές με έδρα στον Καναδά και οι υπόλοιπες με έδρα στις Η.Π.Α., μπήκαν στα χρηματιστήρια του Καναδά και των Η.Π.Α. και πολύ γρήγορα απέκτησαν πολλούς φανατικούς οπαδούς και ακόμα περισσότερους «αντιπάλους».

Η επέλαση της μαριχουάνας στις χρηματιστηριακές αγορές δεν ήταν καθόλου τυχαία. Συνέπεσε με την σταδιακή αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στον Καναδά και σε πολλές πολιτείες των Η.Π.Α., με πρωτοπόρα την πολιτεία του Κολοράντο η οποία νομιμοποίησε την χρήση και την πώληση μαριχουάνας και άλλων προϊόντων με βάση την κάνναβη από τον Ιανουάριο του 2014.

Η εκτίμηση πως τα βήματα του Κολοράντο θα ακολουθούσαν και πολλές άλλες πολιτείες, άνοιξε την όρεξη της Wall Street και των επενδυτών με συνέπεια την εντυπωσιακή άνοδο των μετοχών όλων των εταιρειών που είχαν ή δήλωναν πως θα αποκτούσαν σχέση με την μαριχουάνα. Από την αρχή του 2017 μέχρι τις αρχές του 2019 κάποιες από αυτές δεκαπλασίασαν ή εικοσαπλασίασαν τις τιμές τους μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, δημιουργώντας ένα είδος φούσκας αφού οι περισσότερες είχαν πολύ μικρό κύκλο εργασιών, καθόλου κέρδη και ερασιτεχνική οργάνωση. Η φούσκα έσκασε, όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, και η πορεία αυτών των μετοχών μέσα στο 2019 και στο πρώτο μισό του 2020 ήταν σχεδόν καταστροφική. Ακόμα και οι μεγαλύτερες και οι πιο ποιοτικές εξ αυτών έπεσαν κατά 80% και πλέον, ενώ κάποιες άλλες σχεδόν μηδένισαν παρότι ο κύκλος εργασιών των περισσότερων σημείωσε σταθερή άνοδο μέσα σε αυτό το διάστημα.

Η μεγάλη πτώση των μετοχών, μετά από τον υπερβολικό ενθουσιασμό, δεν σημαίνει πως η βιομηχανία μαριχουάνας δεν έχει προοπτικές. Ίσα ίσα, οι εξελίξεις των τελευταίων ετών δείχνουν πως η Wall Street «μυρίστηκε» σωστά.

To 2018 ο Καναδάς έγινε η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά την Ουρουγουάη που νομιμοποίησε την καλλιέργεια, κατοχή, αγορά και χρήση της κάνναβης και των παραγώγων της, για πολίτες της χώρας άνω των 18 ετών και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Στις Η.Π.Α., πολλές άλλες πολιτείες ακολούθησαν το παράδειγμα του Κολοράντο και ήδη 15 πολιτείες επιτρέπουν την χρήση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς και άλλες τόσες για ιατρικούς.

Το μεγάλο βήμα θα είναι η αλλαγή της ομοσπονδιακής νομοθεσίας σχετικά με την χρήση της μαριχουάνας. Αυτή την στιγμή θεωρείται – σε ομοσπονδιακό επίπεδο – ως μία ουσία της ίδιας επικινδυνότητας με την ηρωίνη, και περισσότερο επικίνδυνη από την κοκαΐνη και άλλες εξαιρετικά εθιστικές ουσίες που ευθύνονται για την μεγάλη κρίση των οπιοειδών που έχει συγκλονίσει τις Η.Π.Α τα τελευταία χρόνια. 

Η νεοεκλεγείσα διοίκηση Biden – Harris, έχει δεσμευτεί πως θα αλλάξει την ομοσπονδιακή νομοθεσία και θα «αποχαρακτηρίσει» την μαριχουάνα, επιτρέποντας τουλάχιστον την χρήση της για ιατρικούς σκοπούς. Η πλήρης «νομιμοποίηση» μάλλον θα καθυστερήσει, σίγουρα όμως θα γίνει, αργά ή γρήγορα, καθώς είναι φανερό πλέον πως η κοινή γνώμη είναι υπέρ αυτής της εξέλιξης με μεγάλη πλειοψηφία ακόμα και σε εξαιρετικά συντηρητικές πολιτείες.

Η βιομηχανία μαριχουάνας και οι επενδυτές ελπίζουν επίσης πως το Κογκρέσο θα επιτρέψει την μεταφορά ποσοτήτων κάνναβης μεταξύ διαφορετικών πολιτειών και θα επιτρέψει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συναλλάσσονται με τις εταιρείες κάνναβης χωρίς να φοβούνται πως θα υποστούν κυρώσεις. Οι δύο παραπάνω περιορισμοί δυσκολεύουν την περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας κάνναβης και η πιθανή άρση τους θα γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τους μετόχους τους (και τους χρήστες των προϊόντων).  

Είναι φανερό πως η μαριχουάνα βγαίνει για τα καλά από την παρανομία, και τα επόμενα χρόνια είναι πολύ πιθανόν να δούμε την νόμιμη πώληση των προϊόντων με βάση την κάνναβη να αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό.

Εκτιμήσεις του Bloomberg αναφέρουν πως οι νόμιμες πωλήσεις προϊόντων κάνναβης για ιατρικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς θα ανέλθουν παγκοσμίως σε περίπου 20 δισ. δολάρια του 2020 και το 2024 θα έχουν υπερδιπλασιαστεί και θα ξεπεράσουν τα 42 δισ. δολάρια.

Οι εκτιμήσεις αυτές εξηγούν και το ενδιαφέρον πολύ μεγάλων εταιρειών, από άλλους κλάδους, για την κάνναβη. Η μεγάλη αμερικανική καπνοβιομηχανία Altria απέκτησε στο τέλος του 2018 το 45% της καναδικής Cronus, καταβάλλοντας 2,4 δις δολάρια, ενώ η μεγάλη εταιρεία αλκοολούχων ποτών Constellation Brands έχει αποκτήσει περίπου το 40% της επίσης καναδικής Canopy Growth ξοδεύοντας περίπου 4 δισ, δολάρια.

Είναι αρκετά εύκολο να καταλάβουμε το γιατί μία καπνοβιομηχανία θέλει να αποκτήσει συμμετοχή σε εταιρεία που ασχολείται με την μαριχουάνα, αλλά το ενδιαφέρον μιας εταιρείας αλκοολούχων ποτών ίσως ακούγεται παράξενο. Δεν είναι όμως, αφού το THC, η βασική ψυχοτροπική ουσία της κάνναβης, χρησιμοποιείται ως συστατικό στην παραγωγή ποτών και την παρασκευή cocktails και ο στόχος πολλών εταιρειών είναι να αναπτύξουν αυτή την αγορά προσφέροντας στους καταναλωτές κάτι ανταγωνιστικό των αλκοολούχων ποτών. 

Η εκλογή του δημοκρατικού δίδυμου στις προεδρικές εκλογές των Η.Π.Α. επισπεύδει τις επιχειρηματικές εξελίξεις στον κλάδο, αφού αυξάνονται οι πιθανότητες να δούμε σύντομα θετικά νέα από τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο.

Η αναμενόμενη μεγέθυνση της νόμιμης αγοράς μαριχουάνας σε συνδυασμό με το γεγονός πως μεγάλες επιχειρήσεις από άλλους κλάδους παραμονεύουν, οδηγεί σε κινήσεις όπως αυτή που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με την εξαγορά της αμερικανικής Tilray από την καναδική Aphria. Ο στόχος είναι προφανής. Να φτιάξουν ένα πιο ισχυρό σχήμα, μεγαλώνοντας το δίκτυο διανομής, πετυχαίνοντας οικονομίες κλίμακας και ταυτόχρονα επιδιώκοντας συνεργασίες από θέση ισχύος με επιχειρήσεις από άλλους κλάδους ή σε άλλες χώρες (η Tilray έχει ήδη επεκταθεί στην Πορτογαλία).

Είναι πολύ λογικό να υποθέσουμε πως αυτή δεν θα είναι η τελευταία τέτοια κίνηση. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου θα προσπαθήσουν να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες, αφού η νόμιμη βιομηχανία μαριχουάνας φαίνεται πως ετοιμάζεται να ενηλικιωθεί.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.