Η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται, όχι όμως πάντα

Η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται, όχι όμως πάντα

Από το 2000 και μετά οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν γίνει πιο γρήγορες στην προεξόφληση των προσδοκιών των επενδυτών, σε αυτό έχει παίξει ρόλο και η στιγμιαία ενημέρωση μέσα από την αύξηση των ταχυτήτων του διαδικτύου. Έτσι, ένα γεγονός μέσα σε δύο συνεδριάσεις έχει ενσωματωθεί πλήρως στην τιμή. Παρόλα αυτά οι πρώτες συνεδριάσεις του Ιανουαρίου πάντα θέλουν τους επενδυτές ποιο αποφασισμένους για το πως θα εξελιχθεί η χρονιά. Σε αυτό παίζει ρόλο και η οπτική των διαχειριστών που λειτουργούν πιο απελευθερωμένα ως προς τις επιλογές τους στο ξεκίνημα κάθε χρονιάς. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές δοκιμές σε μοτίβα που θα έδιναν μια αξιόπιστη πρόβλεψη με βάση τη συχνότητα εμφάνισης των τάσεων στην αρχή για στο σύνολο της χρονιάς. Το αποτέλεσμα είναι μάλλον εύθραυστο αφού στις 13 από τις 22 χρονιές ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε την τάση των 10 πρώτων συνεδριάσεων της χρονιάς, μια μάλλον οριακή πλειοψηφία για τις 22 χρονιές του δείγματος μας. 

Πιθανόν, μια αύξηση του δείγματος να έδινε πιο καλά αποτελέσματα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι στο χρονικό διάστημα που ορίζεται από μια πλήρη ημερολογιακή χρήση μπορούν να υπάρξουν μεγάλες ανατροπές. Το 2016 είχαμε το χειρότερο ξεκίνημα του ΧΑ στον 21ο αιώνα (-14%) με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει θετικός την 31η Δεκεμβρίου και μάλιστα να πετυχαίνει αυτή την επίδοση λίγες μόνο συνεδριάσεις πριν την εκπνοή της χρονιάς. Ανάποδες χρονιές ήταν το 2020 και το 2021 για λόγους που συνδέονται με την πανδημίας και τις συνέπειες στην οικονομία. Πιο συνεπής φαίνεται η αρχική ένδειξη του τζίρου η οποία συμφωνεί στις 14 από τις 22 χρονιές και εδώ ωστόσο ο ρόλος της τιμής παίζει σημαντικό ρόλο καθώς τα υψηλότερα επίπεδα τιμών βοηθούν.

Στις πρώτες 10 συνεδριάσεις του 2022 ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 7%, είναι μια από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο γεγονός το οποίο είχαμε ξαναδεί στην εγχώρια αγορά το 2004. Οι προσδοκίες φέτος συνδέονται με τη λήξη της πανδημίας, τις επενδύσεις από το Ταμείο Ανάπτυξης, τον Τουρισμό και την επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας. Οι επόμενες 240 συνεδριάσεις θα δείξουν αν οι «βιαστικοί» αγοραστές των αλκυονίδων ημερών του Ιανουαρίου έχουν δίκιο. Το σίγουρο είναι ότι μια χρονιά που ξεκινάει με τέτοια όρεξη αποκλείεται να είναι βαρετή.