Η αγορά κρυπτονομισμάτων στη σκιά της νέας φορολογικής πολιτικής στις ΗΠΑ

Η αγορά κρυπτονομισμάτων στη σκιά της νέας φορολογικής πολιτικής στις ΗΠΑ

Έπειτα από μία από τις καλύτερες εβδομάδες για τις αγορές των κρυπτονομισμάτων, οι αγορές έπεσαν πάνω από 3% μέσα σε μια μέρα με την είδηση της επικράτησης του Joe Biden. 

Η αξία διαπραγμάτευσης του Bitcoin, έπεσε στα $15.138 κατά 2,36%, ενώ αντίστοιχα το Ethereum έπεσε στα $460 κατά 3,62%. Η αβεβαιότητα για την αλλαγή πλεύσης, δημιουργεί νευρικότητα στις αγορές, προσπαθώντας να αντιληφθούν εάν η εκλογή του Biden είναι θετικό ή αρνητικό νέο για τις αγορές των κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο το βράδυ της Κυριακής, απέδειξαν ότι η πτώση ήταν προσωρινή, με το Bitcoin να ενισχύεται αγγίζοντας το επίπεδο των $15.580. 

Οι προγραμματικές δηλώσεις που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, δεν περιλαμβάνουν κάποια πολιτική που να αναφέρεται στο blockchain ή στα κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με την Washington Post, συνεργάτες του Biden, αναφέρουν πως θα αναμένονται τολμηρές πολιτικές στον τομέα της νομοθεσίας αναφορικά με τις νέες τεχνολογίες, ενώ οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν επενδύσει τις προσδοκίες τους σε στροφή από τις διερευνήσεις για τις αντιμονοπωλιακές πολιτικές. 

Αρκετοί αναλυτές κρυπτονομισμάτων, υιοθετούν μια τολμηρή επιχειρηματολογία, δηλώνοντας πως η αξία διαπραγμάτευσης του Bitcoin θα κινούνταν ανοδικά εάν υπήρχε αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος και ανησυχία για την επόμενη ημέρα στις παραδοσιακές αγορές. Ωστόσο, η στήλη εκτιμά πως το Bitcoin θα ωφεληθεί μακροπρόθεσμα μελλοντικά από την εκλογή του Biden λόγω των αναμενόμενων πληθωριστικών πολιτικών για την προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων από την πανδημία, με αποτέλεσμα ένα λιγότερο ισχυρό δολάριο. 

Δεδομένου ότι οι αγορές κρυπτονομισμάτων αποτελούν μια αντισυστημική ψήφο, η ομαλή έκβαση των πιο σημαντικών εκλογών παγκοσμίως, αποδεικνύει ότι το σύστημα δουλεύει, οπότε αυτό πιθανώς εξηγεί την προσωρινή πτώση στις αγορές των ψηφιακών νομισμάτων, από όσους επένδυσαν στην πιθανή αβεβαιότητα. 

Ο Biden διετέλεσε γερουσιαστής του Delaware για παραπάνω από σαράντα χρόνια, ωστόσο αυτό έλαβε μέρος πριν από την δημιουργία του Bitcoin. Η μοναδική πολιτική που μπορεί να θεωρηθεί αρνητική για το μέλλον της διακυβέρνησης του και πιθανώς αναφορικά με την ανωνυμία που προσφέρουν οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, είναι η σχεδόν τριών δεκαετιών πλέον νομοθετική πρωτοβουλία που προσπάθησε να καταστήσει παράνομη την ανάπτυξη των Pretty Good Privacy Keys. Το PGP είναι ένα πρόγραμμα κρυπτογράφησης που αναπτύχθηκε το 1991, και χρησιμοποιείται για την κρυπτογράφηση για την υπογραφή, κρυπτογράφηση και αποκρυπτογράφηση αρχείων, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και άλλες επικοινωνίες. 

Από τα στελέχη που αναμένεται να αξιοποιήσει ο νέος πρόεδρος, ιδιαίτερη σημασία έχει ο κορυφαίος υποψήφιος για την θέση του επικεφαλή του U.S Treasury Department, Lael Brainard, ο οποίος υπογράφει την έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Βοστώνης για το ψηφιακό δολάριο. 

Με αναμενόμενες μετριοπαθείς ως παρεμβατικές πολιτικές στις αγορές κεφαλαίων, δεν αναμένουμε από αυτή την προεδρία τολμηρές πρωτοβουλίες για πιο καινοτόμα μοντέλα που ενθαρρύνουν την χρήση των κρυπτονομισμάτων, εκτός εάν αυτά μπορούν να αποδώσουν πολλά φορολογικά έσοδα, κάτι στο οποίο εστιάζει η κοινωνική πολιτική που προτείνει ο Biden. 

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.